Přečtěte si: Nečas už nemá čas!

pondělí 20. února 2012 ·

Čas, kdy se premiér mohl rozhodovat, zda odvolá, či neodvolá ministra školství, skončil. Důvodů, proč měl Josef Dobeš už dávno odejít z funkce, je mnoho. Ty nejpodstatnější jsou otřesná personální politika, která destruovala odborné složky ministerstva natolik, že v některých oblastech znemožňuje jejich další fungování, dále organizační chaos plynoucí z neustále se měnících a vnitřně rozporných kroků a připravovaná opatření typu plošného testování, která hrozí návratem ke školství osmdesátých let minulého století. Kauza eurofondy ale změnila situaci. Teď už nejde o ministra, nýbrž o pověst republiky.


Z článku Tomáše Feřteka v Blog.Respekt.cz vybíráme:

Znáte NEDIR a Science Point?

Jenže ani po jasné a velmi tvrdé kritice ministerstvo školství v této taktice neustalo. Úředníci mají za úkol v řádu dnů a týdnů připravit další stamilionové projekty. Velmi pravděpodobně se po Oknu a Sportu příští populární mediální otloukánek bude jmenovat například NEDIR (obří databáze naplněná osobními údaji všech českých občanů, kteří prošli vzdělávacím systémem) nebo Science Point (webový pytel plný online výukových materiálů fakticky podporujících jednotnou výuku od mateřských škol po střední).

Tady se prostě sráží česká politická kultura chápající veřejné peníze jako v podstatě nevyčerpatelný soukromý zdroj, kde se při drancování na detaily nehledí, s bruselskou kulturou výkazů, kontroly a přesných kolonek. Tenhle střet nemůžeme vyhrát.

Katastrofický scénář je neodvratný

Pomiňme fakt, že ministr Dobeš by měl odejít už jen proto, že o čerpání evropských peněz opakovaně a dokazatelně lhal. Teď už nejde o Dobeše, ale o pověst České republiky. Odborníci na evropské projekty se shodují, že situaci na ministerstvu školství už nemůže zachránit nikdo. Ať už by přišel na Dobešovo místo jakkoli schopný manažer, za vymezené dva měsíce, po nichž hrozí „suspendace“ - zastavení čerpání všech peněz, obrat způsobit nemůže. Okamžité odvolání ministra školství by ale Evropská komise chápala jako jasný signál, že česká vláda se rozhodla situaci razantně řešit. Jenže premiér pokaždé jen vzkáže, že „pan ministr to za měsíc dva napraví“. V evropském překladu to zní: „Jsem slabý premiér a nevím, o čem mluvím.“ To nám opravdu pošramocenou pověst nevylepší.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
20. února 2012 v 18:16  

Pravda pravdoucí...

Anonymní řekl(a)...
20. února 2012 v 20:15  

Po pravdě řečeno, zastaví-li se tok peněz na vzdělávací projekty, našemu vzdělávání to jen prospěje. Zejména oblasti dalšího vzdělávání. Zde napáchaly evropské peníze dalekosáhlé škody. Především devalvovaly další vzdělávání na cosi, co je zdarma (rozuměj financováno z ESF) a tudíž na kvalitu se nehledí a motivace účastníků je na bodu mrazu, neboť aby se čerpalo ..školí se cokoliv, kdokoliv a hlavně povinně..zkrátka ti, kteří jsou školeni se změní na cílovou skupinu, tj.stádo ovcí pro projektový tým vykuků, kteří tímto elegantně čerpají ty skvělé evropské fondy..áách jo

Anonymní řekl(a)...
21. února 2012 v 2:22  

Nemelo by se v tom chaosu zapomenout na to, ze nejen Dobes je zodpovedny, ale predevsim jeho totalne neschopny a hloupy namestek pro eurofondy, ten musi jit v prve rade.

Anonymní řekl(a)...
21. února 2012 v 8:31  

20. února 2012 20:15

Částečně s Vámi souhlasím, ale pouze částečně. Taková pofiderní školení zadarmo, tedy za evropské peníze, jsou skutečný tunel. Část peněz uvízne za nehtíky státních úředníků. K obyčejným učitelům a žákům se dostane jen jistá část. Ale díky za tyto kůrky, aspoň něco. Dá se inovovat výuka, jde používat nová technika, je to jistá cesta ke zlepšení stavu. Nechtěl bych již učit jen ve škole, kde mám k dispozici jen zelenou tabuli a křídu. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
21. února 2012 v 8:36  

Odvoláním Dobeše by se zřejmě zhroutila vláda. Místopředseda VV má jako personalista ABL ve straně pořád silný vliv. Hlasy VV by potom Nečasovi chyběly. Ostatně VV jsou označovány jako ODS -"B". Takové verbální přestřelky ve vládě jsou jen zástěrkou pro hlupáky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.