Marcel Chládek: Ministře Dobeši, kontrola azbestu ve školách vyžaduje seriózní měření, ne pouhý dotazník!

čtvrtek 15. prosince 2011 ·

Média v posledních dnech informovala o tom, že se na některých školách vyskytuje nebezpečné množství azbestu, který byl používán v dřívější době při jejich stavbě.



Ředitelé některých škol tak museli vyhlásit tzv. azbestové prázdniny, aby ochránili žáky před nebezpečnými vlivy této látky na jejich zdraví. Josef Dobeš na celou věc reagoval tak, že provede na všech školách kontrolu. To je samozřejmě chvályhodný krok, který se dal očekávat. Jak jsme ale u ministra školství zvyklí, není všechno tak růžové, jak to pan ministr říká.

Na školy totiž dorazil dotazník z České školní inspekce, ve kterém se měli ředitelé vyjádřit k tomu, zda je budova školy postavena z tzv. boletických panelů, které obsahují právě azbest. Takto si však důkladné kontroly na školách kvůli výskytu azbestu nepředstavuji. Azbest a jeho vlivy na zdraví dětí, ale stejně tak učitelů a dalších zaměstnanců škol nelze podceňovat. Předpokládám tedy, že bude následovat seriózní měření, které bude financováno z rozpočtu ministerstva školství, jak pan ministr proklamoval. Pouze odborné měření totiž může prokázat výskyt azbestu v té či oné škole.

Nejlepší ministr školství od dob Jana Ámose Komenského, jak Josefa Dobeše téměř nazval prezident Václav Klaus, by měl jednat a nikoliv pouštět mediální vlaštovky a šířit paniku, jak jsme u něj zvyklí.

Žádám tedy pana ministra Dobeše, aby se namísto zasílání dotazníků ředitelům škol ve stylu „Nazdar, máš tam azbest?“ touto otázkou seriózně zabýval a nechal měření nebezpečné látky na odbornících.

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
15. prosince 2011 v 10:22  

Tento text je typickou ukázkou toho, jak by text tohoto typu neměl vypadat. Měl by být věcný, připomínky toho, že Klaus nazval Dobeše nejlepším ministrem tu vůbec nejsou na místě. Závěr, který familierním oslovením celou věc zlehčuje, je jen ukázkou úrovně pisatele článku. To neumíte, pane Chládku, psát věcně, bez urážek a invektiv?

Anonymní řekl(a)...
15. prosince 2011 v 10:25  

za prvé...dotazník byla první sondáž
za druhé...druhý krok je měření hygieniků
za třetí...ten Chládek je už fakt pitomec

Anonymní řekl(a)...
15. prosince 2011 v 11:28  

Chládek kritizuje mediální prohlášení Dobeše, ale sám na základě těchto mediálních prohlášení dští síru a kritiku! Je to škoda, že si pan Chládek nedá víc práce a věci si neověřuje. Inu, odborník...

Anonymní řekl(a)...
15. prosince 2011 v 11:51  

I průměrně zorientovaný člověk ví, že měření tohoto typu nemůže dělat nikdo jiný než hygiena. Takže ani ministerstvo, ani školská inspekce ani nikdo jiný. Je smutné, že to neví pan Chládek. Asi to bere tak, že hlavní je za každou cenu kritizovat.

Anonymní řekl(a)...
15. prosince 2011 v 13:13  

Určitě také spasitele našeho školství Chládka nenapadlo, že pokud se do těch azbestem zatížených stěn ve školách nejde nějakým destruktivním způsobem, tak azbest zůstává ve stěně uzavřený a prakticky se nic nemusí naměřit. Ten azbest se musí nějakým způsobem při rekonstrukci či asanaci budovy dostat do kontaktu s okolním prostředím. Měření azbestu v případě neporušeného pláště stěn je mrhání státními prostředky.

Anonymní řekl(a)...
15. prosince 2011 v 14:05  

A neni potreba prave predbezne zjistit, byt dotaznickem, jestli by bylo nejake plosne a nakladne zjistovani azbestu ve skolach potreba? Chtel by pan stinovy ministr vypalit rozhodnuti o takove investici od stolu, aniz by si jako spravny papalas predem zjistil potreby?

Anonymní řekl(a)...
15. prosince 2011 v 15:38  

Azbest ve školách je další mediální bulina.

Byl je a bude ve šklách i nadále. Jak moc údajně poškodí azbest děti, které od 10 let kouří, od 13 let chlastaj a hulej a od 15 jsou na perníku a extázi?

Anonymní řekl(a)...
15. prosince 2011 v 16:53  

Ten Chládek je fakt blázen. Původně jsem si myslel, že nejhloupějším sociálním demokratem je Alena Gajdůšková. Ale vidím, že pan Chládek jí zdatně konkuruje.

Anonymní řekl(a)...
15. prosince 2011 v 20:35  

Dobeš ve své nabubřelosti vede o 100 m. Nebylo tady ministra takového. Hrůza. Nejneschopnější ministr školství všech dob. Jistá skupina sbírá jeho výroky a budou vydány knižně. Již nyní jsme se málem uchechtali.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.