Sdělení MŠMT pro školská zařízení pro výkon ústavní a ochranné výchovy vzdělávající žáky podle RVP pro obor středního vzdělání Praktická škola č.j. 20387/2011-27

středa 2. listopadu 2011 ·





Čl. 1

Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání praktická škola jednoletá (78-62-C/01) je určen pro žáky s těžkým stupněm mentálního postižení, souběžným postižením více vadami a autismem, kteří ukončili základní vzdělávání v základní škole speciální podle vzdělávacích programů určených pro tuto skupinu žáků (RVP pro obor vzdělání základní škola speciální - Díl II,  dobíhající Vzdělávací program pomocné školy a přípravného stupně pomocné školy č.j. 24 035/1997-22, Rehabilitační vzdělávací program pomocné školy č.j. 15 988/2003-24).

Střední školy při školských zařízeních pro výkon ústavní a ochranné výchovy mohou vzdělávat v tomto programu žáky s nařízenou ochrannou nebo uloženou ústavní výchovou pouze v případě, že splňují výše uvedené podmínky, tzn. žáky s diagnózou těžkého mentálního postižení, souběžného postižení více vadami nebo autismu, stanovenou školským poradenským zařízením.

Čl. 2

Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání praktická škola dvouletá (78-62-C/02) je určen pro žáky se středně těžkým stupněm mentálního postižení, případně s lehkým mentálním postižením v kombinaci s dalším zdravotním postižením, které jim znemožňuje vzdělávání na jiném typu střední školy po absolvování vzdělávacích programů základního vzdělávání určených pro tuto skupinu žáků (RVP pro obor vzdělání základní škola speciální - Díl I, RVP pro základní vzdělávání – příloha upravující vzdělávání žáků s lehkým mentálním postižením).

Střední školy při školských zařízeních pro výkon ústavní a ochranné výchovy mohou vzdělávat v tomto programu pouze žáky s nařízenou ochrannou nebo uloženou ústavní výchovou splňující výše uvedené podmínky, tzn. s diagnózou lehkého a středně těžkého mentálního postižení stanovenou školským poradenským zařízením včetně doporučení uvedeného programu vzhledem k speciálním vzdělávacím potřebám žáka a budoucím možnostem profesního uplatnění.

Čl. 3

Do doby, než školy při školských zařízeních pro výkon ústavní a ochranné výchovy upraví ve školském rejstříku nabídku vzdělávacích oborů podle relevantních vzdělávacích oborů, které žákům s ohledem na jejich vzdělávací potřeby náleží, postupuje škola podle vyhlášky č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných, ve znění vyhlášky č. 147/2011 Sb., s využitím § 3 odstavce 5, kde se uvádí, že žák bez zdravotního postižení se výjimečně a pouze po dobu nezbytně nutnou pro vyrovnání jeho znevýhodnění může vzdělávat ve škole, třídě či studijní skupině zřízené pro žáky se zdravotním postižením, pokud to vyžaduje jeho zájem. V případě žáků se sociálním znevýhodněním se výjimečnost podle § 3 odst. 5 limituje dobou 5 měsíců.

Čl. 4

Toto sdělení nabývá účinnosti dnem zveřejnění na webových stránkách MŠMT.

Ing. Ladislav Němec v.r.
náměstek ministra


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.