Josef Dobeš: Podzimní maturity a sexuální výchova

pátek 30. září 2011 ·

Skončil podzimní opravný termín státních maturit. Téměř 5 tisíc žáků, kteří byli přihlášeni na jaře a zkoušku nekonali, se k opravným maturitám už vůbec nepřihlásilo. Možná si sebekriticky uvědomili, že laťka, kterou jsme nastavili, je pro ně příliš vysoko. To je pro mě další důkaz, jak je státní maturita důležitá. Kdybychom měli tato přísnější pravidla už dávno, tito žáci by dnes mohli být spokojenými majiteli výučního listu. Teď jim zbývá buď přihlásit se k druhému opravnému termínu, nebo se rekvalifikovat.



Novináři se na nás sesypali s otázkami, proč chceme na školách rušit sexuální výchovu. Už několik dní vysvětluji, že nic takového neplánujeme. Média vycházejí z jakéhosi materiálu, který má v názvu slovo "pročištění" a který prý dostali od stínového ministra Marcela Chládka. Od zmíněného dokumentu se opět a snad už naposledy rázně distancuji. Stejně tak jsem se vloni distancoval od sexuální příručky, která doporučovala podnikat se žáky aktivity typu motivační hry Kompot, které považuji za přinejmenším sporné. Jisté firmy si chtěly ze sexuální výchovy na našich školách udělat vlastní byznys, čemuž jsem učinil přítrž.

V souvislosti se Dnem české státnosti, který jsme 28. září oslavili, mě napadá ještě další věc. Když navštěvuji školy a mluvím s našimi žáky, zaráží mě, jak málo ví o české historii a jak málo se s ní ztotožňují. Abychom mohli ve světě uspět a byli konkurenceschopní, měli bychom ukázat větší míru národní hrdosti a zdravého sebevědomí. To je jeden z cílů, na které bych se chtěl zaměřit.

1 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
30. září 2011 v 23:03  

zaráží mě, jak málo ví o české historii ... Abychom mohli ve světě uspět ... To je jeden z cílů, na které bych se chtěl zaměřit.

Pokud by se hodlal pan ministr důsledně zaměřit na všechno, o čem žáci vědí tak málo, že by to mohlo ohrozit jejich konkurenceschopnost, nezbude mu patrně nic jiného, než aby se cíleně zaměřil na všechny vzdělávací oblasti.

Spoluobčané prominou, ale není mi příliš jasná souvislost mezi vyšší mírou národní hrdosti a světovým úspěchem. Možná hoši z Nagána by k tomu měli co říci. Nebo Martina Sáblíků by mohla uvést, jakého stupně hrdosti asi tak dosahuje při tréninku na svojí unikátní skluzové desce. Hele, já jsem sebevědomý, až to se mnou kolikrát o zem tříská, ale že bych udělal do světa díru, toho si tedy vědom nejsem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.