MŠMT nechce rušit speciální a praktické školy, ani zařízení náhradní výchovy

středa 2. listopadu 2011 ·

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy neplánuje rušení speciálních a praktických škol, ani ústavů náhradní výchovy. "Se školami i těmito ústavy rozhodně nadále počítám a práce zdejších zaměstnanců si velice vážím," říká ministr Josef Dobeš.



Média v souvislosti se strategií vzdělávání dětí ze sociálně vyloučených lokalit spekulují o zániku speciálních a praktických škol. „Nic takového se nestane. Jsem hrdý na to, že tu máme tradici, která je ojedinělá v Evropě. Máme tu odborníky, kteří umí pracovat s handicapovanými dětmi. Co je třeba říci, co musíme udělat v souladu s dokumentem úřadu vlády, je to, že se do praktických škol nesmí dostávat děti, u kterých není mentální postižení. Za druhé je třeba uvést, že síť praktických a speciálních škol je stejně široká jako u všech ostatních typů škol, nepochybně proto musí dojít k optimalizaci, ale je potřeba dávat podporu speciálním pedagogům a vážit si jejich práce,“ dodává ministr.

Obavy z možného zrušení vyjádřili také ředitelé zařízení náhradní výchovy, kam patří například diagnostické a výchovné ústavy, dětské domovy či dětské domovy se školou. Na MŠMT jejich dotazy tlumočili zástupci Asociace náhradní výchovy. "V rámci nutné optimalizace jsme ředitele vyzvali k určitým úsporám, ale rozhodně nechceme zavádět taková opatření, která by pro tyto ústavy byla likvidační. Zachování kvalitní péče o děti je u nás na prvním místě," vysvětluje náměstek Ladislav Němec. Úspory v konkrétních zařízeních náhradní péče lze projednat s ředitelkou Odboru speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy Renatou Ježkovou.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
8. listopadu 2011 v 18:15  

Nechceme zavádět likvidační opatření. Jenom vydáme přísný zákaz ZŠ a dětským psychologům posílat na Speciální ZŠ jakékoli děti, které by mohly alespoň vzdáleně připomínat Romy. Nevadí, že budou na ZŠ opakovaně propadat, nevadí, že budou trpět, důležité je, že nám nikdo nebude předhazovat jejich diskriminaci na Speciální škole.
Toto je realita již třetím rokem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.