Kulatý stůl na téma: Výsledky státní maturity a jak dál

čtvrtek 17. listopadu 2011 ·

Kulatý stůl na téma – Výsledky státní maturity a jak dál – pořádal dne 4. listopadu 2011 Českomoravský odborový svaz pracovníků školství. Diskuse se účastnili členové profesní sekce střední školství, zástupci odborného školství a zástupce CERMAT Ing. Jiří Zika.



Účastníci jednání se shodli na těchto závěrech:

  • Požadujeme, aby se změnilo obsahové zaměření vzdělávacích programů SOŠ a SOU (posílením hodinové dotace všeobecně vzdělávacích předmětů).
  • Zásadně nesouhlasíme se sníženým počtem hodnotitelů, Je nemyslitelné, aby hodnotitelé zvládli 260 prací při plnění běžných pracovních povinností. Navrhujeme ponechat stávající počet hodnotitelů, pro zvýšení objektivnosti vrátit druhého hodnotitele a hodnotit práce z jiných škol.
  • Navrhujeme, aby zadavatelé byli z jiných škol.
  • Žádáme, aby byly zavedeny povinné přijímací zkoušky na maturitní obory SŠ.
  • Požadujeme, aby byl změněn obsah didaktického testu z ČJL, aby se nejednalo pouze o porozumění textu, ale také o jazykové učivo.    
  • Zúčastněné znepokojuje to, že se dnešního jednání nezúčastnil nikdo z MŠMT a z vedení CERMAT, což vypovídá o nezájmu MŠMT o názory středoškolských učitelů celé republiky.
  • Požadujeme, aby i do budoucna zůstala společná část maturitní zkoušky v současné podobě, tedy povinně ČJL a volitelný předmět.
  • Žádáme dořešit a přesně specifikovat odměnu za vykonanou práci hodnotitelů jak v případě oprav písemných prací, tak odměnu hodnotitelů ústní zkoušky - tvůrců pracovních listů.

1 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
17. listopadu 2011 v 21:55  

Už jsem to tady někde psal:
1. Z ministerstva se neuráčili.
2. Pan Zíka statečně čelil a odnášel to i za ministerstvo.
3. Vzájemně se utkaly/i:
- gymnázia s odbornými školami a učilišti,
- jazykáři s matikáři,
- češtináři s cizojazyčníky.
4. Bylo vysloveno podezření, že
- bodové zisky byly nastaveny účelově,
- je pokus o privatizaci hodnotitelství.
5. Pikantní diskuse o hodnocení maturitních prací byla utnuta, aby se dostalo i na ostatní.
6. Tak to tam jiskřilo, až shořela zvuková aparatura.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.