Dopis prezidenta republiky rektorovi Masarykovy univerzity Doc. Mikuláši Bekovi

úterý 28. února 2012 ·


V Praze dne 28. února 2012

Vážený pane rektore,

děkuji Vám za informaci o postojích několika členů Studentské komory Akademického senátu MU k mé plánované zítřejší přednášce na Ekonomicko-správní fakultě Vaší univerzity, které deklarovali ve svém včerejším dopise panu děkanovi Malému. Ještě více si ale vážím reakce obsažené ve Vašem dnešním dopise těmto pánům.

Jakkoli jsem přesvědčen, že jsou nátlakové akce na akademické, univerzitní půdě nepřijatelné z principu a jakkoli by se jim nemělo ustupovat, protože univerzity jsou ze své samotné definice svobodným diskuzním prostorem (nebo aspoň tak tomu v historii bývalo), zdá se mi, že by v dnešní vyhrocené situaci tzv. Týdne neklidu a – jak je vidět z dopisu Vašich studentských předáků – jeho extrémního průběhu na Vaší univerzitě bylo naprosto zbytečné a pro nikoho užitečné a obohacující, abych zítra u Vás vystoupil se svou přednáškou. Nemám v úmyslu utkávat se s lidmi, kteří o akademickou diskusi nestojí a kterým jde výlučně o nátlakovou politiku. Proto se omlouvám, že zítra do Brna nepřijedu. Nemám v úmyslu poskytovat záminku pro laciné politické útoky.

Reakce pisatelů onoho dopisu (nevím, jak reprezentativní tato skupina studentů je) mne překvapila, ale ještě více mne zděsil způsob jejich argumentace, který nenaznačuje, že se za studia na Vaší škole něčemu naučili. Hluboká a zásadní reforma našeho vysokého školství je naprostou nezbytností, každý rozumný člověk to ví a měli by to vědět i Vaši studenti. Jejich předáci – celým Týdnem neklidu – bojují za své parciální zájmy a nikoli za naše vysoké školství. Ale to by bylo na jinou debatu, které se s Vámi, s Vašimi profesory i studenty někdy v budoucnu rád zúčastním.

Proto se ještě jednou omlouvám za zítřejší nepřítomnost a děkuji Vám za Váš postoj.

Se srdečným pozdravem

Václav Klaus

20 komentářů:

krtek řekl(a)...
28. února 2012 v 21:02  

Není to nějaký divný obraz doby, když ze studentských protestů se tu objevuje jen nic neříkající dopis pana prezidenta? A není dostatečně neprodiskutovaný návrh předložený vládě také nátlaková akce?
Tak nevím ...

Kalashnikoff řekl(a)...
28. února 2012 v 21:29  

Klaus se opět ukázal jako ješitný demagog, protože formulace podobné jeho "každý rozumný člověk to ví" se uvádějí v příručkách o debatování pro středoškoláky jako naprosto nepřípustné, mířící ad hominem, dehonestující nositele opačného názoru. Jenže co čekat od tvora, který krade protokolární pera, od pseudodocenta a posléze i pseudoprofesora, jenž naprosto nemohl splnit podmínky nutné pro habilitaci, neb byl v době jejího udělení profesionálním politikem a nemohl zvládnout stanovené penzum pedagogické činnosti (VŠE - Uchazeč o habilitaci musí splňovat požadavek nejméně tříleté, systematické vysokoškolské vědecko-pedagogické praxe na plný pracovní úvazek nebo pětileté systematické vysokoškolské vědecko-pedagogické praxe na částečný pracovní úvazek, který předcházel habilitačnímu řízení. Současně musí existovat zdůvodněný předpoklad dalšího systematického vysokoškolského vědecko-pedagogického působení.). Co rozumného čekat od tvora, který prohlásí současného ministra školství za nejlepšího od listopadu 1989 - je to opravdu jen a jen čistá bída ducha.

Anonymní řekl(a)...
28. února 2012 v 21:41  

"Nemám v úmyslu utkávat se s lidmi, kteří o akademickou diskusi nestojí a kterým jde výlučně o nátlakovou politiku. Proto se omlouvám, že zítra do Brna nepřijedu. Nemám v úmyslu poskytovat záminku pro laciné politické útoky."

Mám takový pocit, že autor ve své samolibosti nesnese jiné názory. Druhou otázkou je, zda o názory tohoto pána má v dnešní době ještě někdo zájem. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
28. února 2012 v 22:34  

Studentům by mělo jít spíš o to, aby stoupla kvalita jejich studia. Ta je v současnosti prabídná a jejím hlavním cílem je zisk certifikátu. Mladým nejde o změny v politickém a společenském klimatu, jako kdysi v sametu, ale jen o parciální zájmy - ještě placení oddálit, a zavděčit se učitelům, kteří si reformy nepřejí. Proč asi? Příliš zatuchlého v státě dánském. Každý má kus úvazku na jiné univerzitě, penízky z neprůhledných projektů se sypou, mnohde i byznys prorůstá a vynáší, jako u forenzního práva. Ještě dobře, že víc než polovina plzeňských študáků z práv pochopila ostudnost stavu a je za zreformování školy, pokud to ještě lze.
Všechny ty happeningy jsou šaškárna pro média.

Anonymní řekl(a)...
29. února 2012 v 2:52  

Jak znamo, Dobes zadnou reformu nepripravil, nepredlozil a nema. Vysoke skoly protestuji, ze chteji reformu a ne jen hloupe vykriky hloupeho Dobese. To je podstata cele te veci, at si okolo toho placa nejaky klaus nebo nekdo jiny cokoli chce....

Anonymní řekl(a)...
29. února 2012 v 2:53  

Zajimave, ze Bek zaloval prezidentovi na svoje vlastni studenty :-)

Anonymní řekl(a)...
29. února 2012 v 3:09  

Ze se Klaus boji nekolika studentu je urcite velmi dobre znameni

Anonymní řekl(a)...
29. února 2012 v 3:14  

http://img.ihned.cz/attachment.php/260/37170260/iotuv48BCE7JMj6PQbcfpxz01STURVmn/Otev_en_dopis_d_kanovi_ESF_MU_27._2._2012.pdf

Anonymní řekl(a)...
29. února 2012 v 9:19  

Téměř všem předchozím:
přečtěte si skutečně nejprve onen otevřený dopis, který to všechno rozpoutal, pak možná přehodnotíte své názory. Podle mého stačí citovat jednu větu, která mluví za vše:"nijak nezpochybňujeme Vaše právo na půdu fakulty kohokoli pozvat. Pouze se domníváme, že výběr hosta je krajně nevhodný".Tak rozhodli studenti...

poste.restante řekl(a)...
29. února 2012 v 10:12  

Pokud je člověk přesvědčen o své pravdě a není srab, pak s otevřeným hledím vstoupí třeba i do "jámy lvové" a pokusí se oponenty věcnými argumenty přesvědčit. A třeba i s rizikem, že bude vypískán.
Říká se tomu akademická diskuse a byli v minulosti lidé, kteří si této hodnoty cenili a uměli si za svým názorem stát, mnohdy i za cenu fatálních následků.
Namátkou třeba Thomas Moore, Jan Hus, Jan Amos Komenský, Luis Pasteur, ...

A pak existují lidé, kteří nechtějí s ostatními diskutovat, ale pouze jim svou pravdu kázat.
Pan prezident je dozajista dostatečně silná osobnost na to, aby ho názory "několika studentíků" nedokázaly vyvést z rovnováhy.
Uznejte ale sami, že expert na globální ekonomiku, globální klima i univerzální a vyšší spravdelnost (viz udílené milosti) prostě nemá nejaké trapné dohadování s nedostudovanými křiklouny zapotřebí.

Anonymní řekl(a)...
29. února 2012 v 11:22  

Sotva lze Klausovi podsouvat, že by se bál toho, že bude vypískán. V minulosti naopak dokázal, že se podobným situacím nevyhýbá a leckdy je i - možná trochu ješitně - vychutnává. "Studenti" ale ve svém otevřeném dopise nesouhlasí již s "výběrem hosta".Tak o čem potom s nimi dikutovat, když disktovat nechtějí?

Anonymní řekl(a)...
29. února 2012 v 12:41  

Nevim jak v minulosti, ale nyni se studentu zjevne zalekl a to je dobre znameni.

Anonymní řekl(a)...
29. února 2012 v 14:05  

28. února 2012 22:34

A Vy jste viděl bohatého učitele ?

Anonymní řekl(a)...
29. února 2012 v 14:23  

29. února 2012 14:05
Někteří VŠ učitelé finanční problémy řešit nemusí. Že si někteří vysokoškolští učitelé přivydělávají tím, že pouze propůjčují své tituly školám, aby tyto nepřišly o akreditaci, je známé. Že někteří vysokoškolští učitelé učí na několika vysokých školách a úvazek mají poskládaný tak, že vlastně neučí nikde, se také ví. A to studentům nevadí? Přiznejme si, že o úroveň jejich škol jim zase až tolik nejde, spíše jen o ten titul a o školné.Jinak je jim celá reforma školství ukradená, o čemž svědčí i ten otevřený dopis.

Anonymní řekl(a)...
29. února 2012 v 15:09  

Pan prezident se určitě nezalekl několika zfanatizovaných studentů. Pouze usoudil, že diskutovat s blby je zbytečné.

poste.restante řekl(a)...
29. února 2012 v 15:44  

Pan prezident se určitě nezalekl několika zfanatizovaných studentů.

Pan prezident se dozajista nezalekl. O tom snad není nutno vést diskusi.
Ale že by 10 000 studentů bylo několik?
http://www.novinky.cz/domaci/260444-deset-tisic-studentu-dorazilo-pred-sidlo-vlady.html


Pouze usoudil, že diskutovat s blby je zbytečné.
Pan prezident dozajista není takový hlupák, aby rektory a profesory vysokých škol považoval za blby.
Mezi studenty se dozajista najdou i hlupáci, ale také budoucí akademici, doktoři, profesoři a možná i budoucí prezident. :-)
Takže Vaše paušální označení "diskutovat s blby" vypovídá spíše o Vás, nežli o studentech.

Pokud se odmítnutí diskuse ze strany Studentské komory Akademického senátu MU týče, také je nepovažuji za šťastné - viz můj příspěvek v paralelní diskusi zde:
http://www.ceskaskola.cz/2012/02/otevreny-dopis-pro-doc-judr-ivana.html

Anonymní řekl(a)...
29. února 2012 v 18:43  

Pro poste.restanteřekl(a)... 29. února 2012 15:44

Jiné místo, jiný čas, jiní lidé...

Zbytečně si honíte triko.

krtek řekl(a)...
29. února 2012 v 20:35  

"Pan prezident se určitě nezalekl několika zfanatizovaných studentů. Pouze usoudil, že diskutovat s blby je zbytečné."

Máte pravdu. Také se studenty nediskutuji. Musí poslouchat.

Anonymní řekl(a)...
29. února 2012 v 20:37  

že diskutovat s blby

To je jen a jen důkaz, že lidé od jistého věku patří opravdu do důchodu. Je nebezpečí, že nadělají ještě hodně škody. Pryč s nimi, protože se stali brzdou pokroku.Ignorant

poste.restante řekl(a)...
29. února 2012 v 20:49  

18:43
Mno spíše - stejné místo (web), skoro stejný čas (ve dnech), možná jiní lidé - u Vás Anonymů se to těžko rozlišuje, ale hlavně stejné myšlenky a argumenty.

Nevím, jestli vyslovením názoru si honím triko, ale když už mi nahráváte na smeč, tak co konkrétně, prosím, si vůči mně honíte Vy?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.