4. ročník soutěže Bobřík informatiky

sobota 22. října 2011 ·

Druhý týden v listopadu proběhne národní kolo soutěže v informatice pro žáky základních a středních škol Bobřík informatiky, letos organizujeme již 4. ročník. Nyní je vhodná doba registrovat školu pro účast v tomto ročníku, dovolíme si proto soutěž stručně představit a pozvat školy k účasti.

Bobřík informatiky je předmětová soutěž, která si klade za cíl prohloubit a formovat zájem mládeže o informační a komunikační technologie. Je cílena na běžného bystrého žáka se zájmem o svět počítačů, charakterem je příbuzná Matematickému klokanovi. Soutěž probíhá na školách, v počítačových učebnách. Soutěžící v elektronickém online testu odpovídá na 15 otázek nejčastěji výběrem odpovědi z několika možností. Ihned po skončení svého testu se žák dozví, kolik bodů získal a zda se stal úspěšným řešitelem. Po skončení národního kola jsou zveřejněny správné odpovědi se zdůvodněním a komentáři, které učitel může využít při své výuce. Každý žák si také může zpětně zkontrolovat, u které otázky udělal chybu.

Bobřík informatiky patří do rodiny soutěží, organizovaných v řadě evropských zemí; úlohy do soutěže vznikají z mezinárodní spolupráce. Tematicky je lze rozdělit do čtyř oblastí: porozumění informacím a jejich reprezentacím, digitální gramotnost, algoritmizace, řešení problémů (např. logických). Úlohy je možno si prohlédnout v archivu soutěže, kde jsou k dispozici testy z minulých let. Archivní testy jsou funkční a učitel je může využít k výuce i k přípravě svých žáků na národní kolo.

Soutěž je určena žákům od 5. třídy základní školy po maturitu a je rozdělena do čtyř věkových kategorií; dvou pro základní a dvou středoškolských. Vloni se soutěže zúčastnilo přes 14800 žáků. Soutěž na škole organizuje školní koordinátor, dobrovolník z řad pedagogických pracovníků. Jeho starostí je především zajistit počítačové učebny na dobu testování a nábor soutěžících.

Další informace o soutěži, jejích pravidlech a organizaci najdete na webu soutěže www.ibobr.cz, kde je také možné registrovat školu do tohoto ročníku. Soutěž organizuje katedra informatiky Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity pod patronací Jednoty školských informatiků a je podporována MŠMT a společnostmi Web4U, Microsoft a CZ.NIC. Věříme, že soutěž přispěje k popularizaci informatiky na školách, a těšíme se na vaši účast.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.