MŠMT: Portál RVP bude efektivnější a levnější

úterý 22. listopadu 2011 ·

Metodický portál pro učitele chce ministerstvo školství provozovat levněji. „Internetové stránky rvp.cz musí běžet a poběží, a to pod Národním ústavem vzdělávání. Náklady na něj budou v řádech milionů ročně,“ uvedl ministr školství Josef Dobeš s tím, že MŠMT desetinásobně zlevní jeho správu.



Chybný je podle něj také výklad médií, která uvedla, že částka 300 milionů korun má být investována do náhrady tohoto portálu. „Tato částka je z prostředků Evropského sociálního fondu na přípravu plošného ověřování výsledků v 5. a 9. třídách a na dokončení informačního systému ČŠI. Celý projekt rvp.cz, který jsme v roce 2006 převzali, budeme provozovat efektivněji a s menším počtem úředníků,“ zdůraznil ministr. Celková částka za roční provoz by se tak měla snížit z původních 19 mil. na 3,5 mil. za rok.

Ministr školství také  odmítl námitku, že za menší finanční prostředky bude funkčnost portálu nižší. „Metodický portál slouží ke zkvalitňování vzdělávání ve školách a školských zařízeních a k rozvoji podpůrných systémů ve vzdělávání. V tomto projektu už nebudeme plýtvat financemi, ale budeme s nimi hospodařit účelně. K žádným jeho nedostatkům či omezením nedojde,“ řekl ministr školství.

Na portálu rvp.cz se objevují  například témata rámcových a školských vzdělávacích programů, průřezová témata, minimální standardy a další. O nich učitelé na webu debatují a vyměňují si zkušenosti. „Portál RVP považuji za velice účinný komunikační nástroj, který dává prostor konstruktivním diskusím mezi učiteli a může obohatit školní výuku,“ uzavřel Josef Dobeš.

Vývoj a příprava webového portálu byla v minulosti financována z prostředků Evropského sociálního fondu (ESF). Nyní jeho financování převezme Národní ústav pro vzdělávání (NÚV).  

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
22. listopadu 2011 v 16:27  

Stále postrádám informaci, jak to chce pan ministr udělat. Snížením platů lidí, kteří se o portál starají? (Už dostali výpovědi.) Nebo budeme publikovat zdarma?
Pane ministře, jak?

hanapila řekl(a)...
22. listopadu 2011 v 16:36  

Nebo zůstanou jen články a diskuse na témata blízká ministerstvu a ostatní, to co zajímá učitele - zkušenosti, nápady, inspirace, se na portále přestane objevovat?

Anonymní řekl(a)...
22. listopadu 2011 v 16:51  

Takže nejenže napsal mizernou diplomku, ale neumí ani do dvaceti počítat: "že MŠMT desetinásobně zlevní jeho správu" (hovadná formulace, že?) a "Celková částka za roční provoz by se tak měla snížit z původních 19 mil. na 3,5 mil. za rok. "

A to zapomíná, že původní návrh VÚP na rozpočet portálu na rok 2012 byl 5 milionů!

Anonymní řekl(a)...
22. listopadu 2011 v 16:54  

Dobeš má někde v podvědomí Koženého "jistotu desetinásobku".

A víte jakou má aktuální přezdívku? Mr. 30 %!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.