Desatero MŠMT k sexuální výchově

středa 28. září 2011 ·



  1. Nic neměníme. Sexuální výchova se bude na školách vyučovat dále, jako doposud.
  2. Sexuální výchova se vyučuje a bude vyučovat v celé škále předmětů (Člověk a jeho svět, Výchova ke zdraví, Rodinná výchova, Občanská výchova, Přírodopis, Biologie).
  3. Rodina je prvním místem, kde se žák  dozvídá o sexu. Vztah matky a otce, hierarchie, rodinné vztahy, to vše také patří k sexuální  výchově.
  4. Učitel je  po rodině další osobou, která má  žáka o vztazích a sexualitě poučit.  Sex  je důležitou součástí života každého z nás. 
  5. Distancujeme se od  „sexuálního businessu“. Naším cílem je pomáhat školám, žákům a studentům, ne  soukromým firmám.
  6. Chceme bránit  zneužívání žáků a studentů soukromými firmami, které se všemi prostředky snaží získat  přístup do škol.
  7. Peníze, které chtějí soukromé firmy získat ze školství skrze výuku sexuální výchovy, mají lepší využití (platy učitelů, zlepšení podmínek výuky…).
  8. Jsme otevřeni  různým názorům na výuku sexuální výchovy.   Zrušili jsme příručku o sexuální výchově jako povinnou.  Necháváme ale na školách, jestli ji použijí či ne. 
  9. Učitelé  jsou ti, kdo rozhodnou, ne soukromé firmy. Jestli je příručka tak skvělá, jak o ní její autoři hovoří, pak ji jistě školy k výuce použijí.
  10. Ministerstvo  školství, v tomto ohledu,  nenavazuje  na  aktivity ministra Lišky a nepodléhá lobbingu.

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
28. září 2011 v 15:54  

Nechápu, o kterých "soukromých firmách" je řeč... Co tím má MŠMT na mysli? Jde o nějaké konkrétní firmy? Nebo o všechny české soukromé firmy?

Anonymní řekl(a)...
28. září 2011 v 19:01  

No to je blábol non plus ultra.

Na MŠMT už patrně všichni zešíleli.

Na jedné straně vypisují stamiliónové tendry na velmi pochybné projekty, při kterých se opravdu dá zakázka předražit a při kterých se opravdu může někdo soukromě napakovat.

Na druhé straně se MŠMT bije v prsa, že na sexuální výchově žádnou soukromou firmu vydělávat nenechá, aniž by ale k tomu byla jakákoli příležitost.

Na učebnice dávno školy nemají peníze, takže ani na výměně "špatných" učebnic za "správné" nikdo žádný "vývar" neudělá a sexuální výchova se bude dál učit z těch "špatných".

A nějaká příručka o sexuální výchově? I kdyby si každá škola koupila jednu či dokonce dvě, tak je to maximálně na běžný nakladatelský zisk (řádu jednotek procent).

Nebo paní Mgr. Renáta Bartková Sodomová, MBA, nová ředitelka tiskového odboru, má nějaké naprosto utajené informace, o kterých nikdo z ostatních lidí "z oboru" nic netuší?

Anonymní řekl(a)...
28. září 2011 v 19:05  

To jsem fakt netušil, že na MŠMT jsou samí bolševici, pro které co od soukromé firmy jest, od ďábla jest.

Zatím to tak "zvonka nevyzeralo".

Anonymní řekl(a)...
28. září 2011 v 20:08  

Jakoukouli výchovu "učí" člověk. A to jen tehdy, když má sám vztahy v pořádku. Jinak jsou to jenom řeči. Není to záležitost soukromých firem, pane ministře. To už zní z Vašich slovudných úst jako stigma.
Kniha člověka nevychová, jen ispiruje a to podle toho, co už člověk do té doby pochopil a jaké hodnoty vyznává.

Před pár dny tady šla diskuse o potřebách žáků a studentů, dovědět se něco o vztazích. Jak je navázat a udržet. Možná se chtějí dovědět něco o lásce, kterou doma nezažívají.
Sexuální spektrum zájmů bylo jen okrajovou součástí.
Možná by se na to fakt dalo vypsat výběrové řízení s podmínkou, že soukromé firmy a fyzické osoby nemají šanci. Jen snad nějaký výzkumný ústav v rukou MŠMT by věděl, co děti potřebují a odpopvědně by to dodal. Uff.

Anonymní řekl(a)...
28. září 2011 v 22:40  

Konečně normální vyjádření, po dlouhé době pozitivní krok. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
29. září 2011 v 0:28  

Nemyslí se tou soukromou firmou ABL?

Anonymní řekl(a)...
29. září 2011 v 9:56  

Pryč se soukromými firmami a jejich hanebnou honbou za ziskem! Proletáři všech zemí, spojte se!

poste.restante řekl(a)...
29. září 2011 v 11:26  

Já jsem zase nepochopil, proč jde o "desatero"?

Dle mého by šel obsah vyjádřit tak zhruba ve třech bodech.

Vlastně spíše v jednom:

"Odvolávám, co jsem řekl a odvolávám, co jsem odvolal. Současně."

Anonymní řekl(a)...
29. září 2011 v 15:18  

Toto "ministerské desatero" porušuje pravé biblické Desatero a navíc ve mně probudilo myšlenku, že poruším přikázání Nezabiješ!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.