Petra Vaňková: Blogovat, či glogovat?

pondělí 7. listopadu 2011 ·

Inspirativní zkušenost učitelky ZŠ a doktorandky UK PedF doporučující výukové využití publikačních nástrojů volně dostupných prostřednictvím služeb webu 2.0.



Blogy, původně nazvané “web log”, neboli webový zápisník, se již vryly do povědomí lidí. Bloggerem se může stát každý, stačí se zaregistrovat na patřičném místě, a pak už jen začít psát. O čem? O čemkoliv. Prezentujete sami sebe, své vědomosti, své názory a na oplátku dostáváte odpovědi, komentáře, reakce čtenářů vašeho blogu. Sebeprezentace se postupně stala samozřejmou součástí současného vývoje internetu. Umožňují ji mnohé nástroje webu 2.0 a stává se součástí sociálních sítí. Běžně se používá i v propagaci firem.
Formu blogu často používají weby realizující nějaký informační servis (např. Spomocník). Typické je chronologické řazení (nejnovější příspěvky v horní části). Jde vždy o vyjadřování textem s obrázky, občas lze přidat audio nebo video.

Co se týká blogů, existují zajímavé možnosti pro učitele i žáky. Je možné založit prostředí pro třídu nebo určitou vybranou skupinu žáků, ve kterém si každý vytváří svůj blog a přitom vidí blogy ostatních. Učitel řídí všechny aktivity a je sám jak tutorem, tak spoluúčastníkem debat. Každý vytváří vlastní obsah, a tak prezentuje sebe sama. Takové příležitosti nabízí například kidblog.

Nicméně můžeme jít i dále - glogovat. Glog, neboli “graphic log” dává blogování nový rozměr. Ve své podstatě se jedná o interaktivní plakát, do něhož můžete vložit videa, obrázky, texty a prezentovat své názory graficky. Glogy umožňují trochu jiný pohled na vyjádření obsahu sdělení. Je zde kladen větší důraz na vizualitu, roli hraje estetické vnímání a ztvárnění zachycované podstaty. Stejně jako u blogu mohou ostatní komentovat a hodnotit, třeba též prostřednictvím Twitteru nebo Facebooku. Mohou ale ještě něco, co blog běžně neumí. Mohou obsah vytvářet společně online, třeba na dálku.

Glog proto může být použit i při skupinové práci. V nejjednodušším případě se jedná o prostou virtuální tabuli, na níž mohou všichni společně kreslit a zapisovat (např. Doodletoo, Dabbleboard ad.). Typickým představitelem je ale poněkud komplexněji pojatý Glogster EDU. Jedná se o prostředí, v němž je možno jak spolupracovat, tak ho používat pro tvorbu ozvučených multimediálních výukových materiálů.

Ve značně velkém archivu, kterým disponuje, se nacházejí již i některé dokumenty v češtině. Ty mohou značně oživit hodinu (třeba jako zvláštní forma prezentace na interaktivní tabuli) a mohou být později žáky využity i doma při samostudiu. Zde je ukázka materiálu pro výuku angličtiny – Simple Past, a něco z mé vlastní tvorby – Japonsko.



Celý článek na spomocnik.rvp.cz

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
8. listopadu 2011 v 9:58  

GlogsterEDU je super!

Milan Randák řekl(a)...
12. listopadu 2011 v 20:32  

Pěkné, bohužel placené, pokud tedy nechcete glogovat sami.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.