Kreativně k jazykové výuce

čtvrtek 29. září 2011 ·

Na dnešní  konferenci pořádané k desátému výročí Evropského dne jazyků bylo 6 projektů oceněno Evropskou jazykovou cenou Label 2011. Jedná se o výjimečné a inovativní projekty z oblasti jazykového vzdělávání. Evropská jazyková cena Label je ocenění, které má za cíl podpořit kvalitní projekty ve výuce cizích jazyků, zajistit jejich větší publicitu a inspirovat další učitele k přejímání těchto aktivit do výuky. Do letošního ročníku bylo přihlášeno celkem 36 projektů.

Evropská jazyková cena Label je udělována ve všech zemích Evropské unie a dalších evropských zemích zapojených do Programu celoživotního učení. Na národní úrovni je za realizaci programu od roku 2007 zodpovědný Dům zahraničních služeb/Národní agentura pro evropské vzdělávací programy. V ČR již proběhlo devět ročníků Evropské jazykové ceny Label, a to v letech 2002-2010. Každý rok jsou oceňovány výjimečné projekty nebo aktivity v oblasti jazykového vzdělávání a jednou za dva roky je udělováno také individuální ocenění Evropský učitel jazyků. Cenu může získat jakákoli instituce působící v oblasti jazykového vzdělávání. Více informací a podmínky soutěže jsou k dispozici na internetových stránkách www.naep.cz/label .


Vítězné  projekty, které získaly ocenění v letošním roce:


Název projektu: Cool School – learning can be fun
Základní  škola, Most, J. A. Komenského 474, příspěvková  organizace
Projekt v rámci aktivity eTwinning je zaměřený na realizaci společných hodin anglické konverzace s projektovými partnery. Výsledkem projektu mezinárodní spolupráce je sada videozáznamů ze společně realizovaných hodin. Videa jsou prezentována na webových stránkách školy, náhled do hodin je přístupný žákům, rodičům i veřejnosti. Na základě zkušeností z tohoto projektu vznikl návod pro české učitele, jak se na společnou hodinu připravit a vybavit, včetně návrhu témat pro spolupráci s metodickým postupem u konkrétních témat. Součástí návodu jsou také ukázky ze společných hodin uskutečněných v tomto projektu.


Název projektu: Cross Perspectives on Exile
Gymnázium Hladnov a Jazyková  škola s právem státní jazykové  zkoušky, Ostrava, příspěvková  organizace
Projekt Partnerství škol Comenius je zaměřený na problematiku imigrantů. Cílem bylo rozšířit jazykovou kulturu žáků a posunout angličtinu z pozice vyučovacího předmětu na komunikační nástroj, což se plné míře podařilo. Spontánně po návštěvě v Itálii vznikl i kroužek italštiny. Žáci společně řešili otázku předsudků, protože ty jsou zdrojem nedůvěry, která vyvolává strach z neznámého. Seznámili se také s Listinou základních práv a svobod. Škola podporuje aktivní výuku živých jazyků a projekt plně odpovídá vzdělávacím strategiím školy.

Název projektu: Where do the raindrops disappear to?
Mateřská  škola Ohaře, okres Kolín
Jednotřídní MŠ je umístěna v malé obci. Jde o její již třetí projekt eTwinning.  Angličtina se prolíná všemi činnostmi dne zcela přirozeně. Je součástí ŠVP a dvakrát týdně má charakter řízené činnosti se zábavnými aktivitami: kreslení, doplňování, lepení, zpěv, poslech, opakování poslechu, pokusy, dramatizace jednoduchého textu, online aktivity s partnerskou školou atd. Výstupy se ukládají na společný blog, školy si je vzájemně hodnotí a zpětně je využívají.  Učitelky partnerských škol si vyměňují i metodické postupy, jak zavádět ekologickou výuku do MŠ. Součástí projektu jsou i videokonference, umožňující přímou interakci  dětí.


Název projektu: A Guide to traditional ball games in Visegrad countries
Základní  škola, Most, Okružní 1235, příspěvková  organizace
Projekt byl spojený s výjezdem na sportovní setkání. Zúčastnily se ho děti kolem 12 let, z nichž většina byla ze sociálně slabého prostředí. Původní myšlenka byla vysvětlit národní míčové hry spolužákům z Polska a Maďarska. Jazykem komunikace byla na počátku angličtina, později se ale přidaly i základy polštiny a maďarštiny. Projekt probíhá za využití ICT a zahrnuje i sportovní a kulturně poznávací aktivity. S podporou vedení školy se zúčastnily dvě učitelky školy.


Název projektu: Not only neighbours, but also friends
Základní  škola, Hrochův Týnec, okres Chrudim
ZŠ Hrochův Týnec je instituce, kterou navštěvuje 30% dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí. Vznikla 3 čísla mezinárodního čtyřjazyčného časopisu v elektronické i tištěné podobě v češtině, slovenštině, polštině, angličtině. Principem je tvorba článků do školního čtyřjazyčného časopisu, na kterém se podílejí 3 partneři. Každý z partnerů tvoří články v mateřském jazyce, další v anglickém jazyce, tyto vkládá na společný prostor. Časopis v tištěné podobě je umístěn ve všech třídách ve škole, děti si jej čtou a porovnávají, kterému z jazyků jsou schopny porozumět.


Název projektu:“Pride and Prejudice ” - overcoming stereotypes
Škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha, Vyšší odborná  škola, Střední odborná škola, s. r. o.
Projekt Partnerství škol Comenius je zaměřený na překonávání předsudků o jednotlivých zemích. V jeho rámci vznikl mezinárodní slovníček pojmů, webové stránky a dokumentární film o předsudcích. Vznikla také brožura využitelná ve výuce volitelného kurzu zaměřeného na překonávání stereotypů.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.