Co je nutné v oblasti filmové a audiovizuální výchovy

pátek 16. prosince 2011 ·

Kulatý stůl k filmové a audiovizuální výchově na základních školách a osmiletých gymnáziích, který se uskutečnil v prostorách MŠMT 14. prosince, prezentoval nejen metodiku přípravy učitelů na výuku a praktické ukázky různých přístupů k filmové a audiovizuální výchově, ale představil také nabídku vzdělávacích programů pro učitele a studenty a přehled filmových soutěží pro děti a mládež.



Z diskuse k přesahům filmové a výtvarné výchovy vyplynulo několik zásadních doporučení:

  • podpořit vzdělávání a výměnu zkušeností učitelů v oblasti kreativního zprostředkování hodnot, zejména v oblasti filmu a audiovize. Na tuto skutečnost reagoval vzdělávací systém ustanovením filmové a audiovitzuální výchovy jako další vzdělávací oblasti v RVP. Následně je nutné se systematicky věnovat metodické podpoře, výměně zkušeností a zajištění vzájemné komunikace pro zkvalitnění její výuky.

V krátkodobém horizontu (do roku 2012) je potřebné:

  • vytvořit a zpřístupnit databázi škol, ve kterých výuka filmová a audiovizuální výchova probíhá, a zmapovat formy výuky;
  • vytvořit soubory modelových výukových lekcí v návaznosti na vzdělávací obsah filmové a audiovizuální výchovy a rozpracovat očekávané výstupy na výstupy dílčí;
  • realizovat cyklus workshopů s prezentacemi příkladů dobré praxe a s jejich odbornou reflexí.

V dlouhodobém horizontu je nutné:

  • vytvořit metodické texty (učebnice) pro obor filmové a audiovizuální výchovy;
  • realizovat pregraduální vzdělávání pro obor filmová a audiovizuální výchova;
  • vytvořit legislativní rámec pro využití audiovizuálních děl ve výuce.

Kulatý stůl uspořádal Národní institut pro další vzdělávání ve spolupráci s MŠMT ČR, Národním ústavem pro vzdělávání (divizí VÚP), Filmovou a televizní fakultou AMU v Praze, Střediskem amatérské kultury Impuls Hradec Králové, Západočeskou univerzitou v Plzni a kinem Světozor a byl určen ředitelům a pedagogům ZŠ a gymnázií, studentům a zástupcům pedagogických fakult, odborných a profesních asociací ve vzdělávání, organizátorům letních filmových škol a další odborné veřejnosti.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.