Společné prohlášení Školské komise Předsednictva SMO ČR a Pracovní skupiny pro školství a sport SMS ČR k reformě financování regionálního školství

pátek 20. ledna 2012 ·

Školská komise Svazu měst a obcí ČR a Pracovní skupina pro školství a sport Sdružení místních samospráv ČR zásadně odmítají předložený materiál Koncepční záměr reformy systému financování regionálního školství.
Školská komise Svazu měst a obcí ČR a Pracovní skupina pro školství a sport Sdružení místních samospráv ČR zásadně odmítají předložený materiál Koncepční záměr reformy systému financování regionálního školství a nesouhlasí s ním zejména z těchto důvodů:


  1. absence analytické části a podkladů a nereálnosti předpokládaných termínů účinnosti,
  2. neslučitelnosti problematiky středního a základního školství,
  3. přímého ohrožení existence dostupného veřejného bezplatného základního školství,
  4. předpokládaného zániku značného počtu základních škol ve městech a obcích,
  5. přenášení povinností státu na rozpočty měst a obcí a jejich občanů,
  6. znehodnocení realizovaných investic, mj. i z fondů EU,
  7. zvýšení nároků na rodinné výdaje spojené s povinnou školní docházkou,
  8. koncepce nezajistí stabilitu veřejných financí a zastavení růstu dluhu.


PhDr. Marcela Štiková
předsedkyně Školské komise
SMO ČR

Mgr. Oldřich Vávra
předseda PS pro školství a sport
SMS ČR

V Praze dne 5.1.2012

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
20. ledna 2012 v 16:48  

Připomenutí pro všechny velké pány.

"Vzdělávání se nevztahuje jen k vědění a poznávání, tedy k rozvíjení rozumových schopností, ale i k osvojování si sociálních a dalších dovedností, .. duchovních, morálních a estetických hodnot a žádoucích vztahů k ostatním lidem i ke společnosti jako celku, k emocionálnímu a volnímu rozvoji, v neposlední řadě pak ke schopnosti uplatnit se v měnících se podmínkách zaměstnanosti a tím i na trhu práce".

( Národní program rozvoje vzdělávání v ČR, r.2001, s.14 )

Proto opimalizace v jednom bezduchém rozměru, a sice aby stát "ušetřil", je pokrytecké diletantství politického správce, který se domnívá, že stačí, když dobrý hospodář má škrtit výdaje a programovat vzdálené systémy podle vlastních modelů. Přitom vlastně zakopává hřivny, těm, komu slouží.
Na tohle téma je těžké psát zprávy a rady téměř všem úředníkům a všem politikům. Prostě to nemají čím pochopit. Ctižádostivá a arogantní osobnost byla v dějinách vždy reprezentantem zla. Někde uvnitř chybí niterná zkušenost, vlastní sebepoznání, o empatii k dítěti a rodinným hodnotám ani nemluvím.

Anonymní řekl(a)...
20. ledna 2012 v 18:32  

Jaky je ten termin ucinnosti? Nechce nahodou Dobes otevrit svou soukromou skolu z penez EU? Podpori sam sebe a jeste splni pozadavek na upotrebeni dotaci.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.