Ministr Dobeš: Akademici říkají, že chtějí diskusi, opak je však pravdou

pondělí 23. ledna 2012 ·

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš pozval předsedy akademických senátů vysokých škol na diskusi o klíčových bodech reformy vysokého školství.


Ministr školství důrazně odmítl neodpovědný postoj těch, kteří vyzývají studenty k nepokojům. Zároveň vysvětlil, proč je nezbytné provést připravované reformy v oblasti vysokého školství.

Předseda akademického senátu ČVUT Petr Konvalina však předložil deklarativní požadavek, aby ministr stáhl oba věcné záměry zákonů z vlády; zároveň sdělil, že akademické senáty odmítají další diskusi. Nad tímto postojem vyjádřil ministr hluboké politování. Přesto věří, že v budoucnu představitelé vysokých škol budou ochotni o tématu věcně diskutovat.

Vzhledem k tomu, že bylo zřejmé, že někteří z přítomných mají o informace zájem, shrnul ministr Josef Dobeš alespoň stručně klíčové reformy a vysvětlil postoj ministerstva k připravovaným návrhům. Objasnil například, co vlastně znamená návrh na ustavení rady vysokých škol, který řada akademiků vnímá jako omezení akademické svobody a snahu o politický vliv ze strany ministerstva. „ Už dnes v radách zasedá řada politiků, ve správní radě Univerzity Karlovy dnes sedí například Lubomír Zaorálek, místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, Leoš Heger, ministr zdravotnictví, Jan Kasal, bývalý primátor Prahy, Jan Fischer, bývalý premiér a řada dalších. Náš návrh tedy nezavádí žádnou politizaci vysokých škol, chceme naopak, aby v radách seděli lidé s vazbou na danou vysokou školu, kteří jí mohou pomoci,“ uvedl ministr Josef Dobeš.

Reforma vysokého školství dá naopak vysokým školám mnohem větší míru autonomie, ale bude vyžadovat i větší odpovědnost. „Pokud chce české vysoké školství uspět v i v nadcházející ztížené ekonomické situaci, pokud bude chtít být konkurenceschopné, musí projít změnami, které jsou pro jeho další vývoj nezbytné,“ dodal ministr.

14 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
23. ledna 2012 v 22:03  

Akademici by se s hloupym dobesem uz nemeli stykat. Odpovednost za nej uz davno prevzal premier Necas a proto by meli o dulezitych otazkach diskutovat pouze s nim a jeho pripadne vyhodit z okna.

Anonymní řekl(a)...
23. ledna 2012 v 22:39  

Akademici z UK by se měli stydět, je to ostuda, jak nelogicky lpí na svých hromádkách hnoje, jen aby jim do nich někdo nešťouchnul a nebylo cítit, jak smrdí.
Ještě že ostatní rektoři jsou schopni normálního dialogu, viz prof. Mašláň z Olomouce. Tohle je slovo a jednání inteligentního a nezaujatého manažera univerzity (viz dnešní Aktuality na čt24)

Anonymní řekl(a)...
23. ledna 2012 v 22:40  

S piaristy ministerstva viz 22:39 neni treba diskutovat.

Anonymní řekl(a)...
23. ledna 2012 v 22:41  

Skoda ze dobes neni schopny normalniho dialogu.

Anonymní řekl(a)...
23. ledna 2012 v 22:56  

to 22:40
S piaristy stínového ministerstva viz 22:40 neni treba diskutovat.

Pytlik Blaha řekl(a)...
23. ledna 2012 v 23:05  

A jak je to s tím nevyjmenovaným pyjem?
Jsem přesvědčen, že při dnešním stavu školství a společnosti vůbec je to to nejvhodnější téma pro diskusi nejen akademiků.

Anonymní řekl(a)...
23. ledna 2012 v 23:16  

NO, jak tak ty akademiky pozoruju, mám dojem, že k některým by se u tohodle slova víc hodilo -i-, tedy měkké i. Prostě asociace. Možná by pomohlo pár těch podpůrných prostředků. Intelektuálové jedni bábovkovití sucharovití.

poste.restante řekl(a)...
24. ledna 2012 v 1:22  

Představte si, že dáte neandrtálci do ruky kalkulačku...

Asi podobně mi přijdou výplachy úst proti akademickým svobodám od těch, kteří v podstatě nevědí co to je, a k čemu by to mohlo být dobré.

Anonymní řekl(a)...
24. ledna 2012 v 19:37  

to 1:22
"od těch, kteří v podstatě nevědí "

to máte na myslí plebs učitelský neakademický, pane poste.restante?
Nemylte se, nejste tu jediný akademik. A ony svobody - to je dnes spíš takové zaklídnadlo navenek. Uvnitř mnohdy skutek utek´.

poste.restante řekl(a)...
24. ledna 2012 v 22:26  

Součástí akademických svobod je také to, že si "své záležitosti" spravuje vysoká škola sama, bez vnějších zásahů "světské moci".
Pokud tedy někdo z akademického prostředí má pocit, že na jeho alma mater "skutek utek", pak by si měl uvědomit, že je tomu tak pouze díky pasivitě jeho samotného a ostatních členů akademické obce.

Já si například pamatuju, jak série stížností na vyučujícího vedla k jeho odvolání a změně vyučujícího po skončení semestru. Podotýkám, že onen dotyčný byl profesor i titulem, nejen označením, tedy žádný docent, nebo asistent, ale profesor, tuším jeden ze tří, které katedra vůbec měla.

Takže méně skuhrání, méně výmluv a předposranosti, zato více odvahy a akce, pane kolego.

Jo a koho mám na mysli "těmi, kdo nevědí, o čem mluví"?
Mám na mysli ty, kdo si otírají ústa o dospělé a, na rozdíl od jiných, vzdělané lidi z vysokých škol, kteří se nedopustili ničeho drzejšího, nežli toho, že mají vlastní názor a nebojí se ho vyslovit.

Výroků, urážejících vysokoškoláky a jejich profesory jsem v posledních dnech zaznamenal stovky.
Od hlupáků zjevných, až po, bohužel, prezidenta státu.
Pokud se takto vyjadřuje člověk, který vysokou školu neabsolvoval, je mi to sice líto, ale chápu to jako důsledek nedostatku informací.
Pokud se podobně vyjadřuje člověk vysokoškolsky vzdělaný, je to velmi smutný důkaz, že mezi velikostí intelektu a absolvováním vysoké školy nemusí být přímá vazba. (eufemicky řečeno)
Nerozlišuji v tomto ohledu učitele a neučitele, a "učitelský plebs" není výraz z mého slovníku.
Pravda, u učitele jde o ubohost dvojnásobnou, protože by měl vzdělávat jiné v tom, čeho se jemu samotnému zjevně nedostává.

Anonymní řekl(a)...
24. ledna 2012 v 22:56  

Po vzoru plzeňských práv a jejich absolutního zneužívání akademických práv a svobod se "řídí" mnoho vysokých škol nebo kateder. -Bohužel zatím je to úkol pro ministra spravedlnosti a policii, spíše než pro řadové učitele. Když se spykne celý senát i s několika studenty, učitelstvem, prominenetními odběrateli diplomů...pak je ovšem taková akademická svoboda docela dobrá věc.

Pytlik Blaha řekl(a)...
24. ledna 2012 v 23:43  

pak je ovšem taková akademická svoboda docela dobrá věc

Nejsem si jist, lze-li ztotožnit akademickou svobodu s kutím piklů.
Leda v nadsázce.

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2012 v 10:52  

prominenetními odběrateli diplomů

s neprůstřelnou průkazkou jisté vládnoucí strany

Anonymní řekl(a)...
25. ledna 2012 v 16:13  

s neprůstřelnou průkazkou jisté vládnoucí strany

- jo, a které?
V Plzni byli prominenti většinou se socdem, pár z ods.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.