Přečtěte si rozhovor: "V čítance se s předsudkem bojuje", nechápe spisovatelka obviněná z rasismu

čtvrtek 10. listopadu 2011 ·

Tedy všichni úplně ne, až na tu menšinu. Když jsem si předevčírem přečetla článek na idnes o tom, že v čítankách pro druhý ročník základních škol je podpora rasismu, usmála jsem se a jala jsem se býti zvědavou. No jo… cikáni kradou, dej si na ně pozor milé dítě – to je rasismus jak hrom. Však se proti tomu ohrazuje i Muzeum romské kultury v Brně, které na ni upozornilo vládní radu pro romské menšiny.

Z rozhovoru Renaty Petříčkové s Ivonou Březinovou v Popelky.cz vybíráme:

Jaký je váš názor na tuto věc, proč podle vás vznikla?


"Problém se poprvé objevil asi před třemi lety, pokud si dobře vzpomínám. Se stejnou ukázkou ve stejné čítance. Tehdy jsem se dívala na zprávy v televizi a najednou vidím malou romskou holčičku, jak slabikuje ona hrozná slova. A jedna romská maminka se z obrazovky bouřila. Tehdy to bylo plácnutí do vody, protože někdo asi aktivistům rychle vysvětlil, že ukázka je z knihy, která na Romy pohlíží s velkou dávkou sympatií.


Zdá se, že je to třeba vysvětlit znovu a důkladněji. Nemá cenu zastírat, že problémy v soužití s romskou menšinou tu jsou. Ale problémy se mají řešit. Jenže i řešení problémů je činnost, kterou se člověk musí naučit. Předpokládám, že to byl důvod, proč byla do čítanky zařazena právě tato ukázka z mé knihy.


Napadení ukázky a její nařčení z rasismu považuji za zneužití poslání literárního textu k politickým tahanicím. Nebo myslíte, že je náhoda, že se o závadnosti čítanky začalo mluvit právě v době vyostřených konfliktů v jistých částech republiky?"

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
10. listopadu 2011 v 13:08  

Článek v Čítance 2 „Mýdlová Madla“ byl v roce 2004 ředitelkou Muzea romské kultury PhDr. Janou Horváthovou schválen a doporučen.

Anonymní řekl(a)...
10. listopadu 2011 v 13:16  

Jestli to není proto, že v ČR klesá čtenářská gramotnost. Porozumění čtenému textu evidentně dělá problémy i vedoucím pracovníkům státních organizací, kteří rozhodují o osudech ostatních občanů ČR.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.