Přečtěte si: Na vysvětlení zpackaných dotací ve školství dal Brusel Česku měsíce

pátek 30. prosince 2011 ·

Ministerstvo školství bude mít několik měsíců na to, aby přesvědčilo Evropskou komisi, že nechybovalo při čerpání dotací. Pokud to neudělá, přijde stát nejméně o desítky milionů korun. Ministerstvo financí by je poté nejspíše hradilo z rozpočtu školství.

Z článku Hany Válkové v iDNES.cz vybíráme:

Česko po přijatých opatřeních čeká další audit ze strany Evropské komise. Pokud i on prokáže vážná pochybení, přijdou již zmíněné korekce, tedy krácení plateb z evropských peněz. Další z bývalých zaměstnanců ministerstva školství, který si nepřál být jmenován, tvrdí, že už nyní Evropská komise Česku oznámila, že u některých projektů přijde o čtvrtinu peněz. To by prý znamenalo ztrátu řádově desítek milionů. Operační program by ale běžel dál.


Tato verze patří k těm nejoptimističtějším. Sankce mohou být i daleko vyšší a mohou postihnout operační program plošně. Na ministerstvu financí se mluví o tom, že pokud Evropská komise zpětně státu neproplatí některé projekty, sankce by mělo uhradit školství ze své rozpočtové kapitoly. "Budeme trvat na tom, aby korekce byly pokryty v rámci limitů jednotlivých rozpočtových kapitol," míní Gregor (pozn. redakce: náměstek ministra financí).


(...)Už v říjnu ministerstvo financí podle informací iDNES.cz preventivně pozastavilo takzvanou certifikaci. To v praxi znamená, že Česko od této doby nežádá Brusel o zpětné proplácení projektů v programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
30. prosince 2011 v 19:39  

Já dávám Bruselu rok, nejvýše dva.

Anonymní řekl(a)...
30. prosince 2011 v 20:52  

30. prosince 2011 19:39

A proto je velká škoda nevyužít těch 53 miliard, že jo ? Ignorant

Anonymní řekl(a)...
31. prosince 2011 v 3:48  

Rozumím tomu správně, že když Busel přislíbil edurodotace do ČR, tak rezort i regiony ořezaly provozové financování škol, protože na blbinky, jako jsou pomůcky a DVPP budou peníze z EU. Ty jsou teď manažersky sporné a proto ČR bude vracet peníze daňových poplatnbíků do Bruselu a Brusel zavře kohouty pro další programy a rerformované školství bude po Dobešovi "optimalizováno" a taháno z bažiny, ve které už je, dalšími úředními a finančními motivy?
Je mi líto dětí, učitelů i rodičů, kteří si zatím neuvědomují, do jak ztrouchnivělého systému odkládají své děti.

Anonymní řekl(a)...
31. prosince 2011 v 9:29  

Kdy už konečně budeme mít ministra, který bude rozumět školství, a náměstka, který bude rozumět financím, a oba budou mít dost entuziasmu, aby školství dostali z toho chlíva, ve kterém teď je?

Anonymní řekl(a)...
31. prosince 2011 v 14:19  

Ano, zdá se, že běžné provozní výdaje byly kvůli přislíbeným dotacím z EU opravdu ořezány, čímž je pravděpodobně porušována zásada adicionality :) Nebo tomu tak není?!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.