ČT24: Evropská komise hrozí Dobešovi stopkou na 53 miliard

pátek 3. února 2012 ·

Evropská komise pohrozila podle serveru Euro.cz České republice, že zastaví proplácení celého programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Z programu by mělo být čerpáno až 53 miliard Kč, ohroženy nejsou jen prostředky, které už unie certifikovala. Ty se pohybují okolo 4,2 miliardy korun. Program má na starosti ministerstvo školství, úřad Josefa Dobeše je v souvislosti s čerpáním peněz z EU často kritizován. Nedostatky, které nyní komise Česku vytýká, podle serveru ale pocházejí z doby před ustavením vlády Petra Nečase. Premiér dnes potvrdil, že hrozba opravdu existuje. Ministerstvo školství ale tvrdí, že od EK nemá žádné oficiální informace o hrozbě pozastavení celého programu.


Z článku kul v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

"Využití finančních zdrojů tohoto programu je ohroženo. Komise nám vytýká nedostatečné čerpání, výběr projektů, nedostatky ve výběrových řízeních a nedostatečnou kontrolu auditorů. Problémem je i časté střídání úředníků pověřených administrací programu," cituje týdeník Euro českou velvyslankyni při EU Milenu Vicenovou.

Poslechněte si záznam pořadu Studio 24, kde odpovídal i šéfredaktor České školy


11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
4. února 2012 v 1:37  

Dobes se v tom ted dost placa, protoze si tam nasadil ruzne mestske strazniky a podobne osoby, ktere tomu vubec nerozumeji a ty mu zjevne namluvily, ze to do brezna dokazi znovu rozjet. Kdyby tomu aspon trochu rozumeli, tak vedi, ze to neni ani teoreticky mozne ani pri optimalnim vyvoji, protoze procedury v evropske komisi proste trvaji dele.

Anonymní řekl(a)...
4. února 2012 v 13:02  

Jen si proboha nenamlouvejte, že za všechno může Dobeš. Problémy OP VK opravdu spadají již do roku 2007, kdy se vše připravovalo, a kdy se vytvářelo personální obsazení odd. CERA, které má projekty na starosti. Je to dlouhodobá záležitost, kterou za dva měsíce nespraví ani pánbůh. Projekty ať už individuální nebo grantové jsou nesmyslně nastaveny, řešitelé dělají, co mohou, aby se do podmínek výzev vlezli, protože podmínky jsou nejasné a mnohdy odporují prováděcímu dokumentu. Výklady některých věcí jsou nejednoznačné apod. Je v tom zkrátka nepořádek až na půdu. Navíc do oblasti 1.1 - Zvyšování kvlality ve vzdělávání jde oproti oblasti 1.3- další vzdělávání nesmyslně málo prostředků. Aby se peníze z 1.3 utratili museli by se pedagogové uvzdělávat k smrti. Zde se opravdu vyhazují peníze z okna, místo, aby opravdu směřovaly do škol na vybavení a podporu kvalitních pedagogů.
Prostě se to tam nahoře celé neukočírovalo už v počátcích. Prostě to funguje podle úsloví: Kdo to umí, ten to dělá. Kdo to neumí dělat, ten to učí a kdo to neumí učit, ten to řídí.

Janek Wagner řekl(a)...
4. února 2012 v 13:52  

Dobeš samozřejmě za všechno nemůže, je tam opravdu jen něco málo přes rok a půl.

Ale může za všechny zlodějské Individuální projekty národní, které mu tam připravují jeho podřízení, bez ohledu na to, že jde o oprášené lumpárny z let předchozích. Brusel OKNO, SPORT, NEDIR a další nepustí...

Na přípravu rozumných projektů bylo dost času a ten jednoznačně Dobeš promrhal a možná 20 miliard je už nyní v háji.

Anonymní řekl(a)...
4. února 2012 v 14:17  

Zjevne je nejvetsi Dobesuv problem extremne spatna personalistika (prestoze pry pracoval jako personalista). Ono asi pri vyberu hlidace obchodniho strediska za padesat korun na hodinu (tyto lidi vybiral drive) jsou potreba jine osobnostni predpoklady a jine zkusenosti nez pri vyberu lidi ridicich obrovske tymy a ridicich skolstvi. To muze byt take duvodem, proc evropske miliardy ridi neschopny a hloupy mestsky straznik, ktery zrejme vyborne splnoval Dobesova kriteria pro hlidace supermarketu, mozna zejmena postavou a sytym revem. Jiz dlouho bezi fama, jestli umi psat. Zdeseni Bruselu neni hrane, na toto opravdu zvykli nejsou. Bohuzel ani jeho podrizeni nejsou schopni mluvit anglicky nebo poskytnout jakoukoli zaruku duveryhodneho reseni problemu. Co muze poskytnout eroticka maserka a majitelka bordelu dosazena jako reditelka programu, jak tu nekdo psal?? Na toto Dobes dojede nebo dojel. Neni jeho chyba, ze je vezensky psycholog, ale ti jeho spatni spolupracovnici, kteri ho navic neustale podrazeji, to je maso.

Pytlik Blaha řekl(a)...
4. února 2012 v 17:16  

prestoze pry pracoval jako personalista

Kdyby byl dobrý personalista, byl by jím dodnes.

Anonymní řekl(a)...
4. února 2012 v 17:38  

Pytlik do Karmelitské!

Pytlik Blaha řekl(a)...
4. února 2012 v 18:31  

Hele, v klidu. Mám jenom jeden zadek.
Nemůžu současně sedět na Hradě, v Karmelitské, ve Sněmovní, v Ruzyni...

Anonymní řekl(a)...
5. února 2012 v 10:39  

4. února 2012 18:31

...a Bohnicích ?

Pytlik Blaha řekl(a)...
5. února 2012 v 17:07  

...a Bohnicích?

Odtud píšu, přece.

Zen řekl(a)...
5. února 2012 v 20:21  

Hmmm ... vyjmenovana slova po Z:
Drzy jazyk, brzy Ruzyne

Pytlik Blaha řekl(a)...
5. února 2012 v 22:06  

Nebuďte, pane Zene, na Anonymního z 5. února 2012 10:39 až tak příkrý.
Smysl pro nadsázku a příběh svědčí o bystré mysli. Pokud by šlo o žáka, tetelil bych se blahem.
A to já rád.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.