Martin Shabu: Kritika Bruselu rozhýbala Nečase k plánu na přesun miliard z EU. Vyjde mu?

sobota 10. března 2012 ·

Český premiér si od eurokomisaře pro regionální politiku Johannese Hahna vyslechl výtky za špatnou kontrolu eurodotací.



Neutěšený stav čerpání evropských dotací a kritika Evropské komise (EK) přinutily premiéra Petra Nečase, aby začal zjednávat nápravu. V úterý si telefonoval s eurokomisařem pro regionální politiku Johannesem Hahnem, který má ve druhé polovině března navštívit Prahu. A podle informací ČESKÉ POZICE se Hahn chystá tvrdě kritizovat české ministry i systém kontrol evropských projektů.

„Momentálně se ukazuje, že nejslabší místo spatřuje Evropská komise a Evropský účetní dvůr v systému auditů, které jsou řízeny ministerstvem financí. To je v současné době nejkritičtější bod, který budeme muset v dialogu s EK vyřešit,“ prohlásil ve čtvrtek Nečas, který zároveň představil plán, jak se chce se problémem vypořádat. Jedním z jeho bodů je vypracování harmonogramu odstraňování námitek Bruselu vládou, druhým pak přesun unijních miliard mezi jednotlivými resorty.


Podle informací ČESKÉ POZICE však bude tento přesun dosti problematický, a to minimálně ze dvou důvodů. Jednak o Nečasových plánech některá ministerstva vůbec nevědí, a co je důležitější – šance, že na české plány kývnou bruselští úředníci, jsou minimální.

MPSV: Je to nesmysl
Podle premiéra by se mělo Česko pokusit přesunout z kritizovaného operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost (OP VK) dvacet miliard korun, spravovaných ministrem školství Josefem Dobešem (Věci veřejné), a dvanáct miliard z operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost (OP LZZ), na nějž dohlíží ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Tyto peníze by měly být převedeny na dopravu, podporu podnikání a inovací a životní prostředí.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
10. března 2012 v 21:03  

Aha, vezmeme to z OP VK a postavíme za to předražené dálnice. Nečas spadl odkud ?
1. Tento přesun nemůže nikdy projít
2. Proč vůbec tento přesun má proběhnout, když Nečas Dobeše nechce odvolat ?
3. Co má Nečas proti školství ?

Anonymní řekl(a)...
10. března 2012 v 21:06  

Peníze z EU OP VK přece nelze použít na investice !!! Na dopravě nemají naprosto co dělat. Pane Nečas, Je školství ještě pro ODS prioritou ?

Anonymní řekl(a)...
11. března 2012 v 7:47  

Doplácí na to školy, které poctivě v OP VK pracují- žádná škola nepředložila špatné výstupy. Naopak- jde o věci z praxe a pro praxi užitečné. Dokonce by měly úspěch i jako samotstatné publikace na trhu. Alespoň většina z nich. Lze kritizovat megalomanské projekty, ale neházejme je do jednoho pytle s malými řešiteli. To není spravedlivé ani objektivní.

Kalashnikoff řekl(a)...
11. března 2012 v 9:05  

Náš pan premiér je koumák a intelektuál. To se zkrátka vidí. On zná i latinu - ne jen sudkulatý rystupije tujekára tentoryje, ale opravdový vznešený jazyk Ciceronův a Caesarův. A tak zná i rčení carpe diem a řídí se jím. Uvědomuje si, že zoufalá situace si žádá zoufalé činy. Je třeba rozkrást, co ještě rozkrást jde, vždyť jinak kmotři pošlou ODS k ledu a budou sponzorovat nově vznikající projekt našeho pana inženýraprofesoraprezidenta, který jim svou politikou umožnil vzejít a vzrůst a který jim svými milostmi i nadále zajišťuje bezpečnost a beztrestnost.
A protože je tak chytrý, jak bývalí aktivní členové SSM bývají, ví, že v příštích volbách se do PČR dostane minimum členů jeho rodné strany, takže se holt pokouší zajistit na stáří - musí přece být zodpovědný vůči svému rodinnému rozpočtu, když je premiérem vlády rozpočtové odpovědnosti - to dá přece rozum.
A po případném převratu bude moct tvrdit, že do ODS vstoupil proto, aby ji vnitřně rozložil. Zkrátka, jak jsem psal na začátku příspěvku - náš pan premiér je koumák a intelektuál.

Anonymní řekl(a)...
11. března 2012 v 13:25  

Je vidět, že Nečas a spol. dělají všechno možné, aby to dopadlo stejně jako na Slovensku. Nečasova vláda se chová jako Jánošík naruby - bohatým dávat a chudým brát. Jak jinak si lze vysvětlit snahu přesunout miliardy z OP VK na dopravu. Evidentně Nečasovou prioritou není školství a vzdělávací proces. Nezajímají ho problémy regionálního ani vysokého školství, nahrává jen těm, kteří se chtějí napakovat. Ignorant

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.