Česká školní inspekce vede odbornou debatu s klíčovými školskými asociacemi

středa 14. března 2012 ·

Zejména s ohledem na realizaci projektu Národní systém inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy v České republice (NIQES), jehož primárním cílem je vývoj a následné zavádění nových metod, postupů a nástrojů pro hodnocení vzdělávací soustavy v České republice a jehož součástí je také mediálně atraktivní problematika tzv. plošného testování žáků na úrovni 5. a 9. ročníků základních škol, zahájila Česká školní inspekce intenzivní spolupráci s asociacemi pracujícími v oblasti školství a vzdělávání.



„Postupně se setkáváme s představiteli jednotlivých asociací a důsledně s nimi diskutujeme o obsahu, zaměření a plánovaných výstupech projektu NIQES, jehož realizátorem je Česká školní inspekce,“ sdělil náměstek ústřední školní inspektorky a tiskový mluvčí ČŠI Libor Vacek.

Vedení ČŠI již absolvovalo společné jednání se zástupci Asociace ředitelů základních škol  ČR  a  se  členy  Komise  Rady  Asociace  krajů  ČR  pro  školství  a  sport.  Na  obou  jednáních byla  k  obsahu a výstupům projektu NIQES, včetně problematiky tzv. plošného testování, vyslovena ze strany partnerů plná podpora a byl deklarován zájem dále spolupracovat.

„Naplánována jsou již jednání se členy Školské komise Předsednictva Svazu měst a obcí ČR,  členy vedení Asociace pedagogů základního školství ČR a členy Subkomise pro regionální školství České biskupské konference, zúčastníme se také konference Asociace ředitelů gymnázií ČR,“ doplnil Libor Vacek s tím,  že  dílčí  konzultace  a  debaty  s předsedy uvedených asociací již proběhly.

V této souvislosti také  Česká školní inspekce  zřídila  Konzultační radu pro nové nástroje inspekčního hodnocení, tedy sbor konzultantů tvořený zástupci odborných subjektů mimo ČŠI, který bude např. projednávat dílčí záležitosti při přípravě nových metod, postupů a nástrojů pro hodnocení vzdělávací soustavy nebo předkládat návrhy a doporučení na parametry nových metod, postupů a nástrojů,  tak, jak jsou postupně vyvíjeny v rámci projektu NIQES, zejména s ohledem na problematiku tzv. plošného testování.

„Přesvědčujeme se,  že  odborná  veřejnost  z řad ředitelů škol, učitelů či zástupců zřizovatelů zavádění nových inspekčních postupů, včetně tzv. plošného testování, tak, jak jsou definovány v projektu NIQES, ve většině případů  podporuje a přeje si výrazně spolupracovat na podobě finálních výstupů.  S takovou spoluprací rádi souhlasíme,“ uvedl Libor Vacek.

Členství v konzultační radě bylo nabídnuto představitelům Asociace ředitelů základních škol ČR, Asociace ředitelů gymnázií ČR, Asociace pedagogů základního školství ČR, Školské komise Předsednictva Svazu měst a obcí ČR, Komise Rady Asociace krajů ČR pro školství a sport a Sekce církevního školství České biskupské konference. Všechny uvedené subjekty s členstvím souhlasily.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
15. března 2012 v 15:18  

Myslím si, že by ČSI ohledně projektu NIQES měla spíše okamžitě zahájit diskuzi se školami, jejichž pracovníci rozhodně nejsou povinni pracovat na tomto projektu za 300 mega hrazeného z EU, pracovat zadarmo. Jinak se jim může stát, že se školy domluví a na všechno se vykašlou, a jsem zvědavý, jak to těch pár inspektorů, kteří to jistojistě rovněž dělají zadarmo, samo celé zvládne.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.