Marcel Chládek: Stínový ministr školství jednal se zástupci Svazu měst a obcí o Dobešově návrhu na financování regionálního školství

čtvrtek 5. ledna 2012 ·

Dnes jsem se sešel se zástupci Svazu měst a obcí ČR a hlavním tématem setkání byla reforma financování regionálního školství ministra školství Josefa Dobeše. Výsledkem jednání bylo oboustranné konstatování, že ministerský návrh je v praxi nepoužitelný a je třeba jej odmítnout jako celek.

Osobně si myslím, že tento návrh patří k těm nejnebezpečnějším, které Josef Dobeš kdy předložil, protože je pro širokou síť základních škol likvidační a navíc se jedná o krok nevratný. Ačkoliv Josef Dobeš původně sliboval, že do tohoto materiálu bude začleněn i prvek kvality, nic takového v něm zařazeno není. Ačkoliv jsem přesvědčen, že regionální školství je třeba částečně reformovat, Dobešův návrh – pokud by na něj došlo – způsobí, že situace bude mnohem horší, než stávající podoba.

Návrh je podle mého názoru jasným nástinem pokusu o privatizaci celého školství. Josef Dobeš by si však měl uvědomit, že stát je tady mj. od toho, aby svým občanům garantoval základní vzdělání a jeho dostupnost.

Společně se zástupci Svazu měst a obcí ČR jsme se tedy dohodli na odmítnutí celého návrhu a na uspořádání veřejného slyšení v Senátu Parlamentu ČR, kde bude podrobně rozebrán tento návrh, a to už v průběhu února.

Kromě Svazu měst a obcí ČR Dobešův návrh odmítají i Spolek pro obnovu venkova a Sdružení místních samospráv ČR. Chtěl bych jim takto vyjádřit svou plnou podporu.

21 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
6. ledna 2012 v 8:52  

Čtěte: http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-proc-mame-problem-s-eurofondy-dy5-/p_politika.asp?c=A120103_105014_p_politika_wag

Čtěte: http://fragmenty.cz/iy099975.html

poste.restante řekl(a)...
6. ledna 2012 v 9:33  

Promiňte, ale já vždycky, když se mne maminka ptala, jetli mám kapesník říkával:
"Mami, mně to stačí říct třikrát."

Pomíjím fakt, že oba články jsou přinejmenším stejně tendenční, jako vystoupení senátora Chládka a že jde o dost průhledný pokus přehodit zodpovědnost za (ne)čerpání evropských prostředků na jiné ve stylu - "My nic, my muzikanti. To všechno oni".

Je v pořádku, že čtenáři mají možnost udělat si vlastní úsudek na základě více zdrojů.
Ale Vaše vkládání stále stejných odkazů už mi začíná připadat únavné, až trapné.

Anonymní řekl(a)...
6. ledna 2012 v 10:01  

Pro poste.restante 6. ledna 2012 9.33


To je tím, že pan šéfredaktor sem umisťuje stále stejné bláboly a tak se snažím o takzvané vyvážené informování čtenářů. To dnes frčí.

Mě zase připadá trapná úporná snaha pana šéfredaktora přetiskovat zde 1:1 bláboly České pozice a zelených pravdoláskařů. Na a vidíte, panu šéfredaktorovi to nestačí ani desetkrát. Jenom dokazuji, že jsem stejně vytrvalý jako pan šéfredaktor, pan Rychlík nebo pan stínovaný Chládek.

Pokud Vás čtení odkazů unavuje, nečtěte je.

poste.restante řekl(a)...
6. ledna 2012 v 10:36  

Já vám, pane kolego, Váš názor nijak nezazlívám.
Ale co kdybyste místo "tapetování" odkazů zkusil své argumenty nějak věcně zformulovat a nejlépe i konkrétními fakty podpořit.

Že zde redakce cituje články o školské problematice 1:1, to snad nelze nikomu vyčítat. Mimo jiné i proto tento server existuje.
A že je vyznění těchto článků vůči ministrovi převážně negativní, to nejspíš také nebude chybou redakce.

Což takhle místo vlepování odkazů do diskusí požádat o uveřejnění "alternativních" názorů přímo redakci.
Já už tak v minulosti učinil několikrát a nikdy jsem nebyl odmítnut.
(Jen pro úplnost ale dodám, že se zveřejněním obsahu na jiném serveru musí autor také vyslovit svůj souhlas a také, že ne všechny texty napsané o školství mají také nějakou relevanci a přínos.)

Janek Wagner řekl(a)...
6. ledna 2012 v 11:03  

Milý anonyme, nikdo vám nebrání publikovat i na České škole, i když jsem přesvědčen, že článek z Fragmenty.cz je bezobsažná sračka (dámy prominou), stejně jako vaše vyjádření "Mě zase připadá trapná úporná snaha pana šéfredaktora přetiskovat zde 1:1 bláboly České pozice a zelených pravdoláskařů".

Publikujeme prakticky všechny vyjádření pana ministra či oficiální vyjádření MŠMT, které často publikuji se skřípějícími zuby, stejně jako vyjádření z tábora ČSSD.

Anonymní řekl(a)...
6. ledna 2012 v 13:19  

"průhledný pokus přehodit zodpovědnost za (ne)čerpání evropských prostředků na jiné ve stylu - "My nic, my muzikanti. To všechno oni"."

To by snad zajímalo všechny, kdo za to může. Od roku 2006 tady vladne kdo ? Konkrétní čin, konkrétní odpovědnost, konkrétní věznice. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
8. ledna 2012 v 13:16  

Pro Janek 6. ledna 2012 11.03

Milý Janku, nikdo vám nebrání publikovat i na České škole, i když svým příspěvkem jste se zařadil mezi bulvární nevycválané burany.

Pro Vaši informaci:

1. Dámy neprominuly.

2. Nevycválanost můžete odstranit v nějakém jezdeckém oddíle (http://www.jezdec.cz/kluby.php?idk=1).

3. Buranství se už asi nezbavíte. To z Vás měl vymlátit otec. Zjevně se to nepodařilo. Snažte se ho (to buranství) alespoň co nejvíce tlumit.

4. Skřípání zuby se snad již dnes dá odstranit. Doporučuji návštěvu zubní ordinace, nebo poproste někoho, aby Vám jednu vrazil, případně se šikovně postavte za koně při odstraňování nevycválanosti (bod 2).

Pokuste se, prosím, na České škole zabývat odbornou problematikou a nekanalizujte zde politické názory své a svých ideových milců z řad
pravdoláskařů a vlezdobruselistů.

Anonymní řekl(a)...
8. ledna 2012 v 15:38  

Ad 13:16
Hnus!

Školství dnes v OVM, poprava Dobeše.
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1126672097-otazky-vaclava-moravce/video/
Prof. Rýdl ****************
Chládek O.K.

Anonymní řekl(a)...
8. ledna 2012 v 16:05  

Ad 15.38
Hnus!

Anonymní řekl(a)...
8. ledna 2012 v 17:19  

Ad 15:38 a zřejmě i 13:16
Áchjo!
Jako v MŠ......Pepíčku Pepíčku, když budeš furt bacat všechny kolem, nikdo tě nebude mít rád!
Anebo ti to někdo vrátí a pak budeš brečet.
Pepíčku, už buď hodný chlapeček!

Ad 13:16
Asi máte nehodnověrné zdroje.
Mám naprosto spolehlivé info: dámy PROMINULY. Co teď s tim?
Možná přijde Pepíček, ten to vyřeší :-)

Anonymní řekl(a)...
8. ledna 2012 v 18:12  

Pro Anonymní 8. ledna 2012 17.19

Pepíček nevyřeší nic, ten je vždy buď hloupej nebo vyčůranej. Ostatně kdyby byl Pepíček tak sprostý, jako někteří zde diskutující, dostal by hodně, ale opravdu hodně nabacáno. Některým se toho nabacání zjevně nedostává.

Vaše spolehlivé zdroje jsou nespolehlivé. Sedím s několika dámami ve vinárně a žádná z nich neodpustila. Takže jak které dámy. Ty, které prominuly, nejsou dámy ale nány, říkají dámy.

Nic z toho ovšem neomlouvá buranství a sprosťáctví, které se tu šíří, bohužel za vydatné pomoci pana šéfredaktora.

Anonymní řekl(a)...
8. ledna 2012 v 19:22  

18:12
Aha! Takže bude potřeba poupravit mou statistiku: dámy z vinárny neprominuly, jiné DÁMY ano.
Ovšem "v návaznosti na téma článku" bude velice důležité demokraticky neupírat ani DÁMÁM svobodu promíjet podle svého uvážení a nedegradovat je na základě jejich projeveného názoru na nány - to by bylo buranství a sprosťáctví - a to my přece nechceme, že?

Mimochodem: co říkáte /anebo co říkají dámy ve vinárně..../ na plánováné financování regionálního školství?
To je ale sprosťárna a buranství!

Janek Wagner řekl(a)...
8. ledna 2012 v 20:15  

Šéfredaktor je po 15 letech na netu tolerantní, kdyby nebyl, po komentářích anonymů by tu nebylo ani památky. Invazi sprostých anonymů hájících ministra před několika měsíci jsem asi opravdu měl začít mazat, takto jen nastavili laťku tolerance.

Anonymní řekl(a)...
8. ledna 2012 v 20:42  

Ono se jede nejen po šéfredaktorovi. Pan Moravec to po dnešních OVM dostává vypapkat.
http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Tohle-je-pry-Vaclav-Moravec-Zbabelec-s-velkym-egem-chlapik-v-uvozovkach-219236

Vodník Česílko řekl(a)...
8. ledna 2012 v 21:03  

Ať hledám v Diskusních pravidlech jak hledám, nikde nevidím, že by zde nesměli přispívat anonymní komentující (mimochodem je jich tu většina).
Podle toho, co však Vy tvrdíte, p. šéfredaktore, uvedu-li nějaký nick, můžu být sprostý jak šafářova kobyla. Inu Evžen Mayer je z Arabely, tak já si budu odteď říkat Vodník Česílko. A těšte se na ty sprostoty, kam se na mě evža hrabe.

Jo, a ať žije ministr školství! Jen houšť do těch lenochů.

Vodník Česílko řekl(a)...
8. ledna 2012 v 21:06  

To anonym 8. ledna 2012 20:42

Parlamentní listy může číst jen vlezdoprdelník a hlupák, říká náš školník.

Anonymní řekl(a)...
8. ledna 2012 v 21:48  

Vodníku Česílko - máte odměnu 150 000,- Důsledně dodržujete linii MŠMT. Tímto Vám děkuji. J.D.

Vodník Česílko řekl(a)...
8. ledna 2012 v 22:14  

Wau! No já nevím, takhle bez smlouvy - aby to se mnou nedopadlo jako s tím výtvarným mladíkem, sliby a pak kde nic tu nic. Vždyť jsem toho zas tolik neřek.
Ale kdyby byl nějaký šikovný vedlejšák, pane J.D., nepohrdnu!

Anonymní řekl(a)...
8. ledna 2012 v 23:16  

Pepíčku alias vodníku česílko, notak! Z tolika hloupých řečí takhle před spaním se ti může přihodit i inkontinence. Až budeš velkej a rozumnej, taky si můžeš s dospělými popovídat.
Teď si umy hezky zoubky a jdi hajat.

Janek Wagner řekl(a)...
9. ledna 2012 v 9:23  

Koukám, že tu máme dalšího anonyma, který má značné problémy s pochopením psaného textu.

Anonymní řekl(a)...
9. ledna 2012 v 19:23  

Pokud ty texty píšou zabednění ignoranti, tak je opravdu těžké, ne-li nemožné, je pochopit.

Prostě každý, kdo má jiný názor než pan šéfredaktor a jeho partička přicmrdávačů, automaticky nechápe ty literární perly jimi publikované a je blb. Proto není nutné se jeho názory vůbec zabývat. Stačí ho označit za méně chápavého a je to. To jsou praktiky "profesionálního" novináře.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.