Světový den učitelů – 5. října 2011

středa 5. října 2011 ·

Článek evropské komisařky pro vzdělávání, kulturu, mnohojazyčnost a mládež Androully Vassiliou.



U příležitosti Světového dne učitelů 2011 bych ráda vyjádřila svůj hluboký obdiv šesti milionům učitelů v Evropské unii. Jejich práce má pro společnost obrovský význam. Vždyť jsou to právě učitelé, kdo pomáhá každému z našich dětí a mladých lidí získávat znalosti a plně rozvíjet osobnost, nadání a schopnosti a připravuje je na cestu k vnitřnímu naplnění a úspěchu v dospělosti.

Proto se Komise v rámci své snahy pomáhat členským státům se zlepšováním jejich vzdělávacích systémů zaměřuje právě na učitele. A zde také spoléhám na spolupráci s učiteli a jejich sdruženími. Jak mnozí čtenáři vědí, Evropská unie v rámci svých programů každoročně umožňuje tisícům učitelů účastnit se zahraničního studia a vzdělávání nebo doprovázet své žáky a studenty na výměnných pobytech a spolupracovat se školami z jiných zemí.

Jen v České republice se během tří let (2007–2009) zúčastnilo zahraničních školicích programů 831 učitelů, což představovalo náklady ve výši 1 700 000. Pro nadcházející roky plánujeme zásadním způsobem navýšit investice do podobných programů. Naše role však také spočívá v podněcování spolupráce zúčastněných stran a odborníků při hledání nových způsobů, jak zdokonalovat vnitrostátní vzdělávací systémy. Ministři školství nás požádali, abychom se zaměřili zejména na možnosti zlepšení vzdělávání učitelů a školských vedoucích pracovníků v průběhu celé jejich profesní dráhy.

Pro většinu začínajících učitelů mohou být první roky ve školství náročné a stresující. Proto je pravdou, že značná část začínajících učitelů ze školství odejde, což představuje velkou ztrátu jak pro tyto mladé lidi samotné, tak pro naše školy. Těmto problémům se však lze částečně nebo i zcela vyhnout,  pokud instituce odpovědné za vzdělávání přijmou několik jednoduchých opatření, díky nimž se začínajícím učitelům dostane větší osobní, sociální a profesní podpory, a ti se tak budou moci plně podílet na každodenním chodu školy a třídy a budou schopni podávat skvělé výkony.

Proto mne těší,  že Evropská komise ve spolupráci s odborníky z mnoha zemí EU připravila průvodce s názvem: „Příprava úvodních školicích programů pro začínající učitele: Příručka pro tvůrce politik“ (klikněte zde). Rozmanitost našich vzdělávacích systémů představuje významnou hodnotu. Tento průvodce tudíž nepřináší to jediné správné řešení. Jeho záměrem bylo spíše nabídnout komponenty, z nichž lze efektivní systém úvodních školení sestavit. Věřím, že tato iniciativa bude pro začínající učitele znamenat skutečný přínos a povede ke zlepšením.

Klíčovým  úkolem mnoha zemí ovšem zůstává najít a motivovat nejlepší absolventy k tomu, aby si zvolili učitelství jako svoji profesní dráhu. V roce 2012 zveřejníme na základě výzkumu a osvědčených postupů doporučení pro větší zatraktivnění učitelské profese.

Jak se stupňují  nároky, rozšiřuje záběr a narůstá složitost práce učitelů, je kladen stále větší důraz na širokou škálu znalostí, přístupů a dovedností, kterou učitelé potřebují. Proto do konce roku zveřejníme přehled osvědčených postupů v oblasti kompetencí učitelů.

V tento významný den však nemůžeme opomenout „nenápadné hrdiny“ – všechny ty, kteří se vzdělávání učitelů věnují. Kvalita výuky na našich základních a středních školách závisí právě na znalostech a zkušenostech těchto lidí, ať se jedná o zkušené učitele, kteří ve školách předávají zkušenosti svým kolegům, představitele vedení škol, kteří chápou důležitost profesního rozvoje, nebo o univerzitní výzkumné pracovníky a školitele. Na březen 2012 připravujeme velkou událost zaměřenou na vzájemné učení, kde se budou probírat otázky zlepšení podpory této klíčové skupině ze strany institucí odpovědných za vzdělávání.

Velké  díky patří na závěr všem učitelům, vedení škol a vůbec všem, kteří se na přípravě a vzdělávání učitelů podílejí.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
5. října 2011 v 8:31  

A já děkuji paní eurokomisařce a ostatním potentátům za úžasný učitelský plat se skvělým měsíčním příplatkem 800 Kč hrubého za práci třídního učitele. Váš šťastný učitel.

Anonymní řekl(a)...
5. října 2011 v 16:33  

Tak to Vám opravdu závidím. Máte ten příplatek o plných 60% vyšší než já!!! Asi mám málo žáků ve třídě - pouze 28, což dělá jen 500,- Kč hrubého, a je to už kvarta - žádný první ročník, aby to bylo aspoň o 100,- Kč víc.
Třídnictví je celý další úvazek. A za ty peníze to nechce nikdo dělat. Já už také ne.
Za 28 let praxe jsem si užívala bez třídnictví pouze asi třikrát. To byly zlaté roky!!! Člověk měl pocit, že nemá co na práci.
BP

Anonymní řekl(a)...
13. října 2011 v 13:32  

Ctná paní kolegyně, ať věc je buď jak buď, přijměte omluvu, že způsobil jsem Vaší líci závistivou žluť.
Mám k tomu jen zcela malý dodatek, že osm stovek - to věru je již pěkný příplatek!!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.