Jan Wagner: Odkud čerpá inspiraci ministr školství

středa 7. prosince 2011 ·

Na tiskové konferenci před dvěma týdny Josef Dobeš zopakoval své argumenty pro zavedení plošného testování. Zároveň ale nebyl schopen je doložit nějakou analýzou a spokojil se jen konstatováním, že to všichni víme. Náhodou jsem narazil na zdroj, odkud zřejmě čerpá.

Na včera na České škole zveřejněný článek Oldřicha Botlíka Začnou čeští učitelé rozbíjet počítače?, který byl poprvé publikován v dubnu 2006 v Lidových novinách, reagoval na 7. ročníku konference Matematika v škole dnes a zajtra v září 2007 Doc. RNDr. Eduard Fuchs, CSc. dnešní předseda Společnosti učitelů matematiky Jednoty českých matematiků a fyziků (SUMA JČMF). Ve sborníku konference si můžeme v příspěvku  Eduarda Fuchse O Školních vzdělávacích programech v ČR přečíst následující:

A v této situaci se základním (a středním) školám dává pravomoc, díky níž se Pepíček, který se přestěhuje z Horní Lhoty do Lhoty Dolní - a takové stěhování je na rozdíl od výše zmíněného přechodu Praha-Brusel reálné a obvyklé - ocitne sice ve stejné třídě, leč se zcela jinými vyučovacími předměty a s odlišnou náplní.

Fuchs má samozřejmě pravdu, to se Pepíčkovi může stát, přestože se odhaduje, že většina škol do svých ŠVP překlopila dosud užívané osnovy, ale hypotézu, že to bude pro Pepíčka či školu problémem, žádný průzkum nebo šetření ČŠI nepotvrdilo. To ostatně potvrzují i ředitelé škol v četných rozhovorech.

Závažnější je ale toto Fuchsovo tvrzení:

Na druhé straně je nutno si uvědomit, že v ČR existuje více než 1 500 základních škol, které mají méně než 100 žáků. Na těchto školách často učí neaprobovaní učitelé, maturanti a přesluhující důchodci. Opravdu i na těchto školách budou probíhat kvalifikované diskuse mezi vyučujícími, které posléze vyústí ve formulaci školního programu, který bude znamenat kvalitativní zlepšení současného stavu? Opravdu jsou na všech základních i středních školách ředitelé, kteří mají pochopení pro rozvoj a adekvátní postavení všech předmětů ve výuce na dané škole?


Zdá se, že připravovaná reforma financování regionálního školství, která zřejmě zdecimuje právě malotřídky, má ideový základ v tomto tvrzení. Ani tuto Fuchsovu hypotézu o nekvalitě výuky v malých školách opět nepotvrdil žádný průzkum nebo šetření ČŠI. Dovolím si s jistou nadsázkou tvrdit, že pravý opak je pravdou.

Tragédií dnešního řízení rezortu je, že se se nesnaží o odbornou analýzu a následné konsensuální řešení problémů, ale o direktivní zásahy vycházející z lobbyingu agresivních skupin jako je VORP nebo právě SUMA. U SUMA je pak absence základních pravidel odborné práce, kdy se hypotézy prokazují výzkumem, zcela diskvalifikující.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
8. prosince 2011 v 8:09  

Bez dat jsem jen kdosi s jiným názorem. Škoda, že to nikdo neřekl panu ministrovi.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.