Přečtěte si: Zkouška podobná maturitě bude i pro lidi se základní školou

středa 4. ledna 2012 ·

Zkoušku podobnou státní maturitě bude moci složit i člověk se základním vzděláním. Podle mluvčího centra pro přípravu maturit Cermat Petra Habáně se pak zkouškou z určitého předmětu bude prokazovat třeba u budoucího zaměstnavatele. Za zkoušky se bude platit, spuštěny budou ještě letos. Zájemci se na ně ale budou muset doučit svépomocí, profitovat tak zřejmě budou i vzdělávací agentury.

Ze zprávy ČT24 v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

S novým typem zkoušky počítá nedávno schválená novela školského zákona. "Fungovala by podobně jako státní maturity, ale nenahrazuje středoškolské vzdělání," vysvětlil Habáň. Zkouška je určena jak lidem se základním vzděláním, tak například těm, kteří už maturitu mají, ale ne státní. Cermat si totiž slibuje, že do budoucna bude stále více škol zohledňovat při přijímacích zkouškách výsledky státních maturit, a proto bude osvědčení o jednotné zkoušce potřebovat více uchazečů. Letos prý výsledky maturit zohlední nejméně 18 fakult.


Velkou část vysokoškolských "přijímaček" nyní za úplatu každý rok organizuje firma Scio. Ta v souvislosti se zkouškami Cermatu varovala, že několik let staré zkoušky už beztak nevypovídají o znalostech absolventa. "Pokud by vysoké školy začaly státní maturitu používat jako povinné kritérium přijímání, pravděpodobně by musely stanovit, že platnost má státní maturita jakéhokoliv stáří," uvedl mluvčí firmy Bohumil Kartous. "Testy státní maturity jsou testy znalostní a stabilita výsledků znalostních testů se v čase více či méně mění," dodal.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.