ČT24: Nový projekt zaplatí učitele, kteří vzbudí zájem o matematiku

středa 15. února 2012 ·

Výsledky i zájem o matematiku mezi českými žáky prudce uvadají a Česká republika na to může v budoucnu doplatit, myslí si zástupci Institutu pro sociální a ekonomické analýzy, kteří spolu s několika známými osobnostmi české vědy zahájili kampaň Matematika s chutí. Nový projekt bude probíhat několik let a vedle praktických doporučení bude financovat učitele, kteří se rozhodnou vyučovat matematiku zajímavou a neobvyklou formou, jež by zájem dětí přitáhla. Záštitu nad kampaní převzali i zástupci podnikatelské sféry.

Z článku jan v ČeskáTelevize.cz vybíráme, součástí článku je i záznam rozhovoru s Oldřichem Botlíkem:

Do projektu se zapojily osobnosti, jejichž obory jsou na první pohled matematice vzdálené – jazykovědec z Ústavu pro jazyk český Karel Oliva, kardiolog z pražského IKEMu Jan Pirk nebo psychiatr Cyril Höschl. "Tito lidé tomu projektu dávají určitou odbornou záštitu. Ukazují, že i oni ve svých profesích, ačkoli ty profese vypadají, že s matematikou téměř nemají nic společného, tak ji ke své práci potřebují a využívají ji," dodal Botlík.

Podle Botlíka by moderní výuka matematiky měla také zahrnout vývoj současných informačních technologií. Institut na projektu nespolupracuje s ministerstvem školství, neboť prý stát nemá zájem tuto problematiku účinně řešit. Odborníci se proto spojili s podnikateli a také zástupci IT firem Google nebo Avast.







8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
15. února 2012 v 15:57  

bude financovat učitele,......

Jejky, kolikrát jsem již tohle slyšel. Pozitivní je, že projekt neřídí MŠMT. Výborná myšlenka, ale i učitelé musí platit plyn, elektriku, vodu, ...z čehož plyne závěr, že tato práce musí být nadmíru dobře zaplacena. Další otázkou bude, jak tito "přemýšliví" žáci dopadnou u srovnávacích testů pana Dobeše. Zda testy nebudou jaksi v rozporu ?

Anonymní řekl(a)...
15. února 2012 v 16:28  

Jen se obávám, že nezájem není jen o matematiku, ale o všechny vyučovací předměty. Pokud se tedy dá s něčím trochu pohnout, tak snad na středních školách nebo nižších G, nedovedu si představit, co by mohlo přimět naše základkáře k jakémukoli výkonu a zájmu. To by snad nesvedl ani Einstein.

Pytlik Blaha řekl(a)...
15. února 2012 v 19:50  

zaplatí učitele, kteří vzbudí zájem
o Matemetiku s chutí

slaniny, grilovaného kuřete a ještě více bramborovou.

Jak se asi přeměřuje vzbuzení zájmu?

"Celý život jsem nenáviděl matematiku. Až nám paní učitelka pustila Simpsonovi, kde Bart spočítal trojčlenku už za sedmnáct minut, a tu jsem si uvědomil, že bez matematiky už dál nemůžu žít.
Jestli tuto zprávu okamžitě nepošleš dvaceti lidem, na konci svého života umřeš."

Anonymní řekl(a)...
15. února 2012 v 21:11  

"nedovedu si představit, co by mohlo přimět naše základkáře k jakémukoli výkonu a zájmu"

Myslím si, že není potřeba se navzájem urážet. Ať se tedy autor této s odpuštěním stupidity nezlobí, ale znám mnoho výborných základkářů. A znám také mnoho "profesorů" na gymplech, kteří stojí za pendrek. A není jich věru málo.

Anonymní řekl(a)...
15. února 2012 v 23:01  

Autor stupidity, jsa sám učitelem na ZŠ, nikoho neuráží a pouze propadá deziluzi. Míra vyhoření je už vážně vysoká...

Anonymní řekl(a)...
16. února 2012 v 0:57  

pojem vyhoření je projevem omluvy své neschopnosti. Jste-li vyhořelý, bežte ze školy pryč a neničte děti.

Pytlik Blaha řekl(a)...
16. února 2012 v 9:03  

Jste-li vyhořelý, bežte ze školy pryč a neničte děti.

Vy jste se zbláznil, člověče! Takový dobře vyhořelý učitel je pro děti pravým požehnáním.
Když nic jiného, tak nemá potřebu ukájet na dětech svoje případné ambice experimentátora kdejaké zkompetentňovací ptákoviny, jejíž pravým smyslem je zpravidla odklonit nějaké ty penízky do svého prasátka.

Anonymní řekl(a)...
16. února 2012 v 9:12  

Odborníkovi na školství, 16. února 2012 0:57

Už dva roky hledáme zájemce o místo učitele na ZŠ, ale nikdo se nehlásí. Vyhořelí jsme už všichni a mnozí by se fakt rádi nechali nahradit mladou krví. Nevíte o někom? Nebo že by Vy sám... ?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.