MŠMT: Propouštění pedagogů přes prázdniny řeší ČŠI

čtvrtek 1. září 2011 ·

Na ředitele škol, kteří opakovaně posílají přes letní prázdniny své učitele na Úřad práce, si od září posvítí Česká školní inspekce (ČŠI).



Koncem července vyzval ministr Josef Dobeš učitele, kteří dostávají pravidelně přes prázdniny výpověď, aby tuto praktiku ředitelů škol nahlásili na MŠMT.

Zatím přišlo 64 podnětů z celé České republiky, z nich vzešel seznam 41 škol, který byl předán České školní inspekci. Samozřejmě bez uvedení odesilatele stížnosti, neboť MŠMT všem autorům podnětů garantuje anonymitu.

Začátkem školního roku ČŠI zahajuje v těchto školách inspekční činnost, která bude probíhat ve spolupráci se Státním úřadem inspekce práce. Činnost školních inspektorů a kontrolních pracovníků se zaměří především na personální dokumentaci. "Budeme se také dívat, jak pan ředitel usiluje o růst pedagogů, jak je podporuje a jaká je ekonomika škol. Protože tyto školy na učitele peníze dostaly. Jsem přesvědčený, že v červnu 2012 už prázdninové propouštění tyto školy nezopakují,“ prohlásil ministr Dobeš.

Inspekce by měla probíhat do poloviny října 2011. MŠMT bude o výsledcích průběžně informováno. Zpráva o inspekčních zjištěních bude předložena po uplynutí zákonných lhůt stanovených pro připomínky a námitky.

Učitel není námezdní dělník

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
1. září 2011 v 17:40  

kdyby na ministerstvu raději řešili propouštění nahnědlých úředníků.....

Anonymní řekl(a)...
1. září 2011 v 21:23  

Takové nekompetentní ředitele okamžitě odvolat, když si nedokáží spočítat peníze, tak nemají v pozici ředitele co dělat.

Luděk Blaha řekl(a)...
1. září 2011 v 22:16  

To není projev nekompetentnosti, to je chlív.
O "ušetřené" peníze snížit škole rozpočet na příští rok. O vyplacenou podporu v nezaměstnanosti snížit těmto "manažerům" plat.
To by se o to ovšem museli zajímat i sociálně vnímaví zřizovatelé. Což ovšem nehrozí, neboť chlív je chlívem plozen.

Luděk Blaha řekl(a)...
1. září 2011 v 23:24  

Ještě mne napadlo, kdo dorazí na školy, kde ředitel poslal o prázdninách fasovat na pracovní úřad kamarádíčka a o ušetřené penízky se pak v průběhu roku šábli na odměnách?
Ti nejspíš ministrovi hlášení neposílali.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.