ČT24: MŠMT chybovalo v zadávání zakázek, zřejmě přijde o evropské dotace

čtvrtek 29. prosince 2011 ·

Audit Evropské komise zjistil, že ministerstvo školství (MŠMT) dělalo chyby při zadávání veřejných zakázek v programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Resortu proto bude zřejmě dočasně zastaveno proplácení dotací z EU. Česko tak může přijít až o 53 miliard korun.

Z článku had na ČeskáTelevize.cz vybíráme:

Ministerstvo školství nyní očekává pozastavení proplácení dotací do doby, než bude zjednána náprava. Podle Zaorálka vznikly nedostatky v letech 2008 a 2009, špatnou kontrolu má prý na svědomí předchozí vedení. Podle informací Radiožurnálu ovšem nesou odpovědnost i současní představitelé ministerstva. Kontrola podle písemného vyjádření Evropské komise totiž sahala až do května letošního roku.


"Na základě doporučení auditu Evropské komise budou neprodleně přijata opatření ke zvýšení kontrolních mechanismů. Chci ubezpečit veřejnost, že se v žádném případě nejedná o zastavení programu jako takového," dodal náměstek.


Podle šéfredaktora serveru Česká škola Jana Wagnera ale Česku hrozí, že bude muset část vyčerpaných peněz dokonce vracet. K chybám totiž došlo v minulých letech. Pokud chybu v projektu udělala organizace přímo řízená ministerstvem školství, bude dotační ztráta hrazena ze státního rozpočtu, myslí si Wagner. Vzhledem ke dlouhodobým problémům, které program Vzdělávání pro konkurenceschopnost provázejí, by měl premiér Nečas ministra Dobeše odvolat, dodal školský odborník.


Poznámka redakce: součástí článku je i záznam šestiminutového rozhovoru s šéfredaktorem České školy.

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
29. prosince 2011 v 18:19  

A co teprve až začnou v unii zkoumat zadávání zakázek z "šablon", to bude teprv sranda!

Anonymní řekl(a)...
29. prosince 2011 v 20:02  

a nákupy repasovaných počítačů, které jim jako neuznatelný výdaj doporučoval i jeden školský odborník.

Anonymní řekl(a)...
29. prosince 2011 v 20:08  

To až se zamyslí vůbec nad prováděním EU - OP VK ( peníze školám ). Rád bych viděl tu konkurenceschopnost, když všichni dostali fakticky " dotaci" na žáka.

Anonymní řekl(a)...
29. prosince 2011 v 22:00  

ad repasované počítače: prosím, nešiřte klamavé informace, nákup repasované techniky je v rámci projektu EU Peníze školám uznatelný výdaj, takové stanovisko má i MŠMT.

Anonymní řekl(a)...
30. prosince 2011 v 10:08  

Repasovaná technika je uznatelný výdaj pouze v případě, že kdysi dříve na její nákup nebyly použity prostředky ESF, což je velmi obtížně zjistitekné a dokazovatelné, takže raději od toho ruce pryč.

Anonymní řekl(a)...
30. prosince 2011 v 11:41  

Neměla by Česká škola pobírat nějaké odměny coby poradce ministra? Mohl by dokonce propustit všechny úředníky a napsat sem, s čím chce poradit. Taková občanská společnost v malém. Že by to byly účelněji vynaložené prostředky (a proč ne z EFS?), je jasné i z jiných diskuzí.

Anonymní řekl(a)...
4. ledna 2012 v 15:54  

Čtěte: http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-proc-mame-problem-s-eurofondy-dy5-/p_politika.asp?c=A120103_105014_p_politika_wag

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.