Marcel Chládek: Snaha ministra Dobeše bagatelizovat hrozbu ztráty desítek miliard korun z fondů EU je nepřijatelná!

čtvrtek 5. ledna 2012 ·

Jako stínový ministr školství jsem vážně znepokojen dnešní snahou ministra Josefa Dobeše bagatelizovat vážný problém, kdy kvůli závažným pochybením ministerstva hrozí oblasti školství ztráty desítek miliard korun z evropských fondů.





Za nepřijatelné považuji především účelové argumenty, kterými se snaží Dobeš z celé situace vyvinit a jimiž odmítá za tato pochybení převzít jakoukoli odpovědnost.

Hrozby jsou totiž reálné a nejedná se pouze o jakési „technická“ pochybení, jak se nás snaží přesvědčit Dobeš. Auditní zpráva totiž hlavní pochybení vidí v projektech MŠMT, viní také jednoznačně současné vedení ministerstva a už nyní je zcela evidentní, že oblasti vzdělávání hrozí reální ztráty miliard korun z fondů EU. ČSSD na tato rizika upozorňovala vládu P. Nečase opakovaně již několik měsíců, ovšem bez jakékoli reakce či snahy současné vlády o nápravu.

Pane ministře Dobeši, jaká konkrétní systémová opatření jste pro rychlejší a účelnější čerpání peněz z fondů EU provedl? Jaké změny byly v nedostatečném čerpání za vašeho vedení přijaty? Namísto toho došlo za vašeho působení k personální devastaci sekce, která se čerpáním evropských peněz zabývá.

Jsem přesvědčen, že kdyby hanba fackovala, tak má dnes pan ministr obě tváře červené!

Zcela nepřijatelný je pro mě poté fakt, že vážná pochybení ministra Dobeše neznepokojují premiéra Nečase. Právě naopak – místo toho, aby premiér neschopného ministra, který ministerstvo dlouhodobě devastuje, odvolal, mu vyjádřil plnou podporu. Takové chování předsedy vlády a opětovná snaha zamést problémy pod koberec, jsou pro ČSSD nepřijatelné. Je zcela evidentní, že premiér Nečas dnes převzal za případnou ztrátu miliard korun z fondů EU pro oblast školství plnou odpovědnost.

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2012 v 16:41  

Čtěte: http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-proc-mame-problem-s-eurofondy-dy5-/p_politika.asp?c=A120103_105014_p_politika_wag

Čtěte: http://fragmenty.cz/iy099975.html

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2012 v 17:31  

Článek v Fragmenty.cz je hrubě zavádějící:

Josef Dobeš (od 13.7. 2010)
Miroslav Kopicová (8.5. 2009 - 13.7. 2010)
Ondřej Liška (4.12. 2007 - 8. 5. 2009)
Martin Bursík (2.11. 2007 – 4.12. 2007)
Dana Kuchtová (9.1. 2007 – 3.10. 2007)
Miroslava Kopicová (4.9. 2006 – 8.1. 2007)

Většina pochybení z auditu EK se odehrála za ministrování paní Kopicové.

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2012 v 20:17  

Pro Anonymní 5. ledna 2012 17:31

To vám řekla kdo, nebo jste na to přišel sám?

Největší zlo na našem školství napáchala Paroubkova vláda a zelení ministři.

"Většina pochybení z auditu EK se odehrála za ministrování paní Kopicové." Tak proč z toho všechny články zde publikované a citlivě vybrané panem Wagnerem přičítají panu Dobešovi?

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2012 v 21:07  

Stačí se podívat na dataci dokladů.

Dobeš může za nefunkčnost kontroly, takže to prasklo až při auditu.

Anonymní řekl(a)...
5. ledna 2012 v 21:27  

Snaha pana Chládka dostat se na Dobešovo místo je průhledná!

Anonymní řekl(a)...
6. ledna 2012 v 22:19  

Největší zlo na našem školství napáchala Paroubkova vláda a zelení ministři.

Paroubek je blb, to se ví. Musím se ho však zastat v tom, že předsedou vlády v letech 2008-2009 nebyl. Odpovědná je vláda M.Topolánka od roku 2006.

poste.restante řekl(a)...
6. ledna 2012 v 22:59  

Snaha pana Chládka dostat se na Dobešovo místo je průhledná!

A ony už byly nové parlamentní volby?

Já jen, že do té doby, nežli bude sestavována nová vláda, je úvaha o snaze pana Chládka usednout do křesla ministra, dosti komická.

No a do té doby má, pokud vím, parlamentní opozice dělat svou práci - tedy kritizovat chyby vlády a navrhovat vlastní řešení.

Anonymní řekl(a)...
6. ledna 2012 v 23:04  

Snaha pana Chládka dostat se na Dobešovo místo je jasná, je stínovej, tak co? Je ještě někde někdo jinej, kdo hledá a nabízí konkrétně nějakou nápravu stávající situace? K čemu je dobré shazovat všechny, kteří pozvedávají hlasy proti nesmyslům, které se dějí? Aby se dokola rozbíjely event. rýsující se unisono hlasy nespokojených? K tomu pak bude stačit opět něco na způsob Přemluv bábu a bude po parádě natrvalo.......Kdo je blb a za co kdo může - to v tuto chvíli nemusí být podstatné. Podstatné je najít cestu ven.

Luděk Blaha řekl(a)...
7. ledna 2012 v 0:36  

Snaha pana Chládka dostat se na Dobešovo místo je průhledná!

Tak toho jsem si tedy nikdy nevšiml!
Proč by to, u všechvšudy, dělal?

Anonymní řekl(a)...
7. ledna 2012 v 8:54  

Šrumec kolem dotací, projektů, atd. Přitom nám padá nám barák a hrozí, že nás zavalí suť.
Nikdo ten barák nezachraňuje, naopak - rozebírá se cihla po cihle, furt se jen okecává, kdo za co může a kdo jak skvělé projekty chystá, chystal, bude chystat - protože "tvoříme" a všichni umíme dokonale okecávat v předepsaném a nařízeném stylu, i vyplňovat papíry - čímž se zaštiťujeme.
Z toho všeho naprosto zmizela podstata: DĚTI! /Katapult :-) /, láskyplná péče o všechny děti, vytváření podmínek pro jejich zdárný růst. Prostě tento základ je v čudu. Mizí do ztracena. Barák se kymácí a žvaní se dokola dál. Prachy jsou mocnější, než láska a odpovědnost k dětem /nejsem prosím pravdoláskař/, k lidem, úcta, morální hodnoty.
Pokud by to nebylo o žlabu s penězi pro kdekoho, i regionální školství by mělo zelenou, každé vzdělávání by mělo podporu, prioritně, na VŠ ani nikde jinde by se nechtělo školné, o děti by se pečovalo rozumně a na úrovni, domeček by nám nepadal na hlavu - což by kvalitně zajišťovali "domečkoví" odborníci, ředitelé škol by se starali o provoz školy, učitelé by měli klid na práci a mohli dělat soustředěně to, od čeho ve školách jsou, atd. A pak by mohlo dojít i na projekty - na rozdíl od některých stávajících nesmyslných by mohly být cílené rozumně, efektivně a účelně. Ovšem - to by domeček musel být pevný - pouze tak se v něm dá existovat.
Ano, je to zřejmě utopie.
V perspektivách, které jsou vykreslovány, mi připadá, že vzdělání bude čím dál více nedostupné pro votravnou většinu. Většina ať rozšíří řadu bezdomovců, žadatelů o práci, žadatelů o eutanázii........ať se všichni zadlužej a pak platěj dluhy bankám a exekutorům - však my jim poskytneme informace k finanční gramotnosti - to se jim bude určitě lépe splácet....... Možná v celém školství přežije PORG.....pro finančně zajištěnou elitu.
Anebo mám jen zbytečně temné vize. Asi.

Anonymní řekl(a)...
7. ledna 2012 v 11:49  

8:54
mi připadá, že vzdělání bude čím dál více nedostupné"

tak to mi přijde přesně naopak. Dneska se může stát študovaným úplně kdokoliv, je-li dostatečně drzý a jde za svým cílem - tak i bez intelektu a mnohdy i bez práce. Ve škole si připadám jako siréna, která neustále láká děti k učení a slibuje neutuchající zážitky - nakonec taky jo, takovou zábavu jako ve škole dnes fakt mají málokde. A oni milostivě - jako že nic moc, trhněte si, nezájem...
Všude se vnucují otevřené a volně dostupné zdroje ke studiu, vše se dá pomalu udělat e-learningem doma v teple...
Co by se tak podle vás ještě mělo dělat pro větší dostupnost??

Anonymní řekl(a)...
7. ledna 2012 v 12:53  

to 11:49
To, co popisujete jako vzdělávání, se z mého pohledu jako vzdělávání nejeví :-)
Potěmkin.....
Neslibuji žákům neutuchající zážitky. Pracujeme. Jde to.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.