Mladí dobrovolníci pomáhají žákům s učením

pátek 6. ledna 2012 ·

Studenti z Liberce připravili dobrovolnický projekt neformálního vzdělávání. Nabízí žákům doučování školních předmětů zdarma a organizují programy rozvíjející znalost anglického jazyka, to vše ve svém volném čase. V nízkoprahovém klubu Zakopanej pes v Liberci-Ruprechticích probíhá každý týden doučování a anglická konverzace s rodilými mluvčími. Součástí projektu jsou také jazykové pobyty English Camp a English Weekend.



“Nápad projektu vzešel z mnoha rozhovorů s mladými lidmi v našem okolí, kteří se více či méně potýkají s problémy, jako je neúspěch ve škole či negativní přístup k učení,” vysvětlují tvůrci projektu. “Chceme přispět k prevenci a řešení těchto skutečností, ke zlepšení přístupu žáků v jejich přípravě na budoucí povolání a ke snížení dopadů jejich neúspěchů.”
Cílem projektu je poskytnout žákům podporu, aby měli koho požádat o pomoc s učením a mohli se zbavit strachu ze školy. Studenti povzbuzují žáky k vytváření kladného přístupu k učení a pomáhají jim dosahovat úspěchů ve škole a zlepšit známky, což podporuje jejich sebedůvěru a zdravé sebevědomí. Proto je projekt nazván “Ve dvou se to lépe zvládne”.

Při doučování se dobrovolníci snaží žáky pro daný předmět nadchnout a ukázat jim také zajímavější stránku věci než jen “biflování” čísel a údajů. Atmosféra při doučování je uvolněná, stejně jako při hodinách angličtiny vedených dvěma lektory z USA. Klasická konverzace je zpestřena různými aktivitami probíhajícími v angličtině, např. vaření a pečení, sporty, filmy a deskové hry. Během aktivit je čeština zakázaná, žáci si musí vystačit s tím, co umí, aby se domluvili. Žáci se tak učí angličtinu zábavnou formou a mají příležitost zbavit se strachu z mluvení.

Zázemí projektovým aktivitám poskytlo nízkoprahové zařízení pro děti a mládež Zakopanej pes (Konopná ulice 776, Liberec-Ruprechtice). Ředitel klubu Petr Hampacher o projektu říká: “Studenti zapojení v projektu se každý týden věnují žákům, doučují je a připravují pro ně odpolední programy s angličtinou. Žáci nejsou na své školní povinnosti sami, mají díky tomuto projektu krytá záda a vidíme u nich pokroky a zlepšení.”

V rámci projektu proběhly také jazykové pobyty pořádané ve spolupráci s Majákem o. p. s. – English Weekend v únoru 2011 a English Camp v srpnu 2011. Nyní je v přípravě druhý English Weekend – víkend plný angličtiny, her a sportu, který v únoru 2012 čeští studenti stráví spolu se skupinou studentů z USA.

Více informací o projektu naleznete na www.gettogether.webnode.cz.

Tento projekt byl finančně podpořen Evropskou komisí prostřednictvím programu Mládež v akci. Cílem programu Mládež v akci je podpora a rozvoj neformálního vzdělávání.

Bližší informace o programu naleznete na www.mladezvakci.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.