ČŠI: Národní systém inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy v České republice

pondělí 31. října 2011 ·

Poslední říjnový den proběhla v budově ústředí ČŠI tisková konference věnovaná aktuálním informacím o činnosti ČŠI, na které byl přítomným novinářům představen projekt "Národní systém inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy v České republice" - NIQES. Součástí projektu je mimo jiné také “Národní šetření výsledků žáků v počátečním vzdělávání“, tedy tzv. plošné testování znalostí a dovedností žáků pátých a devátých tříd základních škol.


Projekt byl zahájen 1. 7. 2011. Je spolufinancován z evropských strukturálních fondů prostřednictvím programu „Vzdělávání pro konkurenceschopnost“. Je rozvržen na tři roky, tedy do června 2014 a celkové finanční zabezpečení projektu má hodnotu 296 242 042 Kč.

Obsahově je projekt zaměřen na čtyři základní cíle:

  1. Dokončení transformace a modernizace národního inspekčního systému, probíhající již od roku 2006. Výstupem bude „Bílá kniha ČŠI“ – dlouhodobá a podrobná koncepce České školní inspekce na příštích 20 let, ucelený a systémově provázaný soubor nástrojů, metod a postupů kontroly a hodnocení vzdělávacích procesů, odpovídající současným moderním požadavkům na efektivní poskytování zpětné vazby školám a kvalitních informací pro strategické rozhodování státu v oblasti vzdělávání.
  2. Vývoj a zprovoznění elektronického nástroje pro tvorbu a hodnocení školních vzdělávacích programů. Smyslem je vytvoření podpůrného systému, společně užívaného Českou školní inspekcí i školami, který usnadní interaktivní tvorbu a průběžnou modifikaci ŠVP v jednotlivých školách a zároveň hodnocení realizace ŠVP při inspekční činnosti. Dílčím cílem je i vybudování databáze modelových vzdělávacích programů, a to zejména na podporu malých škol, jež nemají dostatečné personální kapacity na vlastní vývoj ŠVP.
  3. Rozvoj vzdělávání pro systém inspekčního hodnocení. Nutnou podmínkou efektivního uplatnění nových metod, postupů a nástrojů v praxi je jejich pochopení a rutinní ovládnutí jak školními inspektory, tak pedagogy ve školách.
  4. Vývoj a zprovoznění elektronického systému pro „Národní šetření výsledků žáků v počátečním vzdělávání“, tedy pro tzv. plošné testování znalostí a dovedností žáků v pátých a devátých třídách. Cílem je vytvořit maximálně funkční a bezpečný nástroj pro pravidelné zjišťování kvality výsledků vzdělávací soustavy a vyhledávání systémových rizik, tedy jinak řečeno pro zjišťování, zda žáci pátých a devátých ročníků základních škol mají potřebnou minimální sumu vědomostí a dovedností. Zároveň tento nástroj umožní školám kdykoliv využít databázi úloh pro dílčí prověřování znalostí jejich žáků a v neposlední řadě nabídne volný přístup k úlohám i žákům a jejich rodičům.

Při realizaci čtvrtého projektového cíle – tedy „Národního šetření výsledků žáků v počátečním vzdělávání“ – je základním úkolem České školní inspekce vyvinout a připravit k rutinnímu provozu technický nástroj, plně použitelný v reálných materiálních podmínkách základních škol v České republice, umožňující finančně efektivně získávat co nejpřesnější informace o kvalitě fungování systému počátečního vzdělávání a účinně indikovat systémové problémy a rizika. Obsahová část systému – tedy tvorba testových úloh – se bude úzce odvíjet od struktury standardů pro jednotlivé ročníky a předměty, jež jsou v současné době zpracovávány
v gesci MŠMT.

Konečné praktické provázání výsledků všech čtyř tematických cílů projektu NIQES vytvoří moderní systém hodnocení vzdělávací soustavy, odpovídající současným požadavkům.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
31. října 2011 v 23:55  

"zabezpečení projektu má hodnotu 296 242 042 Kč...z evropských strukturálních fondů"

AHA!!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.