Přečtěte si: Maturanti cizí jazyky nepotřebují!

pátek 9. září 2011 ·

Parlament vyslyšel úpěnlivé volání ministra školství a zrušil povinnou maturitu z cizího jazyka. Stalo se tak prvního září v den zahájení školní výuky. Opravdu se nejedná o vtip! Podle ministra je úroveň znalosti cizího jazyka u našich středoškoláků katastrofální a trvání na povinné maturitě by bylo pro ně stresující.

Z článku Ladislava Dvořáka v blog.iDNES.cz vybíráme:

Bohužel tomu tak opravdu je. Ani s tím českým jazykem na tom nejsou maturanti bůhvíjak. Většina z nich má potíže pochopit psaný text, natož pár souvislých vět napsat. Matematika byla málem jako komunistický přežitek z maturit vystrnaděna, přičemž pro cvičení logického uvažování nic lepšího neexistuje. No a s jazyky jsme na tom tradičně katastrofálně. Beru už jako samozřejmost, když na cestách v zahraničí pohovořím o dojmech v angličtině s Norem, Holanďanem či Němcem. Pokud dojde na profese, často z nich vypadne, že jsou opraváři, prodavači nebo něco podobného. Pokusit se o konverzaci v angličtině s opravářem ledniček u nás by skončilo v naprosté většině fiaskem (tímto se anglicky mluvícím opravářům omlouvám). I po nějakých 20 letech otevření se světu většina Čechů ovládá maximálně nákupní angličtinu. Filmy bez dabingu v televizi nebo výuka zeměpisu na střední škole v angličtině by způsobily naprosté zděšení.

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
9. září 2011 v 13:04  

Stále mám možná marnou představu.
Maturita z ČJ + AJ + M + školní část maturity. Jsem zřejmě naivní a asi mám tímto i velmi vysoké požadavky na studenty. Začal bych povinnými přijimačkami na zredukované střední školy a tlakem na změnu propadávání na ZŠ. Přimlouval bych se za to, aby žák mohl propadnout vícekrát a opustit klidně školu dříve. Ignorant

poste.restante řekl(a)...
9. září 2011 v 15:26  

Snad Vás alespoň potěší, že podobný naivka nejste sám.
Inu, dokud dýchám, doufám. :-)

Anonymní řekl(a)...
9. září 2011 v 16:58  

To je rozumné rozhodnutí. Povinná maturita z cizího jazyka ve státní části byla nesmyslná. Kdo chce, tak se cizí jazyk naučí sám, na rozdíl třeba od matematiky. Stačí se například podívat na naše hokejisty, kteří se v té zaslíbené Kanadě naučili anglicky všichni, ačkoliv je jejich spoluhráči mlátí od útlého mládí hokejkou do hlavy.
Navíc může ředitel školy nařídit povinnou maturitu z cizího jazyka v profilové – dříve školní – části maturity.
Navíc si myslím, že každý rozumný mladý člověk se bude angličtinu učit ať je či není povinná. Pokud tak neučiní, tak není rozumný, ale blbý a pak je zbytečné aby se učil cokoliv.

Anonymní řekl(a)...
9. září 2011 v 18:02  

Jako stará vykopávka si dovolím tvrdit, že jedno z největších a nejtrvalejších bohatství, které může člověk za svůj život získat, jsou zážitky z cest. Jedna z velkých moudrostí našich předků byla, že mladý člověk chodil na zkušenou za hranice, kde se mnohému přiučil a přiotesal se.

Studijní cesty mladých bychom měli (stát, školy, rodiny) podporovat všemožně, mají nejen poznávací a vzdělávací, ale i ten kýžený výchovný význam. V mnohém se mládě poučí, jak se to dělá jinde a že to jde; nebo si možná začne i vážit toho, co má doma. Takto by jim bylo přirozeně cizího jazyka zapotřebí a nemuseli bychom tady diskutovat o nutnosti maturity z cizího jazyka.

Že nám jazykové kompetence na některých školách klesly hodně hluboko k nule, je fakt, takže dočasné odložení maturity chápu. Ale opravdu jen dočasné.
A.S.

poste.restante řekl(a)...
9. září 2011 v 18:56  

Jakožto gymnazista z dob konce osmdesátých let jsem pochopitelně musel maturovat z ruštiny. Povinně.
Dnes už to není taková výhra, ale alespoň si pořád mohu přečíst Puškina v originále. :-)

Kupodivu to většina z nás zvládla a nikdo se nestaral o to, zda a jaké "trauma" nám tím způsobí.


Nemohu si pomoci, ale vrátím se k jedné ze svých základních tezí.

Pravidla, podle kterých se bude maturovat, má žák znát v době podávání přihlášky na střední školu a během jeho studia by se tato pravidla neměla zásadně měnit.

(Pro upřesnění, "zásadně" ve smyslu významně.)


Naši potomci budou vystaveni globální konkurenci. Neřekl bych, že pro mladé Japonce je angličtina méně obtížná, nežli pro Čechy.
Přesto tam o potřebě znalosti "globálního komunikačního jazyka" nikdo nediskutuje.

Pokud se tedy už nyní nedá nic dělat, nejspíš nezbývá, nežli "odepsat" další ročník jazykově nevzdělané a tedy ztracené generace.

Vyhlašme proto naprosto jednoznačně, že současné první ročníky budou povinně maturovat z jednoho cizího jazyka a basta.

Další diskuse se nepřipouští.
Všichni ať vědí, do čeho jdou.
Na přípravu mají čtyři roky.

Nerad bych se totiž dožil za pár let situace, že nějaký test nebo hloubkový výzkum zjistí, že se znalostí cizího jazyka je to stále horší a tak raději povinnou maturitu z cizího jazyka zase zrušíme, abychom snad naše "usilovným studiem přetížené žáky" "zbytečně nestresovali."

(Jen aby nám potom ty naše chlapečky a holčičky v tom velkém světě náhodou "neofouklo".)

Puďa řekl(a)...
9. září 2011 v 20:07  

Maturovat statne se ma ze tri jazyku: materskeho, ciziho a univerzalniho (matematika). Klidne ve dvou urovnich. Vyssi bude vstupenkou na VS. Hotovo a zvonec.

Anonymní řekl(a)...
10. září 2011 v 15:30  

Vyhlašme proto naprosto jednoznačně, že současné první ročníky budou povinně maturovat z jednoho cizího jazyka a basta.

Takhle by to bylo fér, kdo však má strach ? MŠMT samozřejmě, protože není schopno zaplatit učitele jazyků a samozřejmě i ty ostatní. Nejen proto se absolventi nehrnou. Ostatně brát 20 000,- Kč hrubého ve 23 letech a tytéž peníze mít ve svých 63 letech ve školství není výhra. Je to prohra politiků.Nemůžou tedy konkurovat podnikatelské sféře, kde jazykáři nabídnou klidně 30 000,- i více. A ostatně peníze jdoucí do školství jsou taktéž ostudou. Za námi jsou pouze Bulhaři a Rumuni. Co by jsme tedy chtěli ? Zadarmo ani kuře nehrabe. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
10. září 2011 v 16:43  

Ostatně brát 20 000,- Kč hrubého...

Nejde jen o plat. Mnozí by učili rádi, ale ...
Je to necelý rok, přišli se za mnou rozloučit tři studenti - dva němčináři po stáži v Německu, jeden angličtinář, rozený kantor, bezvadný k dětem. Prý - nedivte se, až nás tu v září neuvidíte, my končíme s kantořinou. Důvod? Náslechové praxe ve 3. ročníku, v jejich případě na střední integrované škole. Mládenci měli smůlu, holt nemůžou jít všichni na praxe na gymnázia. To, co líčili že zažili na "ukázkových hodinách", byla síla. Žáci absolutně bez zájmu, časování slovesa haben skončilo neúspěšně u 2. osoby j.č., v angličtině zvládali jen pár nadávek. Chování - adekvátní znalostem.
Tak jdou chlapci do agentury přeshraničního styku. Hlavně že se vyhnou styku s mládeží dneška.

Takovíhle žáci, jakých je plná Integrovaná, prostě nesmějí být přijati, nebo neprojít ani prvním ročníkem. A nebo jim musí něco dojít, budou-li chtít maturitu.
A.S.

Anonymní řekl(a)...
11. září 2011 v 1:19  

a tady vidím cestu k redukci SŠ. Třeba by tyto děti více bavila manuální práce. Dal bych jim prostor. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
11. září 2011 v 8:29  

Přesně tak. A.S.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.