Bořivoj Brdička: Jak jeden kurz změnil život profesora Thruna

čtvrtek 9. února 2012 ·

Zpráva o vývoji, který následoval po úspěšném prosincovém ukončení masivního otevřeného online kurzu umělé inteligence na Stanford University s pozvánkou k dalším možnostem prestižního studia zdrama.



Původně jsem už neměl v úmyslu se stanfordským kurzem Úvod do umělé inteligence ještě zabývat. Spomocník o něm informoval poprvé v srpnu minulého roku (Otevřený masivní kurz umělé inteligence), a pak se o něm opakovaně zmiňoval hned v několika dalších článcích. Aktuální vývoj ale překonal veškerá očekávání, takže je na místě se k němu přece jen vrátit.

Pro ty z vás, kteří o něm dosud neslyšeli, jen připomínám. Od října do prosince realizovala známá kalifornská Stanford University jako jeden z několika již delší dobu ověřovaných experimentů volně dostupný online kurz obsahem odpovídající existujícímu Úvodu do umělé inteligence, jenž je pro prezenční studenty povinný. Vedli ho 2, ve svém oboru vyhlášení, odborníci profesor Sebastian Thrun a Peter Norvig. Tomuto kurzu se (možná díky okurkové sezoně) podařilo vyvolat nečekaný zájem médií, a tak se tentokrát informace o něm rozšířila opravdu do celého světa. Nakonec se zapsalo více než 160 tisíc zájemců o účast (včetně mě). Mnoho z nich (včetně mě) sice jen ze zvědavosti, ale rozhodně se jednalo o událost mimořádnou, plně si zasluhující přízvisko „masivní“ (MOOC).

Kurz byl založen (podobně jako Khan Academy) na video-tutoriálech vysvětlujících látku, na cvičeních a na otázkách ověřujících pochopení. Vše mělo synchronizovaný průběh, takže se stačilo trochu zpozdit, a vaše účast byla ukončena. Ke zdárnému průchodu bylo nutné se věnovat hlubšímu studiu, což bylo pochopitelně dost nesnadné. Já sám jsem se se svými chabými, 35 let starými znalostmi tohoto oboru dopracoval pouze do druhé lekce a skončil jsem. Musím říct, že mě docela zajímalo, kolik lidí kurz úspěšně dokončilo. Výsledek jsem se dozvěděl teprve tento týden. Bylo jich neuvěřitelných 23 tisíc. Pro samotné lektory to bylo obrovské překvapení. Bez nadsázky se dá říci, že jim tento kurz změnil život. Sebastian Thrun o tom nedávno mluvil na DLD (Digital - Life - Design) konferenci v Mnichově (University 2.0 - Sebastian Thrun).

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.