Přečtěte si: Vyhozené peníze z evropských fondů

pondělí 20. února 2012 ·

Když už nevědí kritici Evropské unie kudy kam, začnou prohlašovat, že ta Evropská unie jen giganticky přerozděluje, že peníze mají pěkně zůstat podnikatelům, že přerozdělované peníze se stejně rozkradou nebo rozdělí na hrozné blbosti. Připomíná mi to spolužáka Popeláka, který říkal, že jeho teta Máňa je hrozná kráva. Dala mu totiž pětikorunu. On si za ní koupil višně a zapil je limonádou. Pak ho rozbolelo břicho.


Z článku Jiřího Havla v Blog.Aktuálně.cz vybíráme:

Že mezi schválenými projekty najdete i náramné hlouposti? No, někdy je to hodnocení subjektivní a jindy zase nepříjemně pravdivé. Všechno se nepovede. Pekař občas neprodá koblihy a nový noťas se na trhu ukáže jako totální propadák. Optimisticky bych vás měl vyzvat k podávání kvalitních projektů, které vytlačí balast. Ale zkušenost říká, že v nějakém rozsahu bude mít hloupost vždycky zelenou.

Evropa nemá nástroj, jak kontrolovat vše, mají si to dělat doma. S naší kontrolou ale spokojenost není. Namátkově a zhruba se v EU ale přece něco kontroluje. Pokud se projekt zarazí předem, je ještě dobře. Je jen hrozná ostuda. To se stalo v případě Dobešova projektu Sport, který mlhavě sliboval utratit půl miliardy za nějakou propagaci a organizaci sportu.

Nejhorší je, když se projekt zarazí ve fázi vyúčtování. Tak se třeba nákladem dvou miliard zesplavnila Vltava z Budějovic do Týna a naslibovala se bohatá lodní doprava. Teď tam plavou kachny a Brusel nám říká, že nádrž na kachny není vodní cesta. Nic neproplatí. Neproplatí ani dálnice, kde se neprovedlo řádně výběrové řízení a přišlo to zbytečně draho. Neproplatí špitálům předražené přístroje. Peníze, co jsme si „rozkradli,“ si máme zaplatit sami.

Za to, že krademe, ale nemůže Evropská unie.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
21. února 2012 v 2:30  

Vsechny ty nesmyslne projekty pripravuje neschopny namestek pro eurofondy ministerstva skolstvi, zvlastni, ze ho Dobes jeste nevyhodil, kdy to uz konecne udela? Jeste nez se sam porouci, by mel aspon toto zajistit.

Anonymní řekl(a)...
21. února 2012 v 8:22  

21. února 2012 2:30

Ruka ruku myje.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.