Martin Rychlík: Chceme vědět, v čem je Josef Dobeš nejlepší ministr, pane prezidente!

pátek 2. září 2011 ·

Václav Klaus v rozhovoru pro ČT nadřadil ministra všem třinácti předchůdcům, včetně profesorů Adama, Vopěnky, Piťhy či Gruši.

Rozhovor s prezidentem Václavem Klausem ve čtvrtečním pořadu České televize (ČT) Před půlnocí byl pozoruhodný hned z několika důvodů (téma uhlazené korupce na Západě, neznalost Rampulova kritika Zemana, „homo politicus“ Vít Bárta, narážky na Topolánkovo vedení ODS, pochvala Věcí veřejných a tak dále). Avšak Klausův výrok, že Josef Dobeš je „určitě nejlepším ministrem školství od roku 1989“, zaslouží samostatnější zamyšlení.

Prezident vědomě porovnává Dobešovy schopnosti a roční působení s celkem třinácti ministry, kteří se od listopadu 1989 v úřadu objevili. Mezi nimi figurují jména jako: profesor Milan Adam, profesor Petr Vopěnka, profesor Petr Piťha, spisovatel Jiří Gruša, profesor Jan Sokol nebo Miroslava Kopicová, která je jedinou ministryní, jež zastávala tento post dvakrát.

Přehled českých ministrů školství:
Josef Dobeš (od 13.7. 2010) *
Miroslava Kopicová (8.5. 2009 – 13.7. 2010)
Ondřej Liška (4.12. 2007 – 8. 5. 2009)
Martin Bursík (2.11. 2007 – 4.12. 2007)
Dana Kuchtová (9.1. 2007 – 3.10.  2007)
Miroslava Kopicová (4.9. 2006 – 8.1. 2007)
Petra Buzková  (15.7. 2002 – 4.9. 2006)
Eduard Zeman (22.7. 1998 – 12.7. 2002)
Jan Sokol (3.1. 1998 – 17.7. 1998)
Jiří Gruša ( 3.6. 1997 – 2.1. 1998)
Ivan Pilip (2.5. 1994 – 2.6. 1997)
Petr Piťha ( 3.7. 1992 – 27.4. 1994)
Petr Vopěnka (29.6. 1990 – 2.7. 1992)
Milan Adam (5.12. 1989 – 27.6. 1990)
* = nejlepší ministr školství dle Václava Klause

Každý měl své větší či menší chyby. Na samotném úřadu, který po nástupu ministra Dobeše zasáhla načas jakási paranoia i paralýza, se mezi pamětníky dle informací ČESKÉ POZICE povídá, že s větším chaosem spravovala resort od revoluce snad jen Dana Kuchtová ze Strany zelených, ale ta alespoň nevyhodila potřebné odborné kádry.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE.

26 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
2. září 2011 v 18:26  

Pane Rychlíku, používáte typickou komunistickou mluvu. "Chceme vědět ..." Kdo chceme vědět? Vás Martinů Rychlíků je více? To snad ne. To by nám tak ještě scházelo.
Nevím proč Vás tak rozčiluje, že pan prezident má jiný názor než Vy. To je snad normální, že různí lidé mají různé názory.
Také si myslím, že pan ministr školství pro školství udělal mnoho dobrého tím, že se pokusil redukovat počet Národních institutů všeho možného a že se snaží z ministerstva vyhnat darmožrouty typu "expertů" na inkluzivní školství, genderové studie, environmentalistiku, multikulturalismus a globalismus.
Pochopitelně jako každý dělá i chyby, ale jeho předchůdci "reformátoři" dělali jen chyby.

Anonymní řekl(a)...
3. září 2011 v 18:55  

že se snaží z ministerstva vyhnat darmožrouty typu "expertů" na inkluzivní školství, genderové studie, environmentalistiku, multikulturalismus a globalismus.

a nové darmožrouty nabral. Musí přece zabezpečit rodinné příslušníky svých známých, dobré taky je, že si za státní peníze nechal nafotit rodinku, rozdat statisíce lidem na ministerstvu,...jen by mě zajímalo kolik lidí nabral na kontrolu EU OP VK,.. dosadil Bátoru jako poradce první třídy, každý týden vypouští nepodložené bubliny,... proto ho má Klaus tak rád. Jinak Klause v Evropě označují za exota - viz dnešní tisk. Do konce mu zbývá 600 dnů a proto: "Děkujeme, odejděte". A zároveň VV jsou nevolitelná strana, ze svého programu nesplnili naprosto nic.

Anonymní řekl(a)...
3. září 2011 v 19:31  

Jinak Klause v Evropě označují za exota - viz dnešní tisk.

Což při úrovni EU a kvalitě většiny tiskovin nutno brát jako lichotku.

poste.restante řekl(a)...
4. září 2011 v 0:54  

Anonymní 2.9 18:26
Kdo chceme vědět?
No mě by také zajímalo, na základě čeho pan prezident učinil tento závěr.
Takže jsme nejmíň dva, pan Rychlík a já.
Myslíte, že můžeme používat zájmeno my, aniž bychom byli nařčeni z komunistické mluvy?
:-)


Anonymní 3. 9 19:31
Což při úrovni EU a kvalitě většiny tiskovin nutno brát jako lichotku.

Jasněěěě.
Klaus má vždycky pravdu.
(O pravdě vůdce se nikdy nepochybuje.)
A kdo to neví, jedno jestli cizí nebo domácí, tak je blboun a nemá do toho co kecat.

Anonymní řekl(a)...
4. září 2011 v 7:21  

to poste.restante: Vám ten Klaus teda leží v žaludku. Stejně jako jsou jeho zapřísáhlí příznivci, kteří za ním půjdou kdyby tvrdil cokoliv, jsou také jeho zapřísáhlí odpůrci, kteří půjdou proti němu, kdyby tvrdil cokoliv. Já nepatřím ani k jedněm, vy k těm druhým. Váš problém.

Anonymní řekl(a)...
4. září 2011 v 7:31  

Klaus má vždycky pravdu. (O pravdě vůdce se nikdy nepochybuje.)

S tímhle jste už dost trapný. Jinak vypadáte na myslícího člověka, nicméně P. Doležal má pravdu:
Stejně jako jsou jeho zapřísáhlí příznivci, kteří za ním půjdou kdyby tvrdil cokoliv, jsou také jeho zapřísáhlí odpůrci, kteří půjdou proti němu, kdyby tvrdil cokoliv.

Obě skupiny lidí jsou stejně nebezpečné.

poste.restante řekl(a)...
4. září 2011 v 10:55  

Vám ten Klaus teda leží v žaludku.

Jistěže. Jde do značné míry o symbol.
Po revoluci jsem na chvíli uvěřil, že by bylo možné uspořádat naši společnost tak, abych mohl být hrdý, že jsem její součástí.

Hrdý Moravan a příslušník českého národa jsem pořád, ale na naši společnost tedy zrovna hrdý nejsem.

Lví podíl má na tom pán, který vedl zemi způsobem, který mu je vlastní, jak koneckonců dal najevo v nejednom rozhovoru.
Že když zahrajete ve hře nepoctivě a nikdo vás při tom nechytí, je to vlastně v pořádku.
Že neznáme špinavé peníze a že se musí na chvíli zhasnout, aby se mohlo privatizovat.
Že ekonomové mají utíkat před právníky a že ekologické uvažování si budeme moci dovolit, až si na něj vyděláme.
(Já netvrdím, že jde o autentické výroky p. Klause. Ale jednoznačně se podle nich choval.)


Mimochodem není pravda, že jsem vždy a zásadně proti Klausovi.
S mnohým z jeho kritiky eurobyrokracie se ztotožňuji a když onehdá odmítnul v Austrálii projít bezpečnostním rámem, dal jsem mu za pravdu a považuji celou záležitost za hrubé faux-pass australského diplomatického protokolu, podobně jako pan Špaček.
Je to dohledatelné na internetu.


Stejně tak si nechte od cesty řeči o nebezpečnosti.
Nepatřím do žádné skupiny Klausových odpůrců, ale nijak se netajím tím, že jen málokterý jeho skutek schvaluji.

Celkově jej považuji za arogantního a sebestřeného narcise s komplexem vlastní neomylnosti. Proto to zdůrazňování, že pravdu má vždy guru. Protože minimálně ON a jeho vyznavači jsou přesvědčeni, že ji vždy má. Stačí se podívat na pár internetových diskusí.

Neorganizuji žádné atentáty a nechápu v čem spočívá "nebezpečnost" toho, že si nevážím hlavy státu, která ztrapňuje sebe a potažmo i mou zemi a mne kradením protokolárních "propisek".

Anonymní řekl(a)...
4. září 2011 v 11:25  

V čem by mohl být Dobeš lepčí než jeho předchůdci:

Ministr Dobeš v Parlamentu, 1.9.2011:
Já tady chci říct, že až vyprší smlouvy uzavřené mými předchůdci za tři roky, tak budeme mít připravený model státní maturity přes počítač, který připravujeme nyní na 5. a 9. třídy.

A tady vám dám takovou jenom na závěr úplně perličku: zatímco státní maturita v této papírové podobě, je to bohužel tak, byla narozpočtována, nabudgetována ročně na 240 milionů, elektronická podoba na 5. a 9. třídách, kde je šestkrát více studentů, bude stát ročně šest milionů. To je velký argument. Bude to jednoduché a levné.

Anonymní řekl(a)...
4. září 2011 v 20:19  

Bude to jednoduché a levné

Ale naprosto k ničemu, všeobecné plýtvání. Takovému pubertálnímu žákovi deváté třídy to bude šumafuk. Proč by měl do testu ( formou PC ) cokoliv investovat, co mu to přinese ? Podobných testů jsme jako školy dělali desítky CERMAT, SCIO, KALIBRO atd., na poslední ostravskou firmu si již nepamatuji. Je to naprosto o ničem, pokud to nebude navázáno na povinné přijímačky ve zredukovaném středním školství. Většina žáků tvůrce jinak vyfuckuje. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
4. září 2011 v 20:21  

Jinak Klaus je považován za tvůrce a symbol počátku marasmu a rozkladu - "není špinavých peněz" ! Toto nestačí ? Není to tedy můj prezident. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
4. září 2011 v 22:43  

"není špinavých peněz" ! Toto nestačí ?
To není výrok V. Klause, ale Vespasiána.
Váš příspěvek stačí jako příklad, že o podstatě této problematiky jste slyšel jen z české televize.

Není to váš prezident - na to máte právo. Třeba se vám podaří mít příště lepšího. Něco byste ale proto měl udělat. Jinak jenm zase budete prskat v diskusích.

Anonymní řekl(a)...
4. září 2011 v 23:36  

to poste.restante a spol.: V rámci korektnosti je nutné dodat, že V.K. nikdy neřekl, že neexistují špinavé peníze, ale že je nedokáže rozeznat od těch čistých. A to je sakra rozdíl. Chápu ale že Havloidi ten rozdíl těžko pochopí a těžko pochopí, co jím V.K. myslel. U V.K. je bohužel příznačné, že mluví trochu složitěji, než jsou novináři schopni vstřebat a totéž v menší míře platí třeba o panu Bátorovi. Samosebou za těch dvacet let, co se V.K. pohybuje na špici české politické scény už také prohlásil spoustu blbostí, pořád je to ale se Zemanem politik, který téměř všechny ostatní převyšuje nejméně o dvě třídy. Snad vyjma Ransdorfa. Jinak se nám to tu hemží roztodivnými slizáky všeho typu.

poste.restante řekl(a)...
5. září 2011 v 1:12  

Pavel Doležel a spol:

V rámci korektnosti je nutné dodat, že V.K. nikdy neřekl, že neexistují špinavé peníze, ale že je nedokáže rozeznat od těch čistých. A to je sakra rozdíl.

V rámci korektnosti jsem to sám napsal. Laskavě čtěte pozorně:
(Já netvrdím, že jde o autentické výroky p. Klause. Ale jednoznačně se podle nich choval.)

Sakra rozdíl to opravdu je.
Zatímco svět kolem nás přijímal zákony proti praní špinavých peněz, u nás nám Klaus a spol tvrdili, že je neumí rozlišit.

Inu, mohli se někde zeptat.
Kdyby chtěli.
Ale to by se zase hůř kradlo a rozkrádalo. Programově.

Anonymní řekl(a)...
5. září 2011 v 8:58  

a velká privatizace bylo asi co ? Nesváděl bych to Ježky, Třísky a spol. Bylo to dítě Klause. Tato privatizace se hluboce nepodařila. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
5. září 2011 v 10:12  

to poste.restante: Zákony na praní špinavých peněz jsou jen další byrokratickou hříčkou sloužící politikům jako alibi. Krade se ve velkém dál, akorát se peníze čistí přes švýcarská konta, nejrůznější nesmyslné provozovny a prodejny, apod. Když ale ČNB stanovuje diskontní sazbu, když targetuje inflaci, dělá to pro všechny peníze, čisté i špinavé. Obávám se, že jsme tam, kde jsem s vámi pořád - u základních pojmů a definic, které vy vyslovit nedokážete, ale stále se na ně odvoláváte. Tzv. špinavé peníze nejsou špinavé, protože ony jsou jen prostředníkem směny, ony nemohou za to, jakým způsobem k nim někdo přišel. Špinavé a nečestné je zase jen konkrétní jednání lidí. Vy stále činíte zodpovědnými nějaké abstraktní struktury typu trh, či peníze, ale odpovědnost nesou konkrétní lidé a to především ti, kteří kradou. A to V.K. velmi pravděpodobně není. Společnosti se vždy zacpou ústa nějakým nesmyslem typu ukradené pero v Chile v hodnotě cca 20 tis. pesos, tj. asi 700 Kč (které mimochodem V.K. neukradl) a že nás za zády okrádají jiní pánové typu Dalík, Barták, atd. o miliardy, to se prakticky neřeší. Že jsme jedna ze tří zemí na světě, která umožňuje držbu akcií na doručitele v listinné podobě (spolu s námi jsou to ještě dva ostrovní státy v tichomoří), to se přechází mlčením. Skutečnost, že za tyto krádeže nikdo nesedí, není chybou V.K., ale chybou našeho příliš svobodného a měkkého práva.

Anonymní řekl(a)...
5. září 2011 v 10:13  

to Ignorant: Velká privatizace se nepovedla, protože se u nás prostě moc krade, kradlo a bude krást. Je chybou Třísky, Klause, Ježka, Dyby a spol. že to neodhadli, ale po bitvě je každý generál.

Anonymní řekl(a)...
5. září 2011 v 11:39  

Ano, to je ta bezbřehá korektnost a solidárnost se všemi, i s těmi, kdo si ji nezaslouží (zaplaťbůh předseda Nečas konečně trochu prozřel v souvislosti s událostmi na severu Čech). Poctivý člověk si nedovolí natáhnout ruku, zato příživníci a zloději - těm kvete pšenka.

Anonymní řekl(a)...
5. září 2011 v 12:16  

Jen tak na okraj k tomu množnému číslu - článek je z internetových novin Česká pozice a tam se k otázkám či výrokům, které považují za zásadní, hlásí jako celá redakce, tj. množným číslem, i když je zároveň podepsán jen jeden z redaktorů jako autor.
A je škoda, že se tady diskuse posunula od Dobeše ke Klausovi. Bylo by docela zajímavé vidět, jak se na tu základní otázku dívají zdejší přispěvatelé - kolik je těch, kdo považují Dobeše za nejlepšího ministra a kolik je těch druhých (případně kolik je těch, kdo si naopak myslí, že je nejhorší).
Zde jeden hlas pro poslední variantu.

Luděk Blaha řekl(a)...
5. září 2011 v 12:31  

jak se na tu základní otázku dívají zdejší přispěvatelé

V současném společenském chlívě není pravda mírou skutečnosti, ale výsledkem hlasování.

Anonymní řekl(a)...
5. září 2011 v 12:46  

Pane Doležale, Vám diskuze na České škole zaúkoloval Václav Klaus starší nebo mladší? :-)

Anonymní řekl(a)...
5. září 2011 v 13:04  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...
5. září 2011 v 13:05  

to anonym: Ale stará Klausová a sedí na mně a jak tam cpu něco ne a ne ale opravdu nepěkného, tak mě vezme bičíkem.

Anonymní řekl(a)...
6. září 2011 v 12:51  

Pane Blaho, já jsem nevyzýval k "hlasování o pravdě", mě jen zajímalo, jak odpověď na tu otázku vidí na základě své zkušenosti jiní. Ale uznávám, že jsem tu poslední větu mohl formulovat tak, aby Vás nemátla.

Luděk Blaha řekl(a)...
6. září 2011 v 18:22  

aby Vás nemátla

Věta sama mě nemátla a moje úvaha nebyla mířena proti větě či snad přímo autorovi.
Vaši větu lze pojímat toliko jako spušťadlo nebo urychlovač mého spíše povzdechnutí.

Anonymní řekl(a)...
5. října 2011 v 11:50  

Trochu dali, více vzali, na školství se vystřídali. Školství je teď na pytel - viďte, pane učitel!

Anonymní řekl(a)...
5. října 2011 v 13:31  

Něco dali, více vzali a pěkně se rozhádali. Školství stojí za pytel, že jo, pane učitel!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.