Petr Pietraš: O zhoubnosti nových médií

čtvrtek 9. února 2012 ·

STEVEN JOHNSON
Tato diskuse není nová, odehrávala se po celé 20. století. Masová kultura však vyžaduje stále vyšší poznávací schopnosti.

Dle obecně sdíleného pedagogického tvrzení intelektuálně degenerujeme, protože mnoho hodin trávíme sledováním televizních pořadů stále nižší kvality nebo u počítačových her plných sexu a násilí. Je tomu tak, anebo jde o mnohem složitější problém? Počítačové hry totiž zaberou průměrně okolo 40 hodin, což vyžaduje nejen koncentraci, ale i tvrdou dřinu.

Nad tímto dilematem se ve své knize Everything Bad Is Good For You: How Today’s Popular Culture Is Actually Making Us Smarter (Všechno špatné je pro vás k něčemu dobré. Jak nás dnešní masová kultura ve skutečnosti dělá chytřejšími) zamýšlí Steven Johnson, americký popularizátor vědy a přispěvatel do časopisů Wired a Discover a deníků New York Times, Wall Street Journal a Financial Times.

Knihy versus počítačové hry

Již několik desetiletí platí, že masová kultura od druhé poloviny minulého století směřuje k nejjednoduššímu společnému jmenovateli. Sex a násilí plní všechny televizní stanice v hlavním vysílacím čase a velké mediální koncerny v honbě za stále vyšší diváckou sledovaností bez skrupulí dodávají širokým masám primitivní a lacinou zábavu. Navíc se objevila generace, která vysedává izolovaně u počítačů v přítmí svých dětských pokojů a jež ve svém životě nevzala do ruky knihu. Pasivně konzumuje bez jakýchkoli morálních a sociálních filtrů veškerý odpad ve virtuálním prostoru, přičemž je stále neschopnější přirozeně reagovat v běžných lidských situacích.

Johnson o tom přesvědčen není. Od vynálezu knihtisku jsou knihy v moderní společnosti natolik považované za synonym vzdělanosti, že je velmi těžké se od této představy odpoutat. Knihy napsané odborníky jsou studnicemi vědění a lze v nich najít veškerou potřebnou moudrost. Počítačové hry a jiná moderní média mají špatnou pověst především kvůli jejich srovnávání s touto několikasetletou tradicí. A to i těmi, kteří žádné knihy nečtou.

Dle Johnsona bychom si měli představit svět úplně identický s tím naším, ale s jediným technicko-historickým rozdílem – počítačové hry jsou vynalezeny mnohem dřív než knihy. Několik století hrají mladí lidé různé počítačové hry, najednou se však na trhu objeví tištěné texty, z nichž se stane nutnost, bez které dospívající člověk nemůže existovat. Jak by v takovém světě vypadala reakce učitelů, rodičů a různých ochránců kultury?

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.