Marcel Chládek: Klauniáda Josefa Dobeše na ministerstvu školství

pátek 18. listopadu 2011 ·

Jsem rád, že mám coby stínový ministr školství v tomto podporu i samotných učitelů, kteří jsou s dětmi v každodenním styku a vědí, že podle výkonů v jednom testu v páté třídě nelze hodnotit studijní předpoklady jednotlivých žáků. Portál iDnes dnes zveřejnil rozhovor s ministrem školství Josefem Dobešem, který je podle mého názoru několikanásobným důkazem toho, že Josef Dobeš nemá v čele resortu školství co dělat a namísto odborného manažera se stává spíše rozverným klaunem. Předně bych se zastavil u toho, kdy Josef Dobeš obhajuje testy v 5. a 9. třídách tím, že „mentálně retardovaný měl ve starém systému možnost dosáhnout na titul bakalář“. Od člověka, který musí své podřízené po nocích a v zjevně podroušeném stavu psát seminární práce, aby vůbec dostala zápočet, jsou tato urážlivá slova skutečně na místě…

Josef Dobeš v rozhovoru téměř do krve brání svůj nápad na testování žáků 5. a 9. tříd, proti kterému se v současné době přidaly i odbory, které Josefa Dobeše kritizují i kvůli financování škol a platovým tabulkám, za což já osobně kritizuji ministra školství dlouhodobě. Jsem rád, že mám coby stínový ministr školství v tomto podporu i samotných učitelů, kteří jsou s dětmi v každodenním styku a vědí, že podle výkonů v jednom testu v páté třídě nelze hodnotit studijní předpoklady jednotlivých žáků. Pokud chce tedy Josef Dobeš skutečně testováním v 5. a 9. třídách takto chybným způsobem děti kastovat, pak by měl v pozici ministra školství skončit nejlépe ještě dnes.

„Od člověka, který musí své podřízené po nocích a v zjevně podroušeném stavu psát seminární práce, aby vůbec dostala zápočet, jsou tato urážlivá slova skutečně na místě…“

Dalšími kontroverzemi, které se v rozhovoru objevují, je naprostá bagatelizace jak nedávného policejního zásahu na ministerstvu školství kvůli pochybnému tendru, tak uniklého seznamu podporovaných romských dětí. Podle mého názoru se jedná o velmi závažné věci, nad kterými nelze jen tak mávnout rukou, jak to ministr školství předvádí.

Angažmá Josefa Dobeše v ministerském křesle dlouhodobě dokazuje, že jeho jmenování ministrem školství nebyl žádný „přirozený a odpovědný výběr“ někoho, kdo resortu rozumí, ale spíše metoda koaličního vyvažování a styl „pokus-omyl“.

Před časem se Josef Dobeš pyšnil větou typu „odborná veřejnost stojí za mnou“. Pane ministře, je třeba si přiznat smutnou pravdu – nejen odborná, ale i široká veřejnost včetně většiny učitelů a studentů s vašimi nezodpovědnými experimenty nesouhlasí a o oblast školství má pod vaším vedením vážnou obavu.

7 komentářů:

hanapila řekl(a)...
18. listopadu 2011 v 19:42  

Troufnu si tvrdit, že jsem v posledním týdnu přečetla většinu článků, kde byl Josef Dobeš v hlavní roli. Ovšem článek na iDnes to vše korunoval.

Nejen za tento článek, ale za celé dosavadní funkční období pana ministra říkám NE, mou podporu rozhodně nemá.

solivan řekl(a)...
18. listopadu 2011 v 20:02  

I za mě NE! A to rezolutní NE! Protože to, co napáchá jeho REFORMA, OPTIMALIZACE A ÚSPORY, to už dohromady nikdo nedá, ať bude z jakékoli strany či partaje. O učitele strach nemám, ti tu budou vždycky, ale v první řadě jde přece o děti. O naše děti!! IVaJ.

Anonymní řekl(a)...
18. listopadu 2011 v 20:06  

Mentálně retardovaný to nedotáhne jen na bakaláře, dokonce to může dotáhnout až na ministra!

Anonymní řekl(a)...
18. listopadu 2011 v 20:17  

O našem ministrovi je v poslední době jrnom hodně smutné čtení. Škoda, že premiér si všímá pouze ministrů, které není vidět.
PS. A druhá škoda, že vyjádření pana Chládka skončilo v podstatě na úrovni bulváru. To bych také od svého ministra považovala za nedůstojné.

Anonymní řekl(a)...
18. listopadu 2011 v 20:40  

Pane Chládku, nepřihřívejte si polívčičku. To NE Dobešovi neznamená ANO pro Vás.

Anonymní řekl(a)...
18. listopadu 2011 v 21:33  

Dobeš - ne, již stačilo ! Ignorant

Anonymní řekl(a)...
19. listopadu 2011 v 17:43  

Klausismus. Jsem proti všem - ismům !

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.