Martin Shabu: Tiskovka premiéra s eurokomisaři: takové socialistické déjà vu

pátek 23. března 2012 ·

Vyslanci Bruselu si na Čechy došlápli kvůli chybám v systému čerpání eurodotací, navenek se však omezili na diplomatické fráze.



Mise eurokomisařů Johannese Hahna a László Andora do Prahy zatím budí rozpaky. Kdo čekal tvrdá slova na adresu Česka kvůli neprůhledným veřejným zakázkám, nevýkonném auditu a vysoké fluktuaci úředníků, kteří mají na starosti evropské dotace, byl zklamán. Projevy obou vyslanců na tiskové konferenci po setkání s premiérem Petrem Nečasem ve čtvrtek odpoledne byly uhlazené stejně jako slova ministerského předsedy.

Bezobsažné ujišťování o vzájemné spolupráci a konstruktivní kritice předčil až závěr brífinku, a to když novopečený mluvčí vlády Michal Schuster oznámil, že nebude prostor pro novinářské dotazy, protože prostě není čas. Setkání politiků s novináři na Úřadu vlády připomínalo scénu jak vystřiženou někdy z roku 1983, kdy soudruzi z NDR a Československa jednali o potřebě překonat překážky ve výstavbě socialismu a nutnosti poučit se z minulých chyb.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
23. března 2012 v 8:56  

No a nemůže to tedy znamenat třeba to, že situace je sice vážná, ale že to není zas tak zoufale všechno ztraceno, jak někteří možná účelově tvrdí? Asi to tak nějak bude...

Anonymní řekl(a)...
23. března 2012 v 10:12  

Spise to znamena, ze evropsti urednici dodrzuji predpisy jak psane tak nepsane a jsou dobrymi spravci, jak maji nauceno z nekterych zemi zapadni evropy. Prestoze na ne cesti politici svadeji kdeco, tak evropsti urednici jsou obvykle velice profesionalni, zkuseni a inteligentni a napriklad k vnitrnim zalezitostem zeme se za normalnich okolnosti nevyjadruji. V oblasti fondu chce eu jedine: aby se darovane penize nerozkradly. Vse ostatni je veci narodnich vlad (ano slozity system jsme si nastavili sami, ano hloupe projekty vybirame sami, ano za korupci spojenou s vyberem projektu muzeme sami).

Pytlik Blaha řekl(a)...
23. března 2012 v 12:40  

aby se darovane penize nerozkradly

To je sice hezké, ale co s nimi jiného.
Mě třeba vůbec nic nenapadá. Nemám inspiraci. Do ciziny se moc nedostanu, u moře jsem byl všehovšudy čtyřikrát, z toho třikrát v Řecku ...
Že ještě nikoho nenapadlo udělat tak za půl miliardy projekt na instruktážní film, jak nerozkrádat evropské fondy.

poste.restante řekl(a)...
23. března 2012 v 13:51  

Je dobré si uvědomit, že diplomatická řeč je vždy minimálně o dvě úrovně kulantnější, nežli řeč běžných politiků a některé výrazy se v ní vůbec nevyskytují.

Nelze očekávat, že přijede z Bruselu komisař "= četník s pendrekem" a nasadí na vrátnici Dobešovi pouta, nebo že na tiskové konferenci zazní slovo "rozkrádání".

V diplomatickém světě je už samotný fakt, že někam musel eurokomisař vůbec jet a něco tam řešit, rovnocený asi tomu, jako když ve světě běžném dostanete facku.

Pytlik Blaha řekl(a)...
23. března 2012 v 16:01  

jako když ve světě běžném dostanete facku

Spíš kopanec do zadele.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.