Martin Rychlík: Dobešova plzeňská klička. Takže teď je to válka.

sobota 10. března 2012 ·

Ministr školství Josef Dobeš vyhlásil válku Akreditační komisi. Její šéfka Vladimíra Dvořáková hovoří o rozvracení vysokého školství.



Ode dneška je to válka. Navzdory rozhodnutí Akreditační komise prodloužilo ministerstvo školství akreditaci Právnické fakulty Západočeské univerzity, a to až do 31. července 2016. Ano, té fakulty, kterou zasáhla největší aféra univerzitního školství a kterou opustili i pedagogové, dle nichž se toho příliš nezměnilo... Akreditační komise podá dle ČTK na Josefa Dobeše žalobu pro nezákonné rozhodnutí, zvažuje však i podněty ve věci zneužití pravomoci veřejného činitele. Trestní oznámení z téhož důvodu podal již i bývalý ministr školství Ondřej Liška (SZ).

Rozhodnutí a konání ministra školství Josefa Dobeše (VV) a jeho poradního týmu má ovšem hned několik rovin; není to věc černobílá, byť způsobí spoustu zlé vůle a hlavně „protidobešovských“ nálad. Podle informací ČESKÉ POZICE se dají očekávat i demonstrativní odchody některých členů Akreditační komise, kteří jsou pátečním ministrovým rozhodnutím znechuceni; spekuluje se i o zákulisní roli a vlivech kandidáta na plzeňského děkana Přemysla Rabana.


Ministr Dobeš podepsal rozhodnutí v pátek ráno, následně jej v 9.00 hodin poslal rektorce Iloně Mauritzové a teprve pak v 9.30 předstoupil před novináře. A také před vybrané studenty z Plzně, kteří se objevili na tiskové konferenci. Posluchačům mimo jiné řekl: „Všechny nestandardní kroky Akreditační komise (AK) jsme se snažili napravit v souladu s vysokoškolským zákonem a současně jsme přihlíželi k osudu studentů, protože výrok akreditační komise je dostával do neřešitelné situace.“
V tomto jediném citovaném odstavci jsou skryty tři rozměry problému.

1. Jasná kritika současné Akreditační komise
Komisi předsedá Vladimíra Dvořáková, jež je u veřejnosti vesměs oblíbena jako ochránce kvality českého školství. Nicméně její autoritu minulý týden napadl i premiér Petr Nečas (ODS), když ji v rozhovoru pro Lidové noviny označil za „čelnou českou marxistku“. Už v minulosti nejen ministr, ale též dotčené školy kritizovali komisi, že se zprávy o udělení-neudělení akreditací dozvídali z rozhlasových či televizních stanic, a pak týden čekali na oficiální stanovisko. Školy také požadovaly přesnější pravidla, za jakých mohou akreditace získat. Ministerstvo se nyní v plzeňské kauze mimo jiné zabývalo konkrétními námitkami univerzity a v rozhodnutí píše, že je považuje za závažné, ale Akreditační komise je zhodnotila příliš obecně.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.