Přečtěte si: Proč je nutné odvolat ministra školství

úterý 21. února 2012 ·

Důvodů, proč měl ministr školství Josef Dobeš už dávno odejít z funkce, je mnoho. Ty nejpodstatnější jsou otřesná personální politika, která destruovala odborné složky ministerstva natolik, že v některých oblastech znemožňuje jejich další fungování, dále organizační chaos plynoucí z neustále se měnících a vnitřně rozporných kroků a připravovaná opatření typu plošného testování, která hrozí návratem ke školství osmdesátých let minulého století.


Z článku Tomáše Feřteka v EDUin.cz vybíráme:


Boj o Dobešovo ego


Je ale příznačné, že reálný tlak na odchod ministra nastal až ve chvíli, kdy je ohroženo čerpání evropských peněz. Na ostatní Dobešova pochybení si veřejnost není většinově schopná udělat jasný názor. Nebezpečí, že přijdeme o padesát miliard, ale rozumí každý. Premiér Nečas dal ministrovi školství opět dva měsíce na nápravu. Je to zásadně špatná strategie, která nemůže vést k výsledku.
Sám ministr popisuje svoji práci jako adrenalinový sport, když říká, že rok a půl běží závod o čerpání evropských fondů, a sám sebe chápe jako odvážného hráče, který vsadil do banku politickou kariéru. Pokud nevyčerpám všechny evropské peníze, odstoupím! Právě premiér by mu měl navrhnout, ať si dofukuje ego někde, kde to nebude způsobovat tak zásadní škody.


Ano, Josef Dobeš nezpůsobil všechny problémy, které ministerstvo školství s čerpáním evropských peněz má. Potíže jsou skoro ve všech šestadvaceti operačních programech. Ale z nových ministrů právě jen Dobeš při svém příchodu jako hyperaktivní nová tvář ve vysoké politice rozhodl o razantním snižování počtu úředníků a nařídil propustit podstatnou část horko těžko sestaveného odboru, který měl evropské peníze na starost. Když zachováme Dobešovu sportovní terminologii – už tak uštvanému běžci podrazil nohy. Dnes jen sklízíme ovoce více než rok starého faulu.

15 komentářů:

Jan Hučín řekl(a)...
21. února 2012 v 15:58  

A ten Dobeš neodstoupí a neodstoupí. Už jsme na něho všechno vyzkoušeli, co se našlo, na něho vytáhli, placky jsme vyrobit nechali, články o jeho neschopnosti všude možně zveřejnili, ech, Kuzmo Kuzmiči, darmo, všechno darmo...

Pytlik Blaha řekl(a)...
21. února 2012 v 16:43  

darmo, všechno darmo...

To jste si to, pane Hučíne, nějak spletl.
Já jsem přece Pytel Pytlič ...

Anonymní řekl(a)...
21. února 2012 v 18:16  

Nemám nejmenší tušení proč by měl být odvolán. Je to nejlepší ministr za posledních 10 let.

poste.restante řekl(a)...
21. února 2012 v 19:14  

Snad nejlepší ministr školství, který kdy vůbec byl, ne?
;-)

Anonymní řekl(a)...
21. února 2012 v 19:14  

Spis by mel Dobes povyhazovat ty hloupe neschopne lidi okolo sebe, treba ten namestek pro eurofondy, to je tragedie naprosta.

Anonymní řekl(a)...
21. února 2012 v 20:44  

Nemám nejmenší tušení proč by měl být odvolán. Je to nejlepší ministr za posledních 10 let.

I Vy šprýmaři, nedělejte si až tak velkou srandu, protože jste k smíchu.

Anonymní řekl(a)...
21. února 2012 v 21:00  

21. února 2012 19:14

Dobi si tam ty neschopné přece nabral. Jaký ministr, taková vláda.

Anonymní řekl(a)...
22. února 2012 v 18:08  

To je fakt, ty lemply si tam privedl sam, takze mate pravdu, ze v konecnem dusledku za to muze on...

Anonymní řekl(a)...
22. února 2012 v 20:08  

Není nutné ho odvolat?

Anonymní řekl(a)...
23. února 2012 v 3:12  

Není. Je třeba, aby si ho řadové osazenstvo školství a zejména ředitelé škol zplna hrdla vychutnali. Protože dosud proti jeho řádění NEUDĚLALI NIC! Dokonce ani pořádně veřejně nevystoupili a pro své spoluobčany, kteří do toho zvenku tolik nevidí, jen to platí a budou platit, to svinstvo nepojmenovali.
Odnesou to naše děti, odneseme to my starší, až "znalostní ekonomika" nevydá na naše důchody.
Ale asi to jinak nejde, někdo zkrátka potřebuje si o tu zeď nejen rozbít hubu, ale ještě s ní jet po tom brizolitu až na zem, než mu dojde, jak je na tom.

Anonymní řekl(a)...
23. února 2012 v 8:22  

a proč by si ředitelé pálili prsty ??

Anonymní řekl(a)...
23. února 2012 v 20:12  

Třeba proto, aby brzy nebyli veřejností považováni za stejnou pakáž, jako je Dobeš a spol.

Pytlik Blaha řekl(a)...
23. února 2012 v 20:24  

nebyli veřejností považováni

Veřejnost se zajímá o úplně jiné věci
a
málokoho zajímá názor veřejnosti.

Anonymní řekl(a)...
26. února 2012 v 16:36  

návrat ke školství 80. let minulého století...

Toto školství bylo přes politickou nesvobodu a ideologická omezení jedno z nejlepších na světě.Aspoň co do vědomostí a dovedností žáků a studentů. Následná "liberaĺizace" přinesla jen nihilismus, neoprávněně vysoké sebevědomí, odnaučila systematické práci a zodpovědnosti.

Pamětník

Janek Wagner řekl(a)...
26. února 2012 v 18:24  

"návrat ke školství 80. let minulého století... Toto školství bylo přes politickou nesvobodu a ideologická omezení jedno z nejlepších na světě.Aspoň co do vědomostí a dovedností žáků a studentů. " - obávám se, že se právě tehdy začalo školství kurvit. Přeplněné třídy, likvidace malotřídek, šetření na všem možném... Na VŠ pak zkracování studia z 5 na 4 roky. Tak sklerotický zase nejsem ;-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.