Martin Rychlík: Nečas: Školství může přijít o 53 miliard. Dobeš: A je to akce Škárky, nebo Kočí?

pátek 3. února 2012 ·

Premiérovi přišel diplomatický dopis z Bruselu, v němž zaznívají slova o možném zastavení problémového operačního programu MŠMT.



Pro odvolání ministra školství Josefa Dobeše (VV) je kdekdo. Premiér už dostal kritické dopisy od školských expertů, speciálních pedagogů, odborů, ale i jednotlivců. Nyní mu na Úřad vlády přišel dle serveru Lidovky.cz dopis z Bruselu – konkrétně prý „diplomatická nóta v režimu důvěrné“, v němž zaznívají slova o možném odebrání 53 miliard korun z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK). „Zastavení opravdu hrozí,“ citoval server premiéra Petra Nečase (ODS).

Podle informací ČESKÉ POZICE se ve sdělení, které zaslala stálá představitelka České republiky při Evropské unii Milena Vicenová pouze premiérovi v utajeném režimu na základě informací z eurokomisařských kruhů, uvádí, že Evropská komise má totální nedůvěru k vedení ministerstva školství a zvažuje zastavení OP VK.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

7 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
3. února 2012 v 16:35  

To jsou drahouškové, ti Bruselští.
Ministr Dobeš slíbil, že odstoupí, když fondy nevyčerpá, a ne když mu je odeberou.

Biene řekl(a)...
3. února 2012 v 16:52  

Vy jste ale taky drahoušek, pane Bláho..Bruselští odeberou fondy "Malému Bobešovi"?? To jsme netušili, že jde o JEHO dotace??
Já chci, aby v případě, že nám dotace stopnou, nejen odstoupil, ALE NAHRADIL ŠKODU, KTERÁ JEHO PŮSOBENÍM ČESKÉMU ŠKOLSTVÍ VZNIKLA!!!

Anonymní řekl(a)...
3. února 2012 v 18:02  

Ministerstvo už roky nepečuje o učitele a o školy, ale o miliardy, které však tečou převážně jinam než do škol. Neboť z Karmelitské není vidět na potřeby vzdělávání a žáků, ale tekoucím miliardám "zázračně rozumí". Jak bude nahrazena tato škoda na učitelch a potažno na dětech? Miliardy tečou a šikana pronikla až do mateřských školek!

Dobeš to jen urychlil a tím se to stalo více průhledné a tak téhle "machiavelštině" už rozumí i cizinci. Jak by ne, jde o poslední miliardy které mohly někam natéct.

Myslím že školství je speciální rezort, kde by stálo za to jmenovat tým skutečných odborníků, kteří mu rozumí a kontinuálně ho vyzdraví (nikoli v šak v duchu zhýralých bankéřů) .. aby ta naše vzdělanost jednou nebyla k smíchu. K pláči je už nyní.

Anonymní řekl(a)...
3. února 2012 v 18:26  

Co má šikana v MŠ (a šikana vůbec) společného s EU dotacemi?! Je hrozné, že projekty v realizaci budou muset být zafinancovány plně ze státního rozpočtu, pokud bude program zastaven, ale pozitivní je, že za ty "dosud nečerpané" prostředky nebudou vznikat další tunely. Tunely, které se dosud stihly zrealizovat (nesmyslných, zbytečných a rozpočtově nafouknutých národních projektů již proběhlo hafo) bohatě stačí.

Charlie řekl(a)...
3. února 2012 v 23:00  

Co má šikana v MŠ (a šikana vůbec) společného s EU dotacemi?!

Má toho společného docela dost. Místo aby se peníze z EU vynakládaly na potřebné záležitosti (školní psychologové, asistenti, prevence šikany, kvalitní učebnice, další vzdělání pedagogů atd.), tak se buď promrhávají v nesmyslných a nedotažených projektech nebo dokonce rovnou odklánějí spřáteleným kmotříkům a jejich firmám. Popř. se z nich platí odměny rektálních alpinistů na MŠMT maskovaných za manažery těchto projektů. Zajímavé také je, že zatímco se regionální projekty řídí poměrně rigidními doporučeními o ceně hodiny práce takového manažera (cca 250 Kč/hod. hrubého) a možnosti odpracovat měsíčně polovinu svého normálního úvazku (cca 80 hodin) v rámci projektu, pro manažery na MŠMT toto neplatí.

krtek řekl(a)...
5. února 2012 v 5:15  

"Poznané zlo je lepší než nepoznané zlo" - jaká škoda vznikne, když nevyčerpáme peníze, které "ucházejí" v projektech?
Můžete mi, prosím, někdo říci, který obohacující projekt nám neobohatí školství? Jenom se stát bude muset přestat vymlouvat, že to, co nám nedá, si můžeme vynahradit na projektech.

Ani Charlieho připomínky neberu: školní psychologové, asistenti, další vzdělávání nemohou být vázáni na projekty, jinak skončí dříve, než začnou. Učebnice je snad jediný přínos.

Anonymní řekl(a)...
5. února 2012 v 8:44  

krtek: též mě to už napadlo - s těmi projekty. Sleduji, hledám - projekty mi furt "vycházejí" pouze jako napakování si kapes těmi, kteří ty ptákoviny vymýšlejí.
Hromada žvástů, hromada autorů.
Na konci učitel a žák - bez dotací....otroci projektů. Dotace jaksi cestou ohlodány na kost - vymýšlení, kterak utratit peníze, opravdu něco stojí, není to jen tak. Učitel - vykonavatel nezaplacen, žáci - chudáci rukojmí. K cíli "dobrodiní" bohulibých záměrů různých projektů - k žákům - přichází pouze chaos. Pak se ten chaos jinými dobře zaplacenými projekty chce přeměřovat, zkoumat - a pak vyhodnotit učitele, jako neschopné blbce, které je potřeba znova dávat do latě dalším usměrňováním a vzděláváním cestou žvástů z dalších nesmyslných projektů. Perpetuum debile. No - a také je potřeba snížit počty učitelů celostátně, zvýšit počty žáků na učitele, snížit hodinové dotace, zvýšit úvazky učitelů, zvýšit počty autorů projektů, zrušit školy, ponechat projekty, zavést samostudium, elearningově, vše zpoplatnit....."naživu" zůstane pouze MŠMT a autoři projektů :-)St.raketa

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.