Česká republika má první Fairtradové školy

sobota 11. února 2012 ·

Národní verze úspěšné mezinárodní kampaně Fairtradové školy odstartovala v České republice v listopadu minulého roku. „Cílem kampaně Fairtradové školy je především osvěta v oblasti fair trade, odpovědné spotřeby a globálních souvislostí výroby. Kampaň školám umožňuje ukázat témata z výuky v praxi a reálně přispět ke zlepšování kvality života lidí v rozvojových zemích, včetně jejich přístupu ke vzdělání,“ přibližuje smysl kampaně Tomáš Bílý, předseda Asociace pro fair trade.


Titul „Fairtradová škola“ je určen jak základním a středním školám, tak i univerzitám či samostatným fakultám a dalším vzdělávacím zařízením. Školy mohou titul Fairtradová škola získat při splnění pěti kritérií, mezi něž patří zařazení globálních rozvojových témat do výuky, oficiální podpora fair trade, spotřeba fairtradových produktů či pořádání osvětových akcí pro veřejnost.

Využívání fairtradových produktů přináší školám příležitost vzdělávat své žáky a studenty příkladem: ukázat témata z výuky v praxi, vést žáky k odpovědné spotřebě a k vědomí globálních souvislostí. „Na kampani Fairtradových škol oceňuji, že podporuje využití rozvojových témat ve výuce, což dává dětem globální rozhled. A také to, že klade důraz na praktickou stránku výuky. Když o něčem vyučuji, snažím se, aby si to žáci mohli v maximální možné míře prakticky vyzkoušet. Fair trade nabízí okamžitou zpětnou vazbu – dítě si něco koupí a na druhé straně světa z toho má někdo užitek,“ říká učitelka angličtiny Iveta Dragoňová z Masarykovy základní školy v Litoměřicích. „Snažíme se dětem vštípit vstřícnost vůči druhým, naučit je, že existují lidé, kteří potřebují pomoci, třeba i na jiném kontinentě,“ dodává ředitel této první české Fairtradové školy Karel Kynzl.

Fairtradové školy také kladou důraz na aktivitu žáků a studentů, kteří se podílejí na řízení kampaně v rámci své školy. „Rozhodnutí zapojit se do kampaně vzešlo od samotných studentů, kteří si problematiku fair trade zvolili již před třemi lety v rámci projektu Světová škola 2. Chtěli se sami něco dozvědět o fair trade a šířit tuto myšlenku dál,“ potvrzuje Eva Klasová, ředitelka Střední a Jazykové školy Volyně.

Přínosy kampaně spatřuje mimo jiné v rozvoji schopností a dovedností studentů, kteří na kampani spolupracují v širokém týmu, sami vyučují další studenty a žáky z jiných škol a prezentují informace o fair trade veřejnosti. Irena Babková, devatenáctiletá studentka toto školy, o svých zkušenostech říká: „Baví mě, když lidi něco naučím, oni si to mohou vyzkoušet a mají z toho radost. Člověk si osvojí vystupování na veřejnosti a práci s lidmi, je to dobré do života.“

Romana Šafránková, učitelka zeměpisu a němčiny ze Střední a Jazykové školy Volyně, doplňuje: „Studenti přesvědčili zástupce města Volyně, aby se ucházeli o titul Fairtradové město. Uspořádali také akci pro místní podnikatele a dosáhli toho, že několik obchodů a cukráren ve Volyni začalo prodávat fairtradové produkty.“

V zahraničí má koncept Fairtradových škol velký úspěch a nabídka fairtradových produktů na půdě vzdělávacích institucí se stává běžným jevem. Např. ve Velké Británii je již více než 500 Fairtradových škol, v Itálii nabízí na 3 000 školních jídelen fairtradové produkty. „Na Barcelonské univerzitě nabízí od roku 2000 všech 50 nápojových automatů pouze fairtradovou kávu. Ročně se v těchto automatech prodá přibližně 6500 kilogramů fairtradové kávy. To zajišťuje obživu přibližně 15-20 rodinám producentů z mexického Chiapasu a Tanzánie. To je jeden z konkrétních příkladů dopadu kampaně," uvádí Tomáš Bílý z Asociace pro fair trade.

Školy si mohou z široké nabídky fairtradových produktů vybrat například kávu, kakao, čaje, džusy, květiny či fotbalové míče

Kampaň Fairtradové školy je součástí širšího projektu Fairtradová města, jehož cílem je osvěta v oblasti fair trade a podpora prodeje fairtradových produktů v daném místě. Kampaň Fairtradová města běží ve světě již déle než 10 let a v současnosti se k němu hlásí 1071 měst ve 23 zemích včetně metropolí jako je Londýn, Brusel či Řím. Od roku 2011 je kampaň aktivní také v České republice a první dvě města již získala status Fairtradové město: Litoměřice a Vsetín. Kampaň podporuje Národní síť Zdravých měst a záštitu nad ní převzalo Ministerstvo životního prostředí.

Kampaň Fairtradové školy je v souladu s Národní strategií globálního rozvojového vzdělávání1 pro období 2011 – 2015, kterou schválilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR v letošním roce, a napomáhá k dosahování jejích cílů.

Garantem kampaně Fairtradové školy v ČR je Asociace pro fair trade (Fairtrade Česká republika), hlavními koordinátory jsou NaZemi – společnost pro fair trade a Ekumenická akademie Praha.

www.fairtradoveskoly.cz
www.fairtrade-asociace.cz
www.nazemi.cz
www.ekumakad.cz

55 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
11. února 2012 v 17:04  

To nám ještě tak scházelo. Co je to proboha „odpovědná spotřeba“ a „globální souvislosti výroby“?

Trochu mi to připomíná obchodování s "rozvojovými zeměmi" stylem za jeden bambus jeden trambus za komoušů. Tak to bychom naše děti rozhodně učit neměli.

Unknown řekl(a)...
11. února 2012 v 19:02  

Vážená/ý Anonymní, možná by bylo dobré nejdříve si o pojmech, které Vás tak popudily něco přečíst a nejlépe k tomu přidat i pár informací o fairtrade. Pokud by o nich i naše děti měly vědět tak málo jako Vy bylo by to hodně smutné. Navíc nechápu, kde při téhle neznalosti berete tu jistotu, že "to" bychom naše děti rozhodně učit neměli. Tohle byl přece typický přístup těch komoušů, rozhodovat o tom, co děti učit a neučit...

Anonymní řekl(a)...
11. února 2012 v 19:56  

Tady je zřejmé, kam směrovat peníze OPVK...

Anonymní řekl(a)...
11. února 2012 v 20:31  

To je smutné, ne vtipné.

Anonymní řekl(a)...
11. února 2012 v 20:34  

"Jen tak, kupte si 1 kg heroinu, podpoříte tak 15 rodin v Afganistanu." Nebo : "Kupte si plnou nádrž, podpoříte chudáky v Iránu."

Ani netuším, proč mě zrovna tohle napadlo. Myšlenka je to samozřejmě dobrá, mám však jeden problém. V současném globalizovaném světě kupuji výhradně české produkty. Proto se chystám to změnit a místo vín z jižní Moravy budu pít ty z Chile. Začnu kouřit doutníky z Kuby,...

Jasně. Fairtradové produkty jsou výborný nápad, ale jak pozoruji českou společnost, tak masové rozšíření nevidím, protože i velká část mladé generace je již zkažená myšlenkou "každý odpovídá sám za sebe".

Anonymní řekl(a)...
11. února 2012 v 20:46  

Kdyby tomu tak nebylo, nebylo by ani třeba kampaní, nééé přecé?

Anonymní řekl(a)...
11. února 2012 v 20:55  

11. února 2012 20:46
Takových kampaní jsem za svůj pedagogický život viděl desítky, bohužel, všechny mě nechaly chladným.Např. piji kávu, která mi chutná,když nechutná, tak nekupuji. Navíc přesun výrobků přes celý svět stojí tolik, že to až pěkné není. A ta ekologie ?
Takové ryby ulovené v Alžírsku se zpracují ve Švédsku a dovezou do ČR.V konečné fázi s velkým ziskem. Koho vlastně podporuji ? Nadnárodní monopoly ?

Anonymní řekl(a)...
11. února 2012 v 23:12  

No tak dobře, abyste nemuseli hledat: http://www.fairtrade.cz/cz/32-nejcasteji-kladene-dotazy/

Unknown řekl(a)...
12. února 2012 v 8:16  

Ano, odpovědná spotřeba by i u nás měla na prvním místě znamenat podporu kvalitních domácích, ještě lépe lokálních výrobců. Jenže myslet si, že v tom dnešním globalizovaném světě mohu nakupovat pouze české zboží je velmi naivní. Stačí si jen uvědomit, kolik "českých" oděvních firem dnes šije skutečně v Česku a nikoli v Asii, kde třeba dětská práce je běžnou praxí. A všem majitelům mobilních telefonů evropských značek doporučují dokument Krev v mobilech.
http://aktualne.centrum.cz/kultura/jeden-svet/clanek.phtml?id=694808
A nepodceňoval bych naši mládež!

Anonymní řekl(a)...
12. února 2012 v 13:07  

Jděte do háje s podobnými kravinami. To se jednou v těchhle nesmyslech utopíme vlastní blbostí.

Unknown řekl(a)...
12. února 2012 v 13:53  

Vskutku hodnotný příspěvek do diskuze pane Doležel...

poste.restante řekl(a)...
12. února 2012 v 14:45  

Nevím, jestli právě fairtrade je tím pravým lékem na zjevné bolesti našeho konzumního přístupu ke světu a k životu.

Že bychom ale měli žáky učit, aby dohlédli dál, nežli jen na okraj vlastního talíře, o tom jsem přesvědčen.
Když tomu pak chtějí sami věnovat svou energii, proč tomu bránit?

Anonymní řekl(a)...
12. února 2012 v 15:02  

13:07
Pane Doležele, tímhle svým příspěvkem jste mi vysvětlil všechno, co jsem od Vás zatím četla. Už je mi líp...

Anonymní řekl(a)...
12. února 2012 v 16:06  

Tuhle se mě kolegyně ptala, co je to ten fértrejd, prej asi nějakej novej obal, když se to používá globálně.... Myslíte, že tomu někdo rozumí - třeba ze starší generace? Český překlad nebo ekvivalent by náhodou nebyl?

Anonymní řekl(a)...
12. února 2012 v 16:19  

fair trade = vyrobeno bez otrocké práce (český volný překlad vystihující podstatu)

Unknown řekl(a)...
12. února 2012 v 17:10  

To s tou otrockou prací mi přijde trošku zjednodušující, značka toho v sobě skrývá mnohem mnohem víc. Mně připadá docela příhodný překlad - férový obchod, férový výrobek...
http://www.fairtrade.cz/5-fair-trade/8-co-je-fair-frade-co-je-cilem-fair-trade/

Anonymní řekl(a)...
12. února 2012 v 17:22  

Nebo spravedlivý obchod, protože za normálních okolností se k producentovi dostane zlomeček prodejní ceny, zatímco při tomto spravedlivě vedeném obchodu dostane adekvátní odměnu, kterou může dál investovat, nebo z ní žít (u nás by z toho nevyžil ani bezdomovec).

Anonymní řekl(a)...
12. února 2012 v 17:25  

Plně souhlasím s Anonymní z 11. února 2012 17:04 a s panem Doležalem z 12. února 2012 13:07.

Pro Anonymní z 11. únota 20:34. K vaší věte "... i velká část mladé generace je již zkažená myšlenkou "každý odpovídá sám za sebe". Mladý člověk, který si myslí, že každý odpovídá sám za sebe, není zkažený, ale svobodný. Je to jediný možný způsob, jak si zachovat svobodu.

Anonymní řekl(a)...
12. února 2012 v 18:11  

Diskuze ukazuje jak moc potřeba jsou kampaně ohledně fair trade.

poste.restante řekl(a)...
12. února 2012 v 18:26  

Jediný způsob, jak si zachovat svobodu, je být schopen převzít nejen odpovědnost sám za sebe, ale také spoluzodpovědnost za společnost, ve které žiji.
To je podstatou demokracie a nikoliv bezbřehý a nekontrolovaný individualismus.

Pokud jsem sám, může si se mnou dělat co chce každý, kdo je silnější nežli já. Fyzicky, ekonomicky, mocensky.
Teprve ve spojení s ostatními, nastolením řádu a pravidel nastává svoboda pro všechny, tedy i pro ty slabé.
(Je to sice jen zkratka, ale snad pochopitelná.)

Anonymní řekl(a)...
12. února 2012 v 18:48  

Pro poste.restante z 12. února 2012 18:26

Pokud tou společností myslíte 7 miliard lidí na Zemi, tak to rovnou škočte pod vlak.

Přečtěte si toto: http://neviditelnypes.lidovky.cz/svet-humanitarni-velkovyroba-detskych-mrtvolek-f65-/p_zahranici.asp?c=A110816_221459_p_zahranici_wag

Anonymní řekl(a)...
12. února 2012 v 18:53  

Pro Anonymní z 12. února 2012 18:11

Klidně si kampaň za fairtrade podporuje, podporujte i jiné kampaně, když chcete, ale za své a hlavně tím neobtěžujte ostatní a zejména děti.

Anonymní řekl(a)...
12. února 2012 v 18:58  

18:53
Takže Vy si myslíte, že ZŠ je tu opravdu jen na počty, vyjmenovaná slova a How are you? ? My name is Josef. Že by se už realizoval Konec civilizace?

Anonymní řekl(a)...
12. února 2012 v 19:07  

Tzv. "férový obchod" je jedna z dalších regulací - a deformací - volného trhu.
A regulace dlouhodobě nikdy nikam nevedly.
Ve svém důsledku tzv. Fairtrade jen poškodí tyto neférově zvýhodňované producenty, protože jejich zboží se rychle stane nekonkurenceschopným.

A Fairtrade v našich školách? Naivní učitelé, kteří ho podporují, jen hrají na ruku (a do kapes) fairtrade obchodníků.
Je to možné!?

poste.restante řekl(a)...
12. února 2012 v 19:09  

Anonymní 18:53
Nevím o tom, že by existovala celoplanetární demokratická společnost a že by platily zákony vynutitelné kdekoliv na světě. Možná by to bylo fajn, ale zatím tomu tak není a každý to ví.
Takže Vaši poznámku chápu spíše jako zmatečný výkřik a k železničnímu přejezdu se tudíž nechystám. :-)

A že většinou ve snaze "spasit země třetího světa" spíše bezostyšně plundrujeme cizí zdroje a v pozadí stojí někdo, komu se tím plní peněženka?
No ale o to právě jde.
Mělo by se to změnit.
Jak?
To nevím a tak nejspíš nedostanu Nobelovu cenu míru.
Je ale třeba alespoň začít si klást otázky a hledat odpovědi.

Víte, ono tady kdysi bylo otroctví a později nevolnictví a kdyby si lidé před staletími podobné otázky nekladli, tak jste dneska možná pořád můj poddaný a já mám právo první noci. (Nebo naopak.)
;-)

Anonymní řekl(a)...
12. února 2012 v 19:09  

12. února 2012 18:26

Pořádně si to po sobě přečtěte.
Vidíte? Někomu tady vyměkl mozek, ne?

Anonymní řekl(a)...
12. února 2012 v 19:12  

Pane "poste restante", jste bombastický, od života odtržený trulant.

A nepochybně také bombastický, od života dlouhodobě odtržený učitel (a asi i rodič).

poste.restante řekl(a)...
12. února 2012 v 19:22  

Anonymní 19:07
A regulace dlouhodobě nikdy nikam nevedly.

Jasně.
Regulace omezují volný trh a tudíž jsou vždycky špatné, protože jedině "neviditelná ruka" je ta správná a možná i boží.

Víte já se nechci zastávat fairtrade, protože na to mám o této iniciativě příliš málo informací.

Ale když někdo plácá o škodlivých regulacích, pak mám jednoduchou odpověď.
Zadejte si do googlu hesla Union Carbide a Bhopal.
Nebo si pusťte Erin Brokovich.
A pak pište něco o deformacích "volného trhu".

Anonymní 19:12
Trulant jsem určitě. :-)
"Bombastický?" - No nevím, zkuste to líp vysvětlit.
"Odtržený od života?" - To soudíte podle čeho? Rohlík a bezín mne stojí stejně jako Vás a vydělávám si na ně prací.
A že si myslím, že by měl být svět lepší a snažím se pro to něco dělat?
Zkuste to taky a třeba to pak opravdu lepší bude.

Unknown řekl(a)...
12. února 2012 v 19:30  

Anonymní 12. února 2012 19:07:
Vám snaha o odstranění případně alespoň znevýhodnění např. dětské a otrocké práce připadá jako deformace trhu? Ohohó, Vy teda máte žaludek!

Anonymní řekl(a)...
13. února 2012 v 11:06  

Pokusím se celou debatu trochu osvětlit některým v ekonomii méně vzdělaným jedincům. Podstatou výtek nás, kteří jsme proti podobným marketingovým akcím a nálepkám skutečně není naše nenávist k dětem, nebo touha z nich dělat otroky. Rozdíl mezi tím pánem, co tady tak propaguje ten nesmysl s fairtrade a mnou není nutně v našich hodnotových orientacích, ale čistě v racionální rovině. Nějaká regulace volného trhu jistě je potřeba, ale jen v nejnutnějších případech a tak, aby nikoho nezvýhodňovala. Podstatou obchodu je dobrovolná směna zboží a služeb za sjednanou cenu. Neexistuje tedy nic jako spravedlivá cena, nebo spravedlivá hodnota práce. To se dočtete nanejvýše tak u Marxe a že to nefunguje (byť Marx jistě nebyl nějaký hlupák ze čtvrté cenové), jsme viděli a mnozí ekonomové, obzvláště rakouské školy to i s předstihem naprosto přesně předpověděli. Problémem fair-trade je stejně jako u zelené energie z obnovitelných zdrojů skutečnost, že spotřebitel se nemá rozhodovat podle toho, jaký výrobek kupuje a podle jeho vlastností, ale podle jakési nálepky, která jej má informovat o něčem, co může být bohulibe, ale je to pro toho spotřebitele neověřitelné. On to na vlastnostech toho produktu neověří, že to nevyrobily malé děti, nebo, že to nebylo prodáno za cenu, která se nějakému pánovi zdá nespravedlivá. Ano, dětská práce se ve světě využívá, otázkou je, jak tomu zabránit. Fair-trade marketing možná povede k tomu, že děti budou zaměstnáváni díky prapodivným preferencím některých poblázněných "intelektuálů", ale výsledkem budou dvě věci:
1) Spousta podvodníků na tom trhne velké, ale opravdu velké peníze,
2) Část těch děti, které v Africe živí celé rodiny pochcípají hlady i s těmi rodinami.

Pokud někdo věří tomu, že lze nalézti novou metodu alokace, efektivnější a spravedlivější než je trh, tak se holt nedá nic dělat, budeme se muset s těmito pseudoregulacemi k dosažení bohulibého stavu světa s katastrofálním dopadem asi smířit. Celá EU je jejich produktem. Blbec si prostě nejdříve musí namlít držku, aby pochopil a kretén si holt bude namílat držku pořád do kola. Ale hlavně, že v tu držku má plnou demokracie, práv dětí a podobných prázdných marketingových floskulí.

Pytlik Blaha řekl(a)...
13. února 2012 v 12:01  

proti podobným marketingovým akcím a nálepkám

Tady je důležitá hlavně ta nálepka.
Obecná škola, Lidová, Zábavná, Spravedlivá, Vstřícná, Enviromentální, Etická, Morální, Bezpečná, Asexuální, Fairtradová škola, KlasA škola, Pravá domácí, Od maminky, Pohreichova, Ještě více smetanová ...
Průčelí školy oblepené jako kufr obchodního cestujícího.
Být ředitelem, určitě bych tam lípnul "Škola, kde se učí".
A do dvou let bych ji přelepil nálepkou Prázdná.

poste.restante řekl(a)...
13. února 2012 v 12:03  

Nebudu tak expresivní jako pan Doležel, ale v jednom bodě mu dám za pravdu..
Jako ekologicky zaměřený člověk jsem kdysi podporoval hnutí Greenpeace. Obzvláště, když mu pak potopili Rainbow Warrior.
Až jsem se jednou dočetl o aféře, kdy se ukázalo, že protestovat se jezdí jen k těm vrtným plošinám, jejichž mateřské společnosti nezaplatily bossům Greenpeace "výpalné" ve smyslu: Pošlete peníze a budete mít od nás pokoj.
Od té doby jsem s podporou podobných aktivit raději opatrný a vždy se ptám, kdo za nimi stojí a v zájmu koho se to děje.

Fandím těm nadšencům, kteří se seberou a přenášejí v kbelících žáby, migrující přes dálnici. Ale myslím si, že větší smysl má přinutit ivestora, aby pro ty žáby pod dálnicí vybudoval vodní tunel.
Oceňuji aktivisty, kteří se nechávají kropit z vodních děl, když brání japonským velrybářům lovit velryby pro "vědecké účely".
A nevěřím, že volný trh zabrání vybití dalších živočišných druhů.
Ale jsem velice opatrný, když někdo vyrukuje s bombastickou kampaní třeba za bionaftu, nebo fotovoltaické elektrárny.

Nevím, co je "spravedlivá cena", ale kupecké počty vesnického balíka mne přesvědčují, že rádio dovezené do Evropy, vyrobené v Singapuru ze surovin vytěžených v Africe prostě nemůže stát necelé dvě stovky. Že tady někdo někoho musel buďto setsakramentsky vzít na hůl, anebo jsou někde pod cenovkou schované další náklady, které zaplatíme jako společnost, jako celek jen proto, aby si někdo namastil kapsu.
Že někdo si může kupovat bio-potraviny a nechat vozit vodu z arktických ledovců jen díky tomu, že nám ostatním nechává přírodu, vodu, vzduch plnou jedů a jiných sajrajtů.

Kdyby někdo mé babičce řekl, že nastane doba, kdy se bude muset voda pro kojence kupovat, myslela by, že je to blázen. A my to považujeme za normální.
Nějak snadno jsme si na to zvykli, nějak snadno jsme si nechali ukrást čistou vodu a čistý vzduch.

Kontrolní otázka: Vyčistí řeky regulace, anebo volný trh?

Pytlik Blaha řekl(a)...
13. února 2012 v 12:13  

jsem kdysi podporoval hnutí

Někde jsem četl, že lidé, kteří tomu rozumějí, říkají, že bojovníci za světový mír, mnohdy podporují ty největší zrůdy a masové vrahouny vlastních lidí. Nebo tak nějak.

Anonymní řekl(a)...
13. února 2012 v 12:32  

Řeky by vyčistil volný trh za předpokladu, že by ty řeky byly soukromé. Volný trh nedokáže uspokojivě řešit externality a tudíž externality nemají uspokojivé řešení. Regulace mohou vyčistit řeky a zároveň s tím připravit tisíce lidí o práci, nebo umí vyčistit řeky a zároveň znečistit ovzduší, apod. Regulace je totiž snaha o odhad neexistující preference v lepším případě a zneužívání společenské moci ve svůj prospěch v horším případě. Jaké podvody už se udály ve jménu boji proti změnám klimatu, kolik lidí se už na tom nekřesťansky napakovalo a to vše jen proto, že my, blbci zdola, se vždy necháme přesvědčit nějakými pány o tom, jak bohulibé je dělat támhleto, kupovat tohle a nekupovat tamto, nebo protestovat proti onomu. Kupovat si ale zelenou energii dráž, jak se to děje třeba v Německu, neznamená, že to, co vám teče do zásuvky bylo vyrobeno zeleně, jen to znamená, že vy jste se dobrovolně rozhodl platit vyšší cenu za elektřinu.

poste.restante řekl(a)...
13. února 2012 v 15:43  

Ani volný trh nefunguje "uspokojivě" a tudíž tržní ani netržní problémy nemají uspokojivá řešení. :-)
Na druhou stranu mohou existovat řešení, která považujeme za uspokojivá a přitom nemají svůj původ v tržním postupu.

Britský parlament onehdy musel přerušit zasedání, neboť pro smrad linoucí se od Temže nešlo setrvati v poslaneckých lavicích.

I zasednul po čase tento sbor moudrých a přijal zákon, který nutí firmy vypouštět své splašky proti proudu řek a vodu čerpat níže po proudu.
Jinými slovy, co si vypustíš, to si sám načerpáš.
Je to regulace volného podnikání?
Je a jaká.
Ale účinná.

Vždycky to takhle snadno nejde.
Ani nevím, kolik tisíc lidí v důsledku přišlo o práci.
Dozajista stovky rybářů přišly o práci, když vstoupil v platnost zákaz lovu velryb. A možná se na tom i někdo pořádně napakoval. Podle mne to ale i tak stojí za to.

Snažím se nenaběhnout každé ptákovině, kterou se mi někdo pokouší nakukat.
Ale nezatracuji lidi, kteří přemýšlejí nad tím, jak nezplundrovat svět kvůli větší pohodlnosti a zisku pro pár vybraných.

Země není na jedno použití.

Anonymní řekl(a)...
13. února 2012 v 16:55  

Je to prosté. Volný trh funguje Pareto-optimálně (resp. Pareto-efektivně) za předpokladu, že neexistuje žádná forma externalit. Tedy za předpokladu, že všechny náklady a rizika nesou účastníci obchodu. Jakmile někdo podniká na náklady eráru, vytváří náklady pro ostatní a to může být i třeba rušení nočního klidu, nebo riskuje cizí bohatství, či jen cizí dobrou pověst, trh dozajista selže. Smithova volná ruka trhu hovoří o té nádherné vlastnosti Pareto-efektivity. Té se klaní a tu zbožňuje. Nic víc a nic míň.

Externality je možné nějakým způsobem zdanit, nebo zpoplatnit, problém je však v tom, že téměř vždy prakticky neexistuje způsob jak je vyčíslit. Proč? Inu proto, že ten, kdo určuje tržní cenu je trh, tedy přesněji souběh všech existujících relevantních poptávek a relevantních nabídek.

Podle mne to ale i tak stojí za to.

Ano, tak to je podle Vás. Až přijdou Indové a budou nás obdobně tlačit k zákazu zabíjení krav, Židi prasat, nebo nějací poblouzněnci kuřat, tak uvidíme, co nakonec vlastně podle koho smíme a co nesmíme jíst. Je to stejný nesmysl jako s těmi alternativními energiemi. Jakmile někdo tvrdí, že ví, co je dobré a co nejlepší a co by se mělo a co nemělo vyrábět, spotřebovávat, či propagovat, je třeba minimálně zpozornět. Jediné, čeho je potřeba se zbavit, jsou externality, pak už ať si každý spotřebovává co chce a na kolik má.

Unknown řekl(a)...
13. února 2012 v 17:33  

Pane Doležele děkuji za lekcičku z ekonomie. Já mám bohužel s ekonomy Vašeho typu trochu problém. Více otázek produkují než zodpovídají.

Řeky by vyčistil volný trh za předpokladu, že by ty řeky byly soukromé.

Proč tedy rovnou nenapsat, že trh občas selhává? Nejde Vám to přes klávesnici? Trh si s negativními externalitami neumí poradit a přitom jich kvanta produkuje další ekonomické dogma - růst. Dětská a otrocká práce se Vám taky nelíbí, ale řešení nemáte ani Vy ani ten Váš trh. Mluvíte s despektem o "poblázněných" intelektuálech, ale často jedině oni stojí alespoň za malými nápravami excesů, které napáchala neviditelná ruka trhu tam, kde prostě trh selhal.
Už jsem tady zmiňoval dokument, který v Kongu natočil Frank Piasecki o těžbě nerostů používaných např. v mobilních telefonech. Je možné, takové selhání trhu jen tak přejít, protože regulace může být někým zneužita? Pokud tady regulovat, jak jinak než zvýhodněním některých subjektů a znevýhodněním jiných? Jak jinak to udělat než například pomocí nějaké značky, certifikátu apod. Jak jinak takovou značku podpořit než nějakou kampaní? Kdo jiný ji iniciuje než nějaký "poblázněný" intelektuál, který nemusí chtít zrovna spasit svět, ale taky nechce přihlížet kdejaké zhovadilosti? Já osobně prostě jen tak přihlížet nechci.„ Je možné, že zlo je nutné a že nakonec zvítězí, ale jednej tak, aby nezvítězilo skrze tebe a s tvojí pomocí.“ Alexandr Solženicyn

Anonymní řekl(a)...
13. února 2012 v 20:47  

To nemáte zač.

poste.restante řekl(a)...
14. února 2012 v 19:14  

pak už ať si každý spotřebovává co chce a na kolik má.
Pane vrchní, dva řízky z pandy.
Že je jich posledních dvacet?
Nezájem.
JÁ na to mám.

Řekl bych, že jenom zbavit se externalit asi nestačí...

Pytlik Blaha řekl(a)...
14. února 2012 v 20:38  

JÁ na to mám.

Pokud byste, pane poste.restante, na to doopravdy měl a za ty dva řízky z pandy byste byl ochoten zaplatit třeba padesát milionů euro, pak bych nejspíš nějaký starší kus obětoval a za ty peníze bych se pokusil obnovit chov.
Nezřízený luxus mne vůbec nepohoršuje. Má-li někdo potřebu na sebe upoutat pozornost tím, že se na naší D1 bude prohánět v červeném Ferrari, proč ne. Padne-li do státní kasy tučná DPH...

Anonymní řekl(a)...
15. února 2012 v 11:24  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...
15. února 2012 v 11:25  

Pane poste.restante, Vy bohužel uvažujete dosti hloupě. Proč vám vlastně vadí vyhynutí druhu? Druhy vymíraly z různých příčin vždy, někdy i dost drasticky. Stejně tak se zase nové druhy postupně vyvíjí a vznikají. Pokud máte užitek z toho, že vašim dětem můžete v ZOO ukazovat nějakého černobílého medvídka, tak tím zvyšujete cenu toho medvídka, pokud za návštěvu ZOO jste ochoten zaplatit a s vámi mnozí další. Jak k tomu ale příjde nějaký chudák neznámý brouk, který vyhynul před staletími a na kterého nikdo nebyl zvědavý? Vy prostě stále demonstrujete, že tomu tržnímu mechanismu nerozumíte. Nadáváte na volnou ruku trhu a přitom její princip prostě nechápete. Nejste schopen dostatečných zobecnění a uvažujete naprosto tradičně, dogmaticky a schématicky. Ve vašem dogmatu vás potom utvrzuje jakási samolibá představa konaného a prezentovaného obecného Dobra. Jenže tady nejde o to, co je dobré, ale jak k tomu dospět za předpokladu, že co je dobré víme.

Unknown řekl(a)...
15. února 2012 v 13:16  

Pane Doležel, argumentujete z pozice ryzího antropocentrismu, takže u Vás jistě neobstojí úvahy o tom, že příroda má hodnotu sama o sobě. Co ovšem ekonomové Vašeho typu říkají na snahu chránit biodiverzitu z hlediska ochrany lidského druhu před vyhynutím? Vyčíslit hodnotu nějakého druhu ekonomové neumí, ale co když se jeho ztráta stane ztrátou, kterou již bude možno kvantifikovat, ale nikoli napravit? Připomenu jen Einsteinův výrok: "Pokud by včely zmizely z povrchu Země, člověku by zůstaly pouhé čtyři roky života".

Anonymní řekl(a)...
15. února 2012 v 14:44  

Domluvme se kolego takto:

Vy dáte pandům volební právo a já nebudu nikde šířit, že ten Einsteinův výrok je rovněž projevem ryzího antropocentrismu.

Papír a Einstein koukám snesou všechno. To je tak, když chce někdo dát svým tvrzením váhu, uvede, že je pronesl Einstein.

Unknown řekl(a)...
15. února 2012 v 16:45  

Pane Doležel, opět se vyhýbáte odpovědi a vkládáte mi do kláves něco, co jsem nenapsal. Já netvrdil, že Einsteinův výrok není antropocentrický, právě naopak, já Vás vyzval: pojďme se na vymírání druhů podívat zcela antropocentricky.Takže to formuluji pro jistotu lépe ještě jednou:Co ekonomové Vašeho typu říkají na snahu chránit biodiverzitu z čistě antropocentrického pohledu - z hlediska ochrany lidského druhu před vyhynutím? Vyčíslit hodnotu nějakého druhu ekonomové neumí, ale co když se jeho ztráta stane ztrátou, kterou již bude možno kvantifikovat, ale nikoli napravit? Připomenu jen Einsteinův ryze antropocentrický výrok: "Pokud by včely zmizely z povrchu Země, člověku by zůstaly pouhé čtyři roky života".

Anonymní řekl(a)...
15. února 2012 v 17:53  

...co když se jeho ztráta stane ztrátou, kterou již bude možno kvantifikovat, ale nikoli napravit?

A co když ne? Stejně tak můžete argumentovat třeba že když si nebudu každý měsíc mýt nohy ve studánce v lese za svitu úplňku, tak celou Zemi do dvou let sežere Slunce. Máte-li nějaké relevantní "důkazy" pro svá tvrzení, lze vést o nutnosti záchrany konkrétního druhu diskusi, stejně jako ji lze vést o globálním klimatu. Nejprve musíte říci, co to je ten konkrétní druh, či globální klima, pak prokázat, že je skutečně v ohrožení, pak prokázat, že je možné jej zachránit, jak je to možné učinit a také co je pro tuto záchranu třeba obětovat a konečně prokázat, že jeho vyhynutí by mělo dopad, který by svým rozsahem převýšil rozsah těchto obětí. Zatím jsme se ve jménu záchrany globálního klimatu dostali jen k tomu, že si u nás spousta jedinců mastí kapsu na eráru a to ať už jde o solární elektrárny a dotované výkupní ceny elektřiny, příměsi do paliv, energetické plodiny, krajinu zhyzděnou větrnými elektrárnami, nebo protesty proti atomovým elektrárnám. Rozdíl mezi námi spatřuji v tom, že zatímco vy se řídíte předpokladem, že je třeba konat to, co považujete za dobro, byť by toho někdo zneužil, já tvrdím, že to zneužívání je podstatou každého domnělého konání dobra, které se trhu vnucuje. Toho, čeho chcete dosáhnout, stejně nedosáhnete a ještě dáte zlodějům možnosti více a efektivněji krást a vychýlíte trh z rovnováhy. Aby bylo jasno, podstatou trhu je dobrovolná směna, čili kdyby nebylo externalit a každý měl hned všechny relevantní informace a rozuměl jim, pak by se trh nikdy nemohl dostat do stavu, kdy by bylo vyhubeno celé lidstvo, protože tato varianta není Pareto-optimální.

Pokud někdo nutí děti pracovat proti jejich vůli, mělo by to postihovat trestní právo. Pokud ale jde o trh, tedy dobrovolnou směnu, nemá nikdo, ani vy s tím vaším Dobrem, právo do toho vztahu zasahovat, pokud z toho pro vás neplyne negativní externalita. Jaká přesně negativní externalita vám plyne z dětské práce? Nižší náklad na výrobu je pro vás jako spotřebitele naopak výhodný. Vaše snaha mi připomíná snahu odborů, které se snaží navyšovat minimální mzdu a jediný efekt, který to má, je zvyšování nezaměstnanosti. Neosobujte si právo říkat lidem, co mají chtít, co si mají kupovat a co nikoliv, či jaké mají mít preference.

Unknown řekl(a)...
15. února 2012 v 20:29  

Jaká přesně negativní externalita vám plyne z dětské práce?
Já vám kašlu na ty Vaše mantinely ekonomických teorií. Nespekulujte o tom, čeho chci nebo nechci dosáhnout a nepřekrucujte to, co jsem skutečně napsal. Chci prostě být informován o tom, zda koupí nějakého výrobku nepodporuji nějakého otrokáře s kalašnikovem. Že takovou informaci s jistotou nedostanu? A mám tedy rezignovat i na snahu kupovat české a lokální výrobky? Tyto své snahy nikomu nevnucuji, ale domnívám se, že takovou možnost bych měl mít a že by o ní měli vědět také ostatní. Prakticky všechny české firmy vyrábějící outdoorové oblečení, dnes přesunuly výrobu do Asie. Přestal jsem jejich výrobky kupovat a nakupuji výhradně u firmy, která vyrábí přímo v našem městě, neboť si tady mohu ověřit, jak ta výroba vypadá.(mám teda to štěstí, že je to jediná česká firma svého druhu, která se odchodu do Asie programově brání) Nemyslím si, že problém s kontrolou by musel být tak závažný i třeba někde ve Vietnamu. To bychom měli rezignovat na všechny ty ISO certifikáty, značky kvality, označení původu? To je taky nežádoucí regulace trhu?
Stejně tak bych byl rád informován o ekologické stopě výrobku. Na snižování biodiverzity se rovněž nechci podílet. Že je tohle snižování biodiverzity a drancování přírody závažným problémem i z hlediska ekonomického o tom existují relevantní důkazy. V tomhle mne docela štve dnešní poprask kolem změn klimatu v názoru na něž asi nejsem ten správný ekologista.
Asi by tenhle náš dialog mohl pokračovat do nekonečna a ani jednomu z nás by nic nepřinesl. Já se přiznávám, že jsem pravdoláskař a ekologista a jsem docela zvyklý na to, že do mě lidi vašeho typu šijou. Jste jistě vzdělaný člověk, ale nemůžu se ubránit pocitu, že jste dost uvězněný v tom striktně ekonomickém uvažování a snadno Vám unikají některé myšlenky Vašich oponentů pokud se takovému uvažování brání.
Takže se to pokusím shrnout: Neosobuji si právo říkat lidem, co mají chtít, co si mají kupovat a co nikoliv, či jaké mají mít preference,ale já chci mít možnost vědět o tom co si kupuji něco víc, myslím si, že má smysl o tom diskutovat i s ostatními, třeba i s mými studenty a že má smysl vědět o tom, na kterých školách se něco takového děje.
A ještě na okraj - naše škola není fejtrejdová. Je "zelená" - třídíme na škole, co se dá a studenty o smyslu toho informujeme a diskutujeme o tom s nimi, stejně jako se snažíme, aby byli odborně připraveni na praxi, jazykově vzděláni, finančně gramotní...

poste.restante řekl(a)...
15. února 2012 v 20:36  

K tomu, abych pomohl babičce s nákupem nepotřebuji tržní mechanismus.
Podle Vás jsem přitom samolibý.
Já si zase můžu myslet, že pouze projektujete svá vlastní myšlenková schémata na své okolí a pokoušíte se ztrapňovat jejich nositele, protože vnitřně cítíte morální neobhajitelnost svých postojů.

Já možná podle Vás uvažuji hloupě, protože nechápu šíři a hlubokost myšlenek pareto-optimálního trhu. Budiž.
Míním si své hloupé myšlenky ponechat, protože pro mne je trh jen nástrojem pro řešení jedné kategorie vztahů mezi subjekty.
Jenže já nemíním redukovat lidský život na účetnictví má dáti-dal.

Mimochodem současný trh tedy rozhodně nefunguje pareto-optimálně a není to kvůli vnějším regulačním zásahům.

A pokud se osobování si práva někomu něco říkat.
Nepleťte si dvě kategorie.
Je rozdíl určit lidem, že jezdit na silnicích se musí vpravo
a je rozdíl uspořádat kampaň BESIPu, která lidi vyzve, aby jezdili slušně.

Anonymní řekl(a)...
15. února 2012 v 22:52  

K tomu, abyste pomohl babičce s nákupem tedy dozajista tržní mechanismus potřebujete, neboť jinak možná bude babička, ale rozhodně nebude nákup.

Ani já nemíním život redukovat na účetnictví. To ale není důvod k tomu, účetnictví zrušit a volný trh uregulovat nařízeními globální vlády. Musíme vědět, jaký je rozdíl mezi obecným pravidlem, které platí pro všechny a intervencí, která zakazuje nebo přikazuje někomu něco jen proto, že se něco někomu jinému nelíbí, nebo líbí.

Anonymní řekl(a)...
15. února 2012 v 23:02  

Chci prostě být informován o tom, zda koupí nějakého výrobku nepodporuji nějakého otrokáře s kalašnikovem.

Jestli věříte tomu, že někdy budete informován o tom, jakým svým chováním koho podporujete, tak jste buď velmi naivní, nebo poněkud natvrdlý. Ujišťuji vás o tom, že svou spotřebou podporujete mraky zlodějů, teroristů, otrokářů a hochštaplerů. To byste nemohl ani odjet ráno do práce a v krutých mrazech si zatopit. Troufám si velmi, ale opravdu velmi silně pochybovat o tom, že byste se vzdal veškeré spotřeby el. energie a zemního plynu, jen abyste zamezil podpoře otrokářů. Ono koupit si kávu o deset korun dražší, která chutná hůře, vypadá hůře a voní hůře, než káva běžná, to není žádné hrdinství. Spíš kapitální blbost. Pokud máte dojem, že svoji spotřebou zachraňujete svět, budiž. Abyste ale takovéhle bludy učil i mé děti, to bych věru rád nebyl. Víte, čím je dlážděna cesta do pekla?

poste.restante řekl(a)...
16. února 2012 v 0:16  

která zakazuje nebo přikazuje někomu něco jen proto, že se něco někomu jinému nelíbí, nebo líbí

Ve škole učíme spoustu "bludů".
Třeba spousta lidí si dodnes myslí, že elektron je malá kulička, která obíhá kolem slepence jiných malých kuliček.
Také seznamujeme s různými filosofickými směry, včetně těch, podle Vás, dozajista pomýlených.
A učíme, že občané mají svá práva a různé jiné "pitomosti".

Pokud se Vám to nelíbí, zorganizujte se s podobně smýšlejícími lidmi, nebo se dejte do party třeba s paní Jochovou a iniciujte změnu RVP.
Současný ministr Vám dozajista dopřeje sluchu.

Vážně, pane Doležele, netrpíte stihomamem?
Nikdo nikomu nic nepřikazuje.

Já Vám to zkusím podat snad pro Vás pochopitelně.
Jde jen o jednu z mnoha reklamních kampaní, ve stylu: "Náš výrobek je lepší, protože..."
Když se Vám právě tahle "enviromentalistická", nebo "fairtradeovská" reklama nelíbí, tak podobné výrobky prostě nekupujte.
Pokud jste přesvědčen, že různé zelené a eko-školy jsou pitomost, tak z takové školy své dítě odeberte a dejte je jinam.
A dejte už pokoj. ;-)

Myslím, že se můžeme pohádat o důležitější témata.

Pytlik Blaha řekl(a)...
16. února 2012 v 0:40  

A dejte už pokoj. ;-)

Jo. Kdo to má furt číst?!

poste.restante řekl(a)...
16. února 2012 v 1:09  

Ale Enterů už jsem ubral, kolego Blaho.
:-)

Unknown řekl(a)...
16. února 2012 v 7:07  

Ujišťuji vás o tom, že svou spotřebou podporujete mraky zlodějů, teroristů, otrokářů a hochštaplerů. Já Vás ujišťuji, že mi neříkáte nic nového a že jste pořádně natvrdlý, pokud si to myslíte. Studentům nepředkládám žádná uzavřená dogmata o podobných věcech s nimi diskutuji, jak jsem několikrát zdůraznil. Ponoukám je k tomu, aby přemýšleli o tom, jakou "stopu" ten který výrobek může kde zanechávat a co všechno člověk svojí spotřebou jejími změnami, případně jejím omezením může ovlivnit. A věřte, že sám jsem docela dobrým příkladem toho, jak se člověk ve své spotřebě může mírnit a přitom být šťastný a mít relativně čisté svědomí.
Nemám ambice spasit svět, na jeho likvidaci jsou zde totiž větší machři. :-)
Cesta do pekel je totiž podle všeho dlážděná honbou za "prosperitou", posedlostí růstem a bezmeznou vírou v trh. howgh :-)

Anonymní řekl(a)...
16. února 2012 v 16:18  

Nikdo nikomu nic nepřikazuje? A co povinné příměsi do paliv? Co státem garantované výkupní ceny elektřiny vyrobené v solárních elektrárnách? To mi nikdo nepřikazuje, abych jako daňový poplatník platil takové nesmysly? Kdyby si ti pánové kradli soukromě a vydělávali na božích hovádkách, tak prosím. Oni ale okrádají erár. A k tomu mám mlčet? Fair-trade se zatím snad tak daleko nedostal, ale co není může být. Stačí, když se toho chytne nějaký "schopný" podnikatel. A to věřte, že se chytne. S poslancema, nebo partajema se pak šábnou a pitomci to zaplatí a ještě se budou poplácávat po ramenou, jak zachránili malé pandičky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.