Náměstkyně ministra:„Žádné peníze se na MŠMT neztratily!“

čtvrtek 22. září 2011 ·

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy se důrazně ohrazuje proti tvrzením médií, že mělo během roku 2010 zmatek v účetnictví.



V období let 2007 -2009 mělo právě školství v porovnání s ostatními resorty velmi nízkou účetní chybovost. Rok 2010 byl prvním rokem účetní reformy. K tomu sám Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve své tiskové zprávě uvádí: „Nejednoznačnosti a nejasnosti aplikace právních předpisů v oblasti účetnictví organizačních složek státu v roce 2010 nemohou být vyčítány MŠMT…“

Od 1. ledna 2010 vstoupila v platnost reforma účetnictví, ale jednotlivé směrnice byly ministerstvem financí vydávány teprve během toho samého roku.

Když byla v září 2010 spuštěna kontrola NKÚ, nebyla nastavena všechna pravidla ani vydána většina účetních standardů. V praxi to znamená, že Odbor hlavního účetního MŠMT nemohl čekat do konce roku a musel účtovat podle vlastních pravidel, která byla konzultována s ministerstvem financí.

Ministerstvo školství, díky své exaktnosti v předchozích letech bylo vybráno ke kontrole NKÚ jako první, aby se otestovalo, jaké má reforma výsledky v praxi, a nyní je za to penalizováno negativní publicitou.

Náměstkyně pro oblast finanční, právní a správy úřadu MŠMT Eva Bartoňová k celé situaci uvádí: “Účetnictví ministerstva školství za loňský rok je v pořádku v tom smyslu, že žádné peníze se zde neztratily a zároveň nebylo shledáno žádné neoprávněné použití státních prostředků.“

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
22. září 2011 v 8:36  

Tak proto tato zpráva zmizela za jednu hodinu z hlavních zpráv. Této vládě nevěřím ani nos mezi očima. Každý den nějaká aféra.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.