Slovník české literatury po roce 1945 on-line

pátek 9. září 2011 ·

Slovník obsahuje více než tisíc hesel českých spisovatelů a literárních časopisů z období 1945–2000. Vychází z knižního Slovníku českých spisovatelů, který vznikl v devadesátých letech v Ústavu pro českou literaturu AV ČR pod vedením Pavla Janouška (vyšel ve dvou dílech v letech 1995 a 1998) a ze Slovníku českých literárních časopisů, periodických literárních sborníků a almanachů (red. Blahoslav Dokoupil, 2002).


Stránky SlovnikCeskeLiteratury.cz vznikly v rámci projektu Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v.v.i. (ÚČL), podporovaného Grantovou agenturou ČR (v letech 2006-2008 grant č. 405/06/0880 – aktualizace, rozšíření a doplnění hesel spisovatelů a časopisů, v letech 2009-2013 grant č. 405/09/1080 – hesla literárních institucí). Cílem projektu bylo vytvořit základ průběžně, resp. periodicky aktualizovaného elektronického Slovníku české literatury, který by byl schopen – při zachování odborné úrovně, jíž dosáhla dosavadní lexikografická díla ÚČL – poskytovat aktuální a kvalifikovaně zpracované informace všem zájemcům.



Výběr hesel se soustředí především na období 1945–2000. Prozatím se opírá o dvoudílný Slovník českých spisovatelů po roce 1945 (red. Pavel Janoušek) a o Slovník českých literárních časopisů, periodických literárních sborníků a almanachů 1945-2000 (red. Blahoslav Dokoupil). Oba tyto slovníky tvůrci aktualizovali jak ve výkladových, tak v bibliografických a faktografických pasážích. Současně postupně rozšiřují heslář o jména výrazných autorů debutujících po roce 1989, postupně aktualizují hesla dosud vycházejících periodik a zejména doplňují nová hesla literárních institucí, zejména nakladatelství.



Vedoucím redaktorem projektu je Michal Přibáň, kmenovými redaktory jsou Kateřina Bláhová, Věra Brožová, Michal Jareš, Veronika Košnarová, Zuzana Malá, Karel Piorecký, Alena Přibáňová a Milena Vojtková. K řešení technologické implementace projektu byla přizvána pražská společnost inSophy s.r.o., která se zaměřuje na vývoj inteligentních softwarových systémů pro analyticky náročné projekty.

Pro projekt Slovník české literatury byl vytvořen redakční informační systém, který výrazným způsobem usnadnil a tím i několikanásobně urychlil redakční práci týmu ÚČL AV ČR při přípravě stovek odborných hesel.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.