EU peníze školám: Další odpovědi na dotazy škol

středa 5. října 2011 ·


MŠMT zveřejnilo na svém webu další odpovědi na dotazy ze škol, řada z nich se týká monitorovacích zpráv.


Je možné při tvorbě DUM uvádět jako zdroj i internetové stránky, kde není uveden autor a datum vzniku textu?

Webovou adresu lze uvést. Pokud však je ze stránek citováno, je nutné dodržet podmínky stanovené zákonem č. 121/2000 Sb., autorský zákon, v platném znění.

Jak je to v případě odkazu na videa z www.youtube.com.  Je možné uvést v DUM - například prezentaci - odkaz na jednotlivá videa? Musí mít tato videa licenci Creative Commons nebo stačí i standardní YouTube licence? 

Odkaz na videa použít lze. Musí však být dodrženy licenční podmínky daného klipu, za což odpovídá příjemce.

Kdy a jak zjistíme, že odevzdaná monitorovací zpráva je v pořádku?

O schválení MZ je příjemce informován prostřednictvím automaticky vygenerovaného e-mailu zaslaného aplikací Benefit 7. Zároveň je tento stav (schváleno) uveden v aplikaci Benefit7 pod příslušnou monitorovací zprávou. V případě nalezení nedostatků a chyb v monitorovací zprávě je příjemce odborem CERA vyzván e-mailem nebo telefonicky k dodání náprav.  E-mail je zasílán na kontaktní osobu projektu, případně na statutárního zástupce. 

Co se stane, když pošleme MZ po stanoveném termínu?  

Příjemce je povinen průběžně předkládat poskytovateli podpory monitorovací zprávy za každých šest měsíců a to do 30 kalendářních dnů od uplynutí monitorovacího období, u závěrečné monitorovací zprávy nejpozději do 2 měsíců po ukončení realizace projektu. Tato povinnost plyne z Příručky pro žadatele a příjemce OP 1.4 OP VK a z Rozhodnutí o poskytnutí dotace. V Rozhodnutí o poskytnutí dotace v části IV, bodě 3 je uvedena výše sankce za neplnění této povinnosti, která činí až 2% z celkové výše dotace.

Musíme žádat o proplacení druhé zálohové platby nebo nám bude automaticky zasílána?

2. zálohová platba je automaticky zasílána příjemci po uplynutí 14 měsíců od data odeslání první zálohové platby. Není tedy potřeba, aby příjemce zasílal žádost.  Příjemce ovšem může v rámci první monitorovací zprávy využít možnost dřívějšího zaslání druhé zálohové platby a to za podmínek, že doložil a bylo mu schváleno odborem CERA v první monitorovací zprávě 40 % hodnoty výstupů, resp. 40 % rozpočtu projektu.  

Škola vypsala výběrové řízení dle všech pravidel na dodávku IT techniky do školy. Vznikla však potřeba dodatečného nákupu 1 notebooku + software licencí (v porovnání s výškou výběrového řízení minoritní částka).  Jak tuto situaci řešit? Je nutné i na toto vypisovat veřejnou zakázku? Problémem pro školu může být také kompatibilita stávajícího a nového vybavení.  

Ano, pro dodatečné pořízení 1 notebooku + software licencí je nutné vypsat veřejnou zakázku a dodržet podmínky uvedené v příslušné příručce pro žadatele a příjemce.  V případě, že by  poptávané plnění bylo nekompatibilní s již používaným zařízením či systémy a jeho přizpůsobení by provozu zadavatele působilo mimořádné obtíže, lze v oznámení o zahájení výběrového řízení, resp. výzvě k podání nabídek nebo zadávací dokumentaci uvést podrobněji specifický popis plnění. 

Spadá software do kritérií dodávek IT?

Ano.

Lze u šablony VII/3 zaměstnat osobu s vysokoškolským magisterským vzděláním v oboru vychovatelství se speciální pedagogikou se zaměřením na výtvarnou výchovu?

Nelze. Vzdělání vychovatele upravuje § 16 zákona č. 563/2004 Sb. o pedagogických pracovnících. Tato kvalifikace neodpovídá požadavkům šablony VII/3, ta umožnuje zaměstnat pouze speciálního pedagoga (jeho kvalifikaci upravuje § 18) nebo psychologa (kvalifikace dle § 19 uvedeného zákona). 

Kolik času má MŠMT na schválení monitorovací zprávy (včetně doplnění monitorovací zprávy)?

Povinností odoboru CERA je umožnit příjemci průběžné předkládání monitorovacích zpráv. V případě, že předchozí monitorovací zpráva nebyla odborem CERA schválena do 30 kalendářních dnů před uplynutím stávajícího monitorovacího období, doporučujeme příjemci kontaktovat příslušného projektového/finančního manažera odboru CERA a informovat ho o této skutečnosti. 


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.