Martin Rychlík: Proti čemu vlastně stávkovali kantoři?

středa 7. prosince 2011 ·

Názor jednoho z učitelů: Vadí mi spojování našeho obecného nesouhlasu s ministrovým kroky s akcí levicových odborářů.



Dostávkováno. Alespoň prozatím. Takže můžeme nejprve shrnout:

  • Podle aktuálních údajů se do ranní výstražné hodinové stávky zapojilo asi 25 tisíc učitelů (asi čtvrtina českých pedagogů) a 1620 škol z celkových deseti tisíc.
  • „Stávkovalo se hlavně na Moravě, v Praze se připojilo jen 40 škol,“ řekl ČTK šéf školských odborů František Dobšík. Stávka nejvíce zasáhla Jihomoravský kraj, kde se zapojilo 657 škol, tedy asi 69 procent z jejich celkového počtu.
  • Ministr školství Josef Dobeš (VV) označil pro server iDnes.cz celou stávku za „tragikomickou“ a připomněl, že na platy přidává.
  • Odboráři nevyloučili delší a ostřejší protesty.
Nelze se však zbavit otázky, proč, za co, proti čemu se vlastně protest odehrál. Na první pohled to vypadá jednoznačně: stávkovalo se v den, kdy má vláda projednávat nařízení, podle nějž by o výši učitelských platů od ledna nerozhodovala délka praxe, ale ředitel školy. To by mohlo postihnout hlavně starší kantory, jichž je většina. Stávku podpořila kromě odborů i opozice – ČSSD a někteří komunisté. Dobešův záměr naopak podpořil prezident Václav Klaus. Na adresu stávkujících učitelů uvedl, že jde o „hloupost“: o platech kantorů má rozhodovat jejich nadřízený, nikoliv ministerští úředníci a tabulky.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
7. prosince 2011 v 13:22  

Jenže kdo mi zajistí, že příští rok na platy bude a za rok taky a za dva a pak mi ředitel dá tolik, kolik bude mít a bude úplně jedno, jestli jsem dobrý nebo špatný učitel. Tohle byla alespoň nějaká jistota, dobré a špatné řešil ředitel vždy ohodnocením nebo odměnou, ale na ty ubývá... Nebo snad ne?

krtek řekl(a)...
7. prosince 2011 v 13:53  

Názory na ministra jsou vedlejší, levicovost odborů či spojování s ČSSD/KSČM je vedlejší. Důležité je - je černé na bílém, že část platu je nároková a podle věku. Tedy, jak napsal příspěvek přede mnou.
Všechno ostatní je okecávání, jak důvodů pro/proti stávce, tak pro/proti ministrovi. Až se bude stávkovat za odvolání ministra, tak se bude stávkovat za odvolání ministra. Vzhledem k jeho včerejším výrokům nevím, zda nechápe, že uvolňuje ruce ředitelům i ke snižování platů, nebo chápe a mlží.

Anonymní řekl(a)...
7. prosince 2011 v 18:54  

Je to přesně tak - ministr vědomě a cíleně oblbuje ty, kdož nemají možnost vědět o co jde - v příštím období budou školám sníženy rozpočty a ředitelé budou muset učitelům snížit platy - ale "hodný" pan ministr bude dále každému konkrétnímu postiženému tvrdit, že je to rozhodnutí ředitele, že on za to nemůže ...

Anonymní řekl(a)...
7. prosince 2011 v 20:46  

Stále ještě nechápu, proč jsem vlastně studoval VŠ ? Můj základní plat bude stejný jako té holky z gymnázia, co právě začne učit praktické činnosti. To teda budou platy v roce 2013 až nebude na nadtarify. To se učitelé budou blížit životnímu minimu. Bravo - 22 let po revoluci.

Luděk Blaha řekl(a)...
7. prosince 2011 v 21:00  

proč jsem vlastně studoval VŠ

To kdybyste shodou prapodivných okolností zabloudil do skanzenu, kde se skutečné vzdělání ještě pořád cení.
Pokud ovšem budete dál setrvávat ve školství reformně kvasícím vstříc konkurenceschopnosti budoucích tisíciletí, tak to vskutku nevím. Nevím ...
...
Momentíček! Teď mě napadlo ... zkuste se stát oblíbeným učitelem. To je kvalivikace dnes vyceněná nadevše. Dětičky přiláká, penízky se pohrnou.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.