MŠMT pomohlo 31 učitelům

úterý 22. listopadu 2011 ·

Díky pokynu ministra školství Josefa Dobeše získalo 31 pedagogů pracovní smlouvu na dobu neurčitou a existenční jistotu.



Na začátku prázdnin obdrželo MŠMT informace, že na některých školách dostávají učitelé na dobu prázdnin pravidelně výpověď. Ministr školství proto vyzval učitele, kteří se s takovými praktikami setkali, aby je oznámili ministerstvu. Zároveň nařídil České školní inspekci provést na těchto školách kontrolu.

ČŠI prověřila 65 podnětů na 45 školách. Ve 46 případech vyjádřila ČŠI podezření na porušení zákoníku práce a požádala o součinnost oblastní inspektoráty práce. Ty potvrdily porušení zákoníku práce ve 25 případech. Ve 27 školách zjistila ČŠI opakované uzavírání smluv například z důvodu zástupu za mateřskou dovolenou, zástupu za dlouhodobě nepřítomného zaměstnance nebo u pracujících starobních důchodců, což zákoník práce umožňuje.

„V případě šesti pedagogů došlo k nápravě již během inspekční činnosti a ředitelé škol uzavřeli s těmito zaměstnanci pracovní smlouvu na dobu neurčitou. Patnáct učitelů bohužel ze školství během prázdnin odešlo,“ uvádí ministr Dobeš.

Z celkového počtu 65 podnětů byly pracovní smlouvy opraveny u 31 zaměstnanců. Ministerstvo školství však již v průběhu prázdnin získalo informace, že kroky ministra Josefa Dobeše vytvořily pozitivní tlak na ředitele škol, kteří přehodnotili personální zajištění ve svých školách a již před příchodem České školní inspekce zajistili nápravu.

„Prestiž učitele je třeba hájit vždy a v každém případě. A nejde jen o přidávání peněz, ale především o to, zastat se učitele, když to potřebuje,“ říká ministr Josef Dobeš a dodává: “Vyzývám proto školské odbory, aby se společně se mnou zapojili do konkrétní pomoci učitelům.“

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
22. listopadu 2011 v 15:35  

Ministr skolstvi, mladeze a telovychovy skutecne udelal ve svem vyjadreni/citaci v tiskove zprave hrubou pravopisnou chybu??? To je tedy neco...

Anonymní řekl(a)...
22. listopadu 2011 v 15:53  

Fakt tam je ;-)

Anonymní řekl(a)...
22. listopadu 2011 v 15:55  

... a jak dlouho tam (na webu MŠMT) vydrží ...

Anonymní řekl(a)...
22. listopadu 2011 v 16:24  

Díky, tati :/.
(To si to ti učitelé nemohli zařídit sami?)

Anonymní řekl(a)...
22. listopadu 2011 v 18:59  

Stačilo, kdyby ti učitelé dali podnět místnímu úřadu práce rovnou... Ministr má dělat jiné věci a ČŠI rovněž!

Anonymní řekl(a)...
22. listopadu 2011 v 21:30  

Dobesova pravopisna chyba v te tiskove zprave www.msmt.cz jeste stale je, jsem zvedav, kdy si zmizi.

Anonymní řekl(a)...
22. listopadu 2011 v 21:59  

Nejen tam, ale i tady, v přesné citaci. Že by generálka na plošný test z češtiny?

Anonymní řekl(a)...
22. listopadu 2011 v 22:05  

Kdyby hrubka v jedné z mnoha tiskových zpráv (opravdu nám jich dopřává) byla jedinou chybou, kterou ve své funkci p. ministr udělal, bylo by to určitě zcela odpustitelné. Ale není. Chybu v tiskové zprávě snadno někdo z jeho tiskového odd. opraví. Kdo ale napraví chyby, které páchá na našem již dost zuboženém školství?

Anonymní řekl(a)...
23. listopadu 2011 v 7:05  

To psala sekretářka :-)

poste.restante řekl(a)...
23. listopadu 2011 v 21:51  

Neměl by tedy náš "obhájce chudých a pronásledovaných" raději přijmout místo někde na úřadu ombudsmana?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.