MŠMT posílá krajům další stovky milionů z eurofondů. Středočeský kraj zatím nedostane nic

středa 28. září 2011 ·

Ministerstvo školství posílá 300 milionů korun krajům v rámci tzv. globálních grantů z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK). Tím jim umožňuje zvýšit kvalitu v oblasti tzv. dalšího vzdělávání.

Uvedená částka je v rozpočtu OP VK k dispozici díky vývoji kurzu koruny vůči euru. Klíč, podle něhož se přidělovaly částky na jednotlivé kraje, byl stanoven podle dosavadních úspěchů při čerpání eurodotací ve výše uvedené oblasti. Nejúspěšnější kraje – Moravskoslezský a Pardubický - se tak mohou těšit na vyšší částky než ostatní kraje.

Naopak Středočeskému kraji byl přísun uvedených finančních prostředků pozastaven do doby, než napraví prokazatelně pomalé čerpání v oblasti dalšího vzdělávání.

Středočeský kraj v oblasti dalšího vzdělávání do této chvíle ještě nerozdělil mezi žadatele ani korunu. Přitom má na tento účel vyčleněno přes 360 milionů korun. K pozastavení dalších financí jsme se rozhodli na základě problémů v administraci projektů a z obavy z nevyčerpání těchto prostředků,“ vysvětlil 1. náměstek ministra školství Jakub Hodinář zodpovědný za evropské záležitosti.
Středočeskému kraji budou finanční prostředky poskytnuty pouze v případě, že vyřeší situaci, která v oblasti dalšího vzdělávání v tomto kraji panuje. V opačném případě bude jeho podíl rozpuštěn mezi úspěšné kraje.

Pánové Chládek a Rath, kteří se neustále ohánějí kritikou ministerstva školství i mé vlastní osoby ve všech možných směrech, by si nejprve měli zamést před vlastním prahem. Je naprosto nezodpovědné obviňovat mě a resort, který vedu, z nečerpání dotací, když sami ještě nedokázali vyčerpat ani korunu na uvedenou oblast. Přístup politické reprezentace Středočeského kraje negativně ovlivňuje celkové výsledky čerpání eurodotací v gesci MŠMT,“ zdůraznil ministr školství Josef Dobeš.    

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
28. září 2011 v 12:46  

Chtěl jsem si rozšířít kvalifikaci o další aprobovaný předmět. Reagoval jsem na nabídku studovat zdarma (v rámci projektu EU). Bohužel pro nedostatečný zájem u ostatních učitelů z projektu sešlo. MŠMT totiž nepovolilo změnit parametry projektu.

P.S.: Dotace z EU se určitě investují jinde.

Anonymní řekl(a)...
28. září 2011 v 20:09  

S čerpáním peněz v oblasti 1.3, která se týká dalšího vzdělávání, má problém nejenom Středočeský kraj. A situace se ještě zhorší, protože učitelé jsou "přeškolení" (ŠVP, prevence šikany, maturity apod.)a navíc jsou teď šablony, z nichž plynou peníze na školení také, ale na školení placená a ne na školení z projektů ESF zdarma. Každý, kdo si podá projekt na vzdělávání musí dopředu počítat s problémy s naplněním indikátorů!!

Ale, když už jsme u toho, není nad dva projekty ve Zlínském kraji na vzdělávání vedoucích pracovníků SŠ v projektovém řízení. Snadným propočtem se dá dojít k tomu, že proškolení jednoho vedoucího pracovníka na SŠ ve Zlínském kraji (a to by se ho museli zúčastnit všichni) vyšlo na více než 100 000 Kč. Není nad rozumně investované prachy.

Anonymní řekl(a)...
28. září 2011 v 22:02  

Tak já nevím, jde o nějakou osobní pomstu ministra vedení kraje..nebo se MŠMT zabývá seriózně příčinami problémů s administrací projektů a následným nečerpáním? Znamená to snad, že neexistuje nějaká jednotná metodika pro administraci projektů? Že si každý kraj dělá, co chce? K čemu je tedy MŠMT? proč tuto situaci neřešilo už dávno? O tom,že se prostředky určené na OP VK čerpají pomalu víme přece dávno..k čemu je MMR jako orgán, který sleduje průběžně čerpání? Tolik lidí je placeno z prostředků technické podpory OP VK, tolik lidí sedí v CERA, tolik lidí sedí na krajích v odborech EU fondů..co tam proboha všichni doteď dělali????

Anonymní řekl(a)...
29. září 2011 v 0:31  

No, na CERA sedí pilní úředníci, kteří jednu monitorovací zprávu kontrolují 5 měsíců a pak vám dají 5 dní na opravy...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.