Evropané ze 13 zemí se sjeli do Prahy diskutovat o globálních výzvách

úterý 10. ledna 2012 ·

Klimatické změny, problémy s lidskými právy, fair trade, rovnost mužů a žen... To jsou jen některá z témat, které do Prahy přijeli diskutovat účastníci mezinárodního semináře Global Citizens. Celkem 22 Evropanů z 13 zemí se ve dnech 3. – 10. ledna 2012 účastní mezinárodního semináře financovaného evropským programem Grundtvig. V rámci semináře budou účastníci mimo jiné v Poslanecké sněmovně diskutovat i s poslancem Viktorem Paggiem.



Evropský program Grundtvig je zaměřen na vzdělávání dospělých. Jako součást evropského Programu celoživotního učení se snaží zdůrazňovat, že vzdělávat se je potřeba nejen v mládí, ale během celého života. Seminář Global Citizens se snaží dát příležitost i dospělým Evropanům z různých zemí, aby se mohli setkat, vyměnit si názory a přispěli tak ke kontaktu a výměně názorů mezi lidmi z různých evropských zemí.  

Tématem projektu jsou globální  problémy a co s nimi můžeme dělat v každodenním životě. Účastníci semináře by po něm měli lépe porozumět této tématice a aktivně propagovat udržitelnější životní styl. Seminář se snaží účastníky rovněž podnítit k zapojení se do činnosti neziskových organizací pracujících v této oblasti.

„Řada dospělých Evropanů se ve volném čase věnuje dobrovolnictví a snaží se bojovat s některými z globálních problémů,“ říká Jiří Peterka, předseda občanského sdružení Together Czech Republic, „náš projekt se snaží vzbudit pocit globální odpovědnosti mezi účastníky a ukázat jim, jak se mohou zapojit.“

Účastníci semináře např. budou diskutovat na téma fair trade s Martinem Koberou z Fairove.cz. Neslyšící Karolína Hyklová účastníkům představí své zkušenosti z dobrovolné služby v Guatemale a paní Eva Mahrová, která pomáhala v Tanzánii, Indii či na Srí Lance, ukáže, že dobrovolničit se dá i po padesátce.
Účastníci se v Poslanecké sněmovně setkají rovněž s poslancem a členem evropského výboru Viktorem Paggiem, který má s dobrovolnictvím osobní zkušenost, účastnil se totiž vzdělávacího projektu v africké Zambii. Výměna názorů s politickými představiteli je rovněž důležitou součástí projektu. Setkání proběhne v úterý 10.1.2012 od 10 hodin v zasedací místnosti J114, Sněmovní 1. Od 10:30 hodin je setkání otevřené rovněž pro novináře. Po prezentaci projektu Global Citizens bude následovat prostor pro dotazy na pana poslance, představitele sdružení Together Czech Republic i účastníky semináře.

Projekt Global Citizens organizuje občanské sdružení Together Czech Republic. Together organizuje mezinárodní semináře i mezinárodní výměny mládeže a vysílá mladé dobrovolníky na Evropskou dobrovolnou službu. Přes mezinárodní projekty, které dávají příležitosti pro mobilitu mladých lidí, se Together letos dostalo i k projektům pro dospělé Evropany. Občanské sdružení je součástí evropské sítě Together, která působí ve 12 zemích Evropy. Více informací najdete na www.network-together.eu.  

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
11. ledna 2012 v 13:55  

Neznám žádné Evropany. Znám jen Němce, Fracouze, Čechy ...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.