Druhý ročník celostátní soutěže Domino Česká republika odstartoval

pondělí 16. dubna 2012 ·

Proč vznikla soutěž digitálních výukových materiálů „D O M I N O“? Modernizace výuky na základních a středních školách předpokládá především talentované, tvořivé a motivované učitele, kteří dokážou pro své žáky připravit zajímavou a atraktivní výuku. Stále větší důraz je přitom kladen na využívání digitálních technologií a zařízení, ale také na větší vizualizaci výuky a její interaktivnost…


Finálovým kolem a vyhlášením vítězů vyvrcholil v únoru první ročník celostátní soutěž digitálních výukových objektů DOMINO Česká republika, kterou ve spolupráci s MŠMT, školami a partnery uspořádal Národní institut pro další vzdělávání. Bližší informace byly publikovány v minulém čísle Řízení školy.

Díky pozitivnímu ohlasu ze strany učitelů i škol se organizátoři rozhodli v soutěži pokračovat a v minulých dnech vyhlásili její 2. ročník. Přibližme si celkový smysl a poslání této soutěže a její pravidla:

Proč soutěž „D O M I N O“?

Modernizace výuky na základních a středních školách předpokládá především talentované, tvořivé a motivované učitele, kteří dokážou pro své žáky připravit zajímavou a atraktivní výuku. Stále větší důraz je přitom kladen na využívání digitálních technologií a zařízení, ale také na větší vizualizaci výuky a její interaktivnost. Prozíravý ředitel školy dobře ví, že samotné vybavení učeben množstvím moderních pomůcek a digitální techniky ještě vůbec nemusí znamenat, že škola aplikuje v plné míře interaktivní metody výuky a že využívání interaktivních tabulí či počítačů je efektivní. Soutěž Domino si tedy klade za cíl podpořit ty iniciativní a tvořivé učitele, kteří v tomto směru chtějí ve své výuce držet krok.

A proč název „D O M I N O“?

Protože tento akronym velmi dobře vystihuje vlastnosti, které by digitální učební materiál měl mít:

D Didakticky propracovaný a Dynamický
O Originální
M Motivační
I Interaktivní a Inovativní
N Nekomplikovaný 
O Otevřený k aktualizaci, změnám a úpravám


Digitální učební materiály s těmito atributy je možné smysluplně využít v běžné hodině kdykoliv, doslova jako kostičku domina, která zapadá na své určené místo. Nezáleží na tom, zda jde o výklad, opakování či procvičování dané látky. A pokud jsou tyto materiály vybaveny také metodickým návodem, ba dokonce pracovními listy, mohly by je, a v případě soutěže DOMINO ČR také mohou, bez problémů využívat i jiní učitelé.

Časový harmonogram 

28. března 2012  Vyhlášení 2. ročníku soutěže DOMINO ČR 2012
15. října 2012 Uzávěrka pro podání přihlášek
Listopad 2012 Zemská semifinálová kola v Ostravě a v Praze
Prosinec 2012 Finálové kolo soutěže – celostátní přehlídka

Přihlášené soutěžní práce bude hodnotit odborná porota, která vybere do dvou zemských semifinálových kol v Ostravě a v Praze po dvaceti výukových objektech. Při veřejných prezentacích v rámci semifinálové přehlídky urči porota výukové objekty, které postoupí do celostátního finále.

Pro koho je soutěž určena?

Soutěže se mohou účastnit pedagogičtí pracovníci škol a školských zařízení, kteří vytvoří v libovolné oblasti či oboru vzdělávání vlastní elektronický výukový materiál včetně metodiky, pracovních listů i pomocných materiálů. Do soutěže budou zařazeny rovněž výukové materiály pro domácí přípravu žáků.

Jak se přihlásit do soutěže?

Přihlásit se je možné prostřednictvím nidv.cz/domino.

Soutěžní práce se vkládají prostřednictvím registrační formuláře na webových stránkách domino.nidv.cz.

Mgr. Alena Faberová, tisková mluvčí NIDV



1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
16. dubna 2012 v 20:34  

"Modernizace výuky na základních a středních školách předpokládá především talentované, tvořivé a motivované učitele, kteří dokážou pro své žáky připravit zajímavou a atraktivní výuku."

Mj. proč je nutné modernizovat výuku a proč by měla být výuka atraktivní? Budou se snad děti více učit jenom proto, že vidí obrázek na monitoru místo na papíře nebo dosáhnou v testu lepší výsledky jenom proto, že vyplňují test přes webové rozhraní místo na papíře?

A kdo je, ty talentované, tvořivé a motivované učitele, zaplatí. Nebo to mají dělat zadarmo?

A kdo zaplatí ty digitální technologie, když řada škol nemá ani na topení, o opravě střech ani nemluvě.

Peníze jsou vždy až na prvním místě.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.