Ivan Ohlídal: MŠMT se při řízení operačních programů dopouští trestné činnosti

pátek 10. února 2012 ·

Na čtvrtečním jednání sněmovny se ministr Dobeš otevřeně přiznal k tomu, že MŠMT se dopouští podvodného jednání při řízení operačních program Vzdělání pro konkurenceschopnost a Výzkum a vývoj pro inovace. Řekl totiž, že v rámci těchto programů provádí „odklon“ finančních prostředků ve vybraných projektech mimo jiného do Prahy (rozuměj do projektů předkládaných pražskými institucemi).


Přitom podle směrnic EU jsou oba zmíněné operační programy zaměřeny pouze na pomoc strukturálně postiženým regionům, to znamená regionům, jejichž HDP je pod průměrnou hodnotou HDP v EU. Praha mezi tyto regiony nepatří, proto (odklánění finančních prostředků z obou operačních programů do pražských projektů představuje ze strany ministra Dobeše a jeho ministerstva zřejmé podvodné jednání, které lze klasifikovat jako trestnou činnost). Rozvoji Prahy je určen jiný operační program s názvem Praha – Adaptibilita.

Ministr Dobeš si zřejmě také neuvědomil skutečnost, že pokud jeho prohlášení ve Sněmovně Parlamentu ČR dne 9. 2. 2012 zaznamenají odpovědní úředníci EU, musí nutně dojít k dalšímu auditu týkajícímu se čerpání finančních prostředků ve výše uvedených operačních programech a dalšímu zpochybnění správného řízení těchto programů s případnými dalšími finančními sankcemi ze strany EU. Páteční cesta ministra Dobeše do Bruselu a jeho vysvětlování způsobů čerpání finančních prostředků v operačních programech řízených MŠMT může být úplně neúspěšné.

Domnívám se, že po dnešním vystoupení ministra Dobeše ve sněmovně nezbývá předsedovi vlády Petru Nečasovi nic jiného než neprodlené odvolání tohoto ministra. Navíc by měl předseda vlády vyvinout iniciativu vedoucí k zabránění podvodného jednání na MŠMT v rámci výše zmíněných operačních programů.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
10. února 2012 v 14:59  

Taky jsem si říkala, jestli je to vůbec možné...

Anonymní řekl(a)...
10. února 2012 v 15:24  

Dobes a Zaoralek, jeden hloupejsi nez druhy, oba tomu naprosto nerozumi, oba jsou pomateni, oba spolecne jen pripravuji odklonitelske projekty, oba by meli byt vyhozeni zaroven a spolu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.